Úvod Recepty Stránka 2

Recepty

Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.

Máte radi šťavnaté rezne v chrumkavom trojobale? Týmto obľúbeným pokrmom nepohrdnú veľkí ani malí. Hoci sa môže zdať, že rezne zvládne pripraviť každý, pravdou je, že sa neraz dopúšťame chýb, ktoré majú veľký vplyv na chuť, štruktúru a celkovú spokojnosť. Na čo si dávať pozor?

Lucia Gogová -

Máte už hotový kečup, pretlak aj lečo a premýšľate, čo ešte s úrodou paradajok urobiť? Ak obľubujte taliansku kuchyňu, pripravte si domáce zásoby talianskej paradajkovej omáčky, ktorá je známa aj ako „sugo di pomodoro“. Je všestranná a na prípravu pomerne jednoduchá. Ak použijete domáce zrelé paradajky, jej bohatej chuti neodoláte.

Lucia Gogová -

Pri príprave čaju z vlastnoručne nazbieraných byliniek môžete mať perfektnú kontrolu nad pôvodom a čistotou byliniek. Zároveň získavate príležitosť vyskladať si čaj, ktorý bude arómou, chuťou a účinkami blahodárne pôsobiť na vaše telo aj myseľ. Ak si chcete takýto čaj naplno vychutnať, oplatí sa poznať niekoľko jednoduchých pravidiel.

Lucia Gogová -

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že kôpor nie je populárny, iba máloktorá bylina má po sebe pomenovanú omáčku. Bez kôpru by aj zaváraným uhorkám predsa len čosi chýbalo. Stačí, ak sa na záhrade objaví raz a ďalšie roky vyrastie zas a znova. Ak máte s kôprom dobrý vzťah a chcete si z neho pripraviť zásoby na ďalšie mesiace, pozrite si nasledujúce spôsoby, ako na to.

Lucia Gogová -

Hoci chuť cukety nie je výrazná a niekto môže tvrdiť, že je až „nudná“, práve táto vlastnosť je kľúčom k jej všestrannosti. Iba z máloktorej letnej zeleniny sa dá pripraviť tak veľa rozmanitých pokrmov ako z cukety. Máte cuketu a neviete, čo s ňou? Inšpirujte sa receptami na vláčne a veľmi chutné sladké aj slané koláče z cukety.

Lucia Gogová -

Domáce bylinkové maslá sa dajú pripraviť v mnohých podobách a využiť všestranne pri varení, pečení aj grilovaní. Bylinky a koreniny dodávajú arómu a vylepšujú chuť, maslo zase prepožičia lahodnosť. Ak patríte ku kulinárskym nadšencom, ktorí radi objavujú chutné kombinácie, nenechajte si ujsť tipy na doma pripravené bylinkové maslá.

Lucia Gogová -

Koložvárska kapusta je výborné jedlo pôvodom z rumunského mesta Kolozsvár - dnešná Cluj-Napoca, ktoré si obľúbili aj Slováci. Kombinuje kyslú kapustu, mleté mäso, ryžu a kyslú smotanu do chutného, sýteho zapekaného pokrmu, ktorý máte hotový do jednej hodiny. Koložvárska kapusta je ideálnou voľbou na víkendový obed alebo večeru, ktorá zasýti celú rodinu.

Bianca Gubová -

Najskôr sa im iba hanblivo červenajú líčka, no o pár dní odchádzate zo záhrady s plným košíkom utešených červených jahôd! Jahodová sezóna je v plnom prúde a ak máte jahôd nazvyš alebo ste si domov doniesli niekoľko kíl z trhu či samozberu, okrem džemu a bublaniny z jahôd veľmi rýchlo pripravíte aj výborné domáce jahodové nanuky.

Lucia Gogová -

Kde sa diskutuje