Tvarohový zákusok s bielou a horkou čokoládou
Vyskúšajte naše tvarohové kocky s bielou a horkou čokoládou. Ich chuti určite neodoláte.
Galéria
Ingrediencie:cesto na plech 30 x 40 cm
5 vajec
140 g jemného kryštálového cukru
70 g polohrubej múky
20 g kakaa
3/4 KL prášku do pečiva
štipka soli
Tvarohová masa:
2 x 500 g tvarohu
2 x 500 ml šľahačkovej smotany
200 g tmavej čokolády
35 g želatíny (20 g do tmavej plnky + 15 g do bielej plnky)
200 g bielej čokolády + 1 PL vody
trochu kakaa na posyp
Postup:
Bielka našľaháme so štipkou soli. Keď sú našľahané a zbelejú, pridáme cukor a dobre prešľaháme, kým sú bielka pekné, biele, lesklé a metličky zanechávajú stopy. Pridáme žĺtka a na najmenších obrátkach ich zašľaháme. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
Kakao doporučujem preosiať tiež. Zamiešame už iba ručne. Jemne, ale dôkladne. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15 minút.
Nad parou si za stáleho miešania rozpustíme najprv tmavú čokoládu. Dávame pozor, aby sa misa nedotýkala vody, čokoláda sa môže zraziť. Rozpustenú čokoládu odložíme na chvíľu bokom.
Do 20 g želatíny pridáme 2PL vody a necháme ju napučať. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme. Tvaroh rozmiešame a pridáme vyšľahanú šľahačkovú smotanu. Celú masu rozdelíme na 2 polovice, príp. ak máme obavy, že si hmotu nerozdelíme presne na polovicu, tak si urobíme základ (tvarohovo-šľahačkový) pre tmavú aj pre svetlú plnku zvlášť.
Napučanú želatínu zahrejeme na veľmi miernom ohni za stáleho miešania. Do jednej polovice šľahačkovo-tvarohovej zmesi pridáme ochladenú, ale ešte stále tekutú tmavú čokoládu. Dobre premiešame.
Z tejto šľahačkovo-tvarohovo-čokoládovej masy pridáme do želatíny 2 – 3 PL a dobre rozmiešame v želatíne. Potom pridáme do zvyšku masy a dobre prešľaháme, aby sa želatína dostala do celej hmoty.
Natrieme na piškótu (z vychladnutej piškóty sme odstránili papier na pečenie) a odložíme zachladiť do chladničky (doporučujem na 15 minút do mrazničky). Nad parou za stáleho miešania rozpustíme bielu čokoládu s 1 PL vody a postupujeme rovnako ako pri tmavej čokoláde iba s menším množstvom želatíny.
Svetlu šľahačkovo-tvarohovo-čokoládovo-želatínovú masu natrieme na tmavú plnku a odložíme minimálne na 3 hodiny stuhnúť do chladničky. Pred podávaním jemne poprášime kakaom. Mne ešte zvýšilo 200 ml šľahačkovej smotany (v UK je veľká šľahačková smotana 600 ml), vyšľahala som ju a prizdobila vrch šľahačkovými kopčekmi :). Dobrú chuť!
Komentáre