Sýta šošovicová polievka ideálna na jesenné zahriatie
S klesajúcou teplotou si naše telo žiada najmä hrejivé a sýte pokrmy. Ideálne sú jesenné polievky, ktoré nám okrem pocitu zasýtenia a tepla dodajú najmä potrebné minerály a vlákninu. Medzi takéto polievky patrí aj sýta domáca šošovicová polievka, ktorá je veľmi jednoduchá na prípravu a zároveň skutočne chutná.
Ingrediencie:
200g šošovice
1 väčšia cibuľa
2-3 strúčky cesnaku
100 g údeného mäsa (šunka)
olej (alebo bravčová masť)
2 zemiaky
mletá rasca
mletá červená paprika
bobkový list
čierne korenie
soľ
sušené čili
majorán
Postup:
1. Prebratú a prepláchnutú šošovicu si namočíme na 3-8 hodín do vody. Následne zlejeme prebytočnú vodu. Cibuľu aj údené mäso nakrájame na drobné kúsky. Do väčšieho hrnca dáme cca 2 PL oleja (alebo masti) a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu spolu s nakrájaným údeným mäsom. Po chvíli pridáme štipku mletej rasce, soľ, korenie, červenú papriku a následne šošovicu. Pridáme bobkový list, zalejeme vodou a privedieme do varu.
2. Keď voda začne vrieť, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky. Varíme približne 1/2 hodinu (alebo kým šošovica nezmäkne a zemiaky nie sú takmer rozvarené). Pred dovarením pridáme podľa chuti sušené čili vločky a majorán. Pre lepšie uvoľnenie chuti a vône majoránu ho pri pridávaní do hrnca jemne trieme medzi dlaňami.
3. Hotovú polievku podávame buď samotnú alebo s opečeným pečivom.
Prajeme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
Pridať na drobno – kocky pokrájanú zeenimu, mrkvu, petrušku, kaleráb a trocha zeleru, korenie Vegetu na dochutenie, za bodom 1. Takto to robím ja.
Aj ja. A čo len spomenúť olej pri tejto polievke je čisté barbarstvo.
Každý ako mu chutí, základ je šošovica. Pre mňa taká hustá aby lyžica stála. Som šťaslivec, moja manželka vie aké husté polievky mám rád, takže tak.
ked to ma byt sosovicova tak nech je to sosovicova a nie MIXpaškvil !!!!
Je smutné že tu píšu chlapi. Svet sa v p*** obracia.