Upečte si vlastné celozrnné žemličky
Nekupujte pečivo, upečte si vlastné! Napríklad tieto jednoduché, chutné a voňavé žemličky z celozrnnej múky. Ich príprava vám naozaj nezaberie veľa času a výsledok nesklame.
Galéria
Ingrediencie:
300 ml teplej vody
2 PL sušeného droždia – zarovnané
1 PL medu
1 PL soli (podľa mňa stačí aj 3/4 PL)
4 PL oleja (doporučujem pridať 5)
1 PL citrónovej šťavy
1 vajce
200 g celozrnnej ražnej múky
300 g hladkej pšeničnej múky
Postup:
Všetky suché suroviny dáme do misy, premiešame. Pridáme teplú vodu, med a vajce. Dobre vymiesime cesto. Cesto musí byť pekné, hladké bez hrčiek. Nenechávame kysnúť. Rozdelíme ho na polovicu. Každú polovicu na dve časti a potom ešte na štyri rovnaké bochníky. Čiže spolu budeme mať 16 mini žemličiek.
Premiesime na doske a preložíme na plech pokropený studenou vodou. Necháme postáť cca 15 minút, postriekame vodou, posypeme semiačkami (možno vynechať) a dáme do vyhriatej rúry na 230 stupňov na 10 minút, potom rúru stiahneme na 180 stupňov, žemle opäť porosíme vodou a dáme ich dopiecť na ďalších zhruba 15 minút dozlatista.
dobre
A kedy pridávame olej a citrónovú šťavu?
Boli výborné.