Úvod Recepty Stránka 2

Recepty

Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.

Poctivý domáci guláš sa neriadi sezónnou obľúbenosťou. Ak máte na guláš chuť, môžete si ho pripraviť aj v kuchyni, netreba čakať na varenie v kotlíku. Hoci existujú desiatky rôznych receptov na guláš, ktoré sa líšia pomerom ingrediencií a výslednou chuťou, jedna požiadavka je spoločná – guláš má mať správnu hustotu. Ako zahustiť guláš, aby splnil vaše očakávania? Pozrite si nasledujúce praktické tipy na zahustenie gulášu aj ich „vplyv“ na výslednú chuť.

Žiadna iná potravina nevzbudila za posledné obdobie toľko rozruchu, ako maslo. Jeho nezanedbateľná cena dáva do popredia dôraz na kvalitu. Hoci kúpa masla vyzerá byť na prvý pohľad jednoduchá, už nejednému z nás sa stalo, že si z ponuky podobných tvarov a obalov z obchodu doniesol niečo, čo sa na maslo iba nápadne ponášalo. Ako spoznať kvalitné maslo?

Lucia Gogová -

Kedysi boli oškvarky výsadou dedinských zabíjačiek, dnes sa dajú kúpiť prakticky kedykoľvek v obchode. Pravdou však je, že čerstvým, doma pripraveným oškvarkom, ktoré rozvoňajú celú kuchyňu, sa tie kupované iba málokedy vyrovnajú. Ako pripraviť oškvarky a získať domácu bravčovú masť? Ak ste to ešte neskúšali, budete prekvapení jednoduchosťou.

Venčeky, veterníky, eklérky a profiterolky majú základ v chuťovo neutrálnom „nafúknutom“ ceste, ktoré je známe pod označením odpaľované cesto. Tieto sladké dezerty vyzerajú ako výsada skúsených cukrárov, no pri troche snahy a s poctivou prípravou ich vyčarujete aj vo vašej kuchyni. Ako pripraviť odpaľované cesto a čo si zaslúži najviac pozornosti?

Lucia Gogová -

Niektoré jedlá sú natoľko rozšírené, že by ste len ťažko hľadali človeka, ktorý by ich nepoznal. Medzi ne patrí aj žemľovka, ktorá však delí ľudí na dva tábory – na tých, ktorí na tento sladký obed či dezert ku káve nedajú dopustiť a na tých, ktorí ešte nemali tú česť spoznať ju v správnej podobe. Hoci žemľovka vyzerá ako jednoduché sladké jedlo, pravdou je, že k jej dokonalosti treba poznať niekoľko detailov. V nasledujúcom recepte na žemľovku nájdete to najdôležitejšie.

Lucia Gogová -

Prvé zimné mesiace sú už tradične spojené s Fašiangami. Ide o obdobie medzi sviatkom Troch kráľov a Popolcovou stredou, počas ktorého sa najmä ľudia na vidieku v hojnej miere zabávali na tancovačkách a pri rôznych veseliciach. Stoly zapĺňali typické fašiangové jedlá, ako sú šišky, fánky, huspenina a domáce zabíjačkové pochúťky. Ak si chcete kúsok tradičnej fašiangovej atmosféry preniesť aj ku vám domov, nenechajte si ujsť nasledujúce recepty.

Lucia Gogová -