Sýta šošovicová polievka ideálna na jesenné zahriatie

11.11.2016
11.11.2016 (5)
Sýta šošovicová polievka ideálna na jesenné zahriatie

S klesajúcou teplotou si naše telo žiada najmä hrejivé a sýte pokrmy. Ideálne sú jesenné polievky, ktoré nám okrem pocitu zasýtenia a tepla dodajú najmä potrebné minerály a vlákninu. Medzi takéto polievky patrí aj sýta domáca šošovicová polievka, ktorá je veľmi jednoduchá na prípravu a zároveň skutočne chutná.

Ingrediencie:

200g šošovice
1 väčšia cibuľa
2-3 strúčky cesnaku
100 g údeného mäsa (šunka)
olej (alebo bravčová masť)
2 zemiaky
mletá rasca
mletá červená paprika
bobkový list
čierne korenie
soľ
sušené čili
majorán 

Postup:

1. Prebratú a prepláchnutú šošovicu si namočíme na 3-8 hodín do vody. Následne zlejeme prebytočnú vodu. Cibuľu aj údené mäso nakrájame na drobné kúsky. Do väčšieho hrnca dáme cca 2 PL oleja (alebo masti) a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu spolu s nakrájaným údeným mäsom. Po chvíli pridáme štipku mletej rasce, soľ, korenie, červenú papriku a následne šošovicu. Pridáme bobkový list, zalejeme vodou a privedieme do varu.
2. Keď voda začne vrieť, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky. Varíme približne 1/2 hodinu (alebo kým šošovica nezmäkne a zemiaky nie sú takmer rozvarené). Pred dovarením pridáme podľa chuti sušené čili vločky a majorán. Pre lepšie uvoľnenie chuti a vône majoránu ho pri pridávaní do hrnca jemne trieme medzi dlaňami.
3. Hotovú polievku podávame buď samotnú alebo s opečeným pečivom.

Prajeme dobrú chuť!

Text a foto: Anna Martausová

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
BO | 14.04.2019, 18:20
Chybicka se vloudila, v recepte je ... 2-3 strúčiky cesnaku, ale v popise prípravy už chyba ;)
Ladislav Šoganič | 11.11.2016, 11:12
Pridať na drobno - kocky pokrájanú zeenimu, mrkvu, petrušku, kaleráb a trocha zeleru, korenie Vegetu na dochutenie, za bodom 1. Takto to robím ja.
| 12.11.2016, 11:43
ked to ma byt sosovicova tak nech je to sosovicova a nie MIXpaškvil !!!!
kutil | 11.11.2016, 14:22
Aj ja. A čo len spomenúť olej pri tejto polievke je čisté barbarstvo.
| 14.11.2016, 22:04
Každý ako mu chutí, základ je šošovica. Pre mňa taká hustá aby lyžica stála. Som šťaslivec, moja manželka vie aké husté polievky mám rád, takže tak.
Prečítajte si
Reklama