Polievka z tekvice Hokaido s kokosovou arómou
Jeseň je bohatá nielen na farby, ale aj na chute. Ak patríte medzi vášnivých hubárov alebo záhradkárov, iste vám padnú vhod jednoduché, ale hlavne chutné recepty, na prípravu ktorých môžete využiť jesennú úrodu.
Galéria
JESENNÁ DOBROTAPolievka z tekvice Hokaido s kokosovou arómou
Čo budete potrebovať
500 g očistenej hokaido tekvice so šupkou
2 ks cibule
100 ml oleja
1 lyžičku kurkumy (korenina; žltý prášok)
600 ml vývaru alebo vody
250 ml kokosového mlieka
250 ml sladkej smotany
100 ml bieleho vína
150 g masla
1 lyžičku Solamylu
soľ
Pracovný postup
1. Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, opražíme a zalejeme vínom.
2. Zredukujeme, pridáme kurkumu, vývar, smotanu a kokosové mlieko. Povaríme asi 20 minút.
3. Zahustíme Solamylom, ktorý sme si rozriedili vodou. Rozmixujeme s maslom a precedíme cez jemné sitko.
4. Servírovanie: polievku môžeme podávať v mise, ktorú sme si urobili z hokaido tekvice. Zrežeme spodok, aby nám rovno stála, aj vrch tekvice – poslúži ako pokrievka. Vnútro tekvice vydlabeme, zbavíme jadierok a dužiny a predhrejeme v rúre na 180 °C/10 min. Horúcu spenenú polievku vlejeme do polievkovej misy – tekvice.
Tip šéfkuchára
Tekvicu netreba šúpať, stačí ju len umyť – má peknú oranžovú farbu a intenzívnu chuť.
pripravil: Roman Chňapek šéfkuchár Hotela Mikado**** v Nitre, www.hotelmikado.sk; foto: Dano Veselský
Zdroj. časopis môj dom ekobývanie 2011, JAGA GROUP, s.r.o.
–>
Tekvicovu polievku milujem na rozne sposoby, s jablkami, zazvorom, zemiakmi, ale tato s kokosovym mliekom mi vobec nechuti…