Úvod Recepty Stránka 14

Recepty

Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.

Husté polievky sú skvelým jedlom na jesenný večer. Sú hrejivé, ľahké a chutné. Zvyčajne sa pripravujú v jednom hrnci a aj keď varenie trvá trošku dlhšie, výsledok stojí za to. Nebojte sa korenín, ktoré k chladným dňom patria – čili, kurkuma, zázvor či kajenská paprika. Jedlo nielen ozvláštnia, ale tiež podporia vašu imunitu.

Ak hľadáte pikantné obohatenie domácich jedál, pripravte si vlastný čili olej. Je hrejivý, ideálny na chladnejšie dni a použitie má absolútne všestranné – od pizze, cez rôzne druhy mäsa, pečenej zeleniny, šaláty až po omáčky. Čili oleje sú obľúbené na celom svete a mnoho krajín má vlastnú receptúru. Čím sú zaujímavé a ako si čili olej pripravíte doma?

Zber jedlých gaštanov začína koncom septembra a v závislosti od regiónu a odrody trvá až do novembra. Receptov a tipov na spracovanie gaštanov je niekoľko. My vám však ukážeme návod na pečené gaštany, ktorý vám zaberie len 20 minút.

Jana Komadelová -

Ak zvyknete pestovať papriky, tak pre vás koniec sezóny určite znamená aj konzervovanie plodov, ktoré nespotrebujete v čerstvom stave. Z chutnej červenej papriky sa dajú robiť rôzne salsy, omáčky na cestoviny, či plnené papričky nakladané syrom. Ak hľadáte novú metódu, ako konzervovať červené papriky, máme pre vás niekoľko tipov.

Už je tu jeseň a s ňou aj posledné práce v záhrade, medzi ktoré patrí aj zber jabĺk. V našej záhrade pestujeme niekoľko druhov jabloní a spracovávame ich na rôzne spôsoby. Jeden zo spôsobov na uskladnenie jabĺk je založenie kvasu, z ktorého sa neskôr vypáli domáca pálenka. Tá vydrží niekoľko rokov. Aspoň nám.

Lukáš Urblík -

Kuracie prsia sú jedným z najobľúbenejších zdrojov bielkovín na obed či večeru. Ak však roky používate rovnaký recept, môže vás ich chuť začať nudiť. Vtedy je čas poobzerať sa po nových a zábavnejších receptoch. Existuje veľa spôsobov, ako kuracie prsia pripraviť, ochutiť a podávať. Vyskúšajte niektorý z týchto 3 receptov a uvidíte, že tento druh mäska je chutný aj ináč, ako ho poznáte.

Melón patrí medzi najväčšie lákadlá leta, ktorých sa nevieme nabažiť. Vieme, že kvalitný zrelý melón by mal mať pevný neporušený povrch, žtlohnedú škvrnu, na ktorej pri pestovaní ležal a pri poklopkaní by mal vydávať dunivý zvuk. Hoci ho považujeme za ovocie, v skutočnosti je sladkou zeleninou, ktorá sa dá pripraviť na viacero zaujímavých spôsobov. I keď surový chutí vynikajúco, oplatí sa vyskúšať aj tieto recepty.