Úvod Recepty Stránka 15

Recepty

Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.

Nákup zeleniny či ovocia vo veľkom a jeho spracovanie na zimu nám pomôže ušetriť peniaze – navyše, máme stále po ruke potrebné prísady do jedál. Samozrejme, ešte viac ušetríme, ak máme vlastné plodiny. Pozrime sa na to, ako uchovať mrkvu tak, aby sme ju mohli používať počas celej zimy do varenia či pečenia.

Sabína Zavarská -

Veríte tomu, že džemy sa dajú pripraviť aj zo zeleniny, nielen z ovocia? Džem z červenej papriky chutí fantasticky a dá sa všestranne použiť. Ak vám z úrody paprík niečo zostalo, vyskúšajte náš recept. Výsledkom je hustá hmota s nádychom pikantnosti, ktorá sa perfektne hodí ako dochucovadlo, omáčka k mäsu, marináda alebo ako súčasť predjedla. Vydrží vám až jeden rok!

Sabína Zavarská -

Ak máte radi domáce delikatesy, tento tip na prípravu cesnakovej pasty vás zásobí na celé mesiace. Výhody? Lacná, čisto prírodná, bez chémie a „éčok“, navyše vždy poruke. Cesnak má silu posunúť takmer každé jedlo na úplne novú úroveň, takže niet pochýb o tom, že pastu využijete. I keď šúpanie cesnaku sa javí ako náročná práca, najmä ak ide o veľké množstvo, výsledok určite stojí za to. Ako si vyrobiť domácu cesnakovú pastu – zdravú, chutnú a všestranne použiteľnú?

Sabína Zavarská -

Pestujete rajčiny? Potom práve v týchto týždňoch máte najkrajšiu úrodu. Ak ju nedokážete spotrebovať priamo, môžete si pripraviť rôzne varené či konzervované dobroty. Okrem kečupu a leča určite oceníte aj domácu omáčku na cestoviny. Vlastne, nie je len na cestoviny – dá sa použiť aj na pečené a grilované mäso, ako dip na hrianky alebo paradajkový základ na pizzu.

Sabína Zavarská -

Ryby sú vynikajúci zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov a ak si vyberiete tučné, tak i kvalitných omega-3 mastných kyselín. Bez ohľadu na ročné obdobie by mali byť základnou zložkou zdravej a vyváženej stravy. V lete máme k rybám o to bližšie, že ich ponúkajú bufety na kúpaliskách či reštaurácie letoviskách v zahraničí. Chutnú rybu si ľahko pripravíte aj doma. Ako na to?

Sabína Zavarská -

Obdobie dovoleniek je zároveň časom, ktorý radi trávime s pohárom miešaného drinku v ruke. Veď predsa v lete, najmä pri takých horúčavách, aké máme toto leto, je nevyhnutná dôsledná hydratácia. To znamená v skratke jedno jediné – piť dostatok tekutín, ale predovšetkým vody, nie sladkých a „lepkavých“ nápojov. Presvedčíme vás, že osviežujúce letné drinky môžu byť nízkokalorické a skutočne chutné aj bez cukru či sirupov.

Sabína Zavarská -

Všetci poznáme mäsové či syrové špízy, ale viete o tom, že sa tieto dobroty dajú pripraviť aj zo zeleniny a ovocia a následne grilovať? Pripravili sme pre vás niekoľko pestrých a šťavnatých receptov, s ktorými budete kráľmi grilovačiek. Ak nemáte gril – špízy jednoducho pripravíte aj v rúre a na posledných pár minút ich zapečiete pod grilom.

Sabína Zavarská -

Kde sa diskutuje