/ Recepty /

Upečte si vlastné celozrnné žemličky

image 19094 25 v1

Nekupujte pečivo, upečte si vlastné! Napríklad tieto jednoduché, chutné a voňavé žemličky z celozrnnej múky. Ich príprava vám naozaj nezaberie veľa času a výsledok nesklame.

Ingrediencie:

300 ml teplej vody
2 PL sušeného droždia – zarovnané
1 PL medu
1 PL soli (podľa mňa stačí aj 3/4 PL)
4 PL oleja (doporučujem pridať 5)
1 PL citrónovej šťavy
1 vajce
200 g celozrnnej ražnej múky
300 g hladkej pšeničnej múky

Postup:

Všetky suché suroviny dáme do misy, premiešame. Pridáme teplú vodu, med a vajce. Dobre vymiesime cesto. Cesto musí byť pekné, hladké bez hrčiek. Nenechávame kysnúť. Rozdelíme ho na polovicu. Každú polovicu na dve časti a potom ešte na štyri rovnaké bochníky. Čiže spolu budeme mať 16 mini žemličiek.

Premiesime na doske a preložíme na plech pokropený studenou vodou. Necháme postáť cca 15 minút, postriekame vodou, posypeme semiačkami (možno vynechať) a dáme do vyhriatej rúry na 230 stupňov na 10 minút, potom rúru stiahneme na 180 stupňov, žemle opäť porosíme vodou a dáme ich dopiecť na ďalších zhruba 15 minút dozlatista.

celozrnné žemličky

celozrnné žemličky

celozrnné chlebíčky


http://adkas-tastyfood.blogspot.sk
 

Komentáre

  1. A kedy pridávame olej a citrónovú šťavu?

  2. Boli výborné.

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.