Úvod Recepty Stránka 15

Recepty

Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.

Doma vyrobené ingrediencie, ktoré použijete do rôznych jedál, sú v mnohých ohľadoch lepšie ako tie kupované. Sú podstatne menej spracované a zvyčajne nepotrebujú ani proces konzervácie. Môžete si ich vyrobiť z dostupných zložiek a kedykoľvek, keď máte čas alebo chuť. Viete, ako si vyrobiť domáce sladké kondenzované mlieko?

K sviatočnej nálade už tradične patrí pekná výzdoba, slávnostne prestretý stôl či dobré jedlo. Príjemnou bodkou môže byť skvelý drink, ktorý si vychutnáte s rodinou či priateľmi. Tieto Vianoce si ho namiešajte zo svetovo oceňovaného ginu Toison a bylinného likéru Dr.Kramer z Likérky Trenčianske Teplice. Obidva destiláty môžu potešiť vašich blízkych aj ako milá vianočná pozornosť.

Husté polievky sú skvelým jedlom na jesenný večer. Sú hrejivé, ľahké a chutné. Zvyčajne sa pripravujú v jednom hrnci a aj keď varenie trvá trošku dlhšie, výsledok stojí za to. Nebojte sa korenín, ktoré k chladným dňom patria – čili, kurkuma, zázvor či kajenská paprika. Jedlo nielen ozvláštnia, ale tiež podporia vašu imunitu.

Ak hľadáte pikantné obohatenie domácich jedál, pripravte si vlastný čili olej. Je hrejivý, ideálny na chladnejšie dni a použitie má absolútne všestranné – od pizze, cez rôzne druhy mäsa, pečenej zeleniny, šaláty až po omáčky. Čili oleje sú obľúbené na celom svete a mnoho krajín má vlastnú receptúru. Čím sú zaujímavé a ako si čili olej pripravíte doma?

Zber jedlých gaštanov začína koncom septembra a v závislosti od regiónu a odrody trvá až do novembra. Receptov a tipov na spracovanie gaštanov je niekoľko. My vám však ukážeme návod na pečené gaštany, ktorý vám zaberie len 20 minút.

Jana Komadelová -

Ak zvyknete pestovať papriky, tak pre vás koniec sezóny určite znamená aj konzervovanie plodov, ktoré nespotrebujete v čerstvom stave. Z chutnej červenej papriky sa dajú robiť rôzne salsy, omáčky na cestoviny, či plnené papričky nakladané syrom. Ak hľadáte novú metódu, ako konzervovať červené papriky, máme pre vás niekoľko tipov.

Už je tu jeseň a s ňou aj posledné práce v záhrade, medzi ktoré patrí aj zber jabĺk. V našej záhrade pestujeme niekoľko druhov jabloní a spracovávame ich na rôzne spôsoby. Jeden zo spôsobov na uskladnenie jabĺk je založenie kvasu, z ktorého sa neskôr vypáli domáca pálenka. Tá vydrží niekoľko rokov. Aspoň nám.

Lukáš Urblík -

Kde sa diskutuje