Pochutnajte si na našej mätovej torte
Milovníci mäty konečne objavili zákusok, ktorý uspokojí ich mlsné jazýčky.
Galéria
Ingrediencie:
190 g sušienok
1 PL práškového cukru
80 g masla
1000g tvarohu
300 ml kyslej smotany
4 vajcia
300 g práškového cukru
1PL kopcovitá polohrubej múky
2 PL citrónovej šťavy
2 hrste mäty (je to asi 30 g)
4 kvapky mätovej arómy
2-4 kvapky zeleného potravinárskeho farbiva
Poleva:
300 ml kyslej smotany
2 PL práškového cukru
Postup:
Najprv si pripravíme podložku pod tortu. Sušienky zomelieme ( postrúhame), zmiešame s práškovým cukrom a pridáme roztopené maslo. Zamiešame a touto masou vyložíme dno tortovej formy s odopínateľnými bokmi o priemere 24 cm. Dobre utlačíme a odložíme do chladničky zachladiť aspoň na 30 minút.
Mätové lístky opláchneme. Dáme do mixéra a rozmixujeme s 1 PL práškového cukru. Pridáme mätovú arómu a zelené farbivo.
Zapneme rúru, ale ešte do studenej rúry vložíme hlboký plech s vodou. Vody by tam malo byť cca 2 cm. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
Tvaroh, cukor, vajcia, muku , smotanu, citrónovú šťavu vyšľaháme na najvyšších obrátkach v mixéri, kým sa všetky suroviny pekne spoja, ale nie dlhšie ako 1 minútu. Inak torta pri pečení veľmi popraská. Tvarohovú masu rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice pridáme rozmixovanú mätu a prešľaháme. Na schladený tortový základ naberačkou vlievame striedavo raz bielu masu raz zelenú masu. Na spodok dajte plnú naberačku bielej masy a potom zelenej masy. Masa sa nesmie miešať. Postupne sa rozlieva až k bokom tortovej formy vytvára sa akože pruhovaný – zebra vzor. Žiaľ, na tej mojej to nie je až tak dobre vidieť.
Pečieme 60-70 minút, rúru v žiadnom prípade neotvárame. Vrch by nemal byť hnedý, ale by mal ostať svetlý. Posledných 10-15 minút pred dopečením môžete aj znížiť teplotu. Závisí to od toho ako vám pečie rúra. Torta je upečená, keď sa jej dotknete prstom a neprilepí sa vám naň. V prostriedku budí dojem , že je ešte tekutá. Necháme cca 10 minút postáť v otvorenej rúre.
Vyberieme a necháme vychladnúť. Je dobre položiť na mriežku a tak nechať úplne vychladnúť. Potom preložíme do chladničky aspoň na 2-3 hodiny a keď je dobre zachladená natrieme na vrch polevu z kyslej smotany a práškového cukru.
Odložíme opäť do chladničky , najlepšie na celú noc. Pred podávaním tenkým nožom oddelíme od tortovej formy a odopneme obruč. Moja smotana nestihla zatuhnúť, lebo sme už nemohli odolať prvej koštovke…:)
juuuuuj tak to heeej!!!!!