Zber jedlých gaštanov začína koncom septembra a v závislosti od regiónu a odrody trvá až do novembra. Receptov a tipov na spracovanie gaštanov je niekoľko. My vám však ukážeme návod na pečené gaštany, ktorý vám zaberie len 20 minút.
Recepty
Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.
Ak zvyknete pestovať papriky, tak pre vás koniec sezóny určite znamená aj konzervovanie plodov, ktoré nespotrebujete v čerstvom stave. Z chutnej červenej papriky sa dajú robiť rôzne salsy, omáčky na cestoviny, či plnené papričky nakladané syrom. Ak hľadáte novú metódu, ako konzervovať červené papriky, máme pre vás niekoľko tipov.
I keď väčšinu jesenného ovocia, vrátane hrušiek, konzumujeme v surovom stave, ak ich máme veľa, namieste sú aj rôzne chutné recepty. Okrem zaváraných hrušiek existuje mnoho spôsobov, ako jesennú úrodu zužitkovať – na slano i na sladko. Vyskúšajte niektorý z týchto skvelých receptov!
Voňavé horúce gaštany si najčastejšie vychutnávame v zime vonku z pouličných stánkov, či na trhoch. Viete, ako si doma v rúre urobiť túto chutnú a zdravú delikatesu?
Už je tu jeseň a s ňou aj posledné práce v záhrade, medzi ktoré patrí aj zber jabĺk. V našej záhrade pestujeme niekoľko druhov jabloní a spracovávame ich na rôzne spôsoby. Jeden zo spôsobov na uskladnenie jabĺk je založenie kvasu, z ktorého sa neskôr vypáli domáca pálenka. Tá vydrží niekoľko rokov. Aspoň nám.
Blížiaca sa jeseň prináša viacero chutných druhov ovocia, ktoré sa oplatí zužitkovať v kuchyni. Jednou z najlepších kombinácií tejto sezóny sú jablká a orechy. Vyskúšajte ich v nových receptoch, určite si ich obľúbite!
Slivkové koláče, guľky, kompót, či lekvár nie sú jedinými chutnými jedlami, ktoré sa dajú z čerstvých sliviek pripraviť. Viete o tom, že ich môžete použiť aj na omáčku ku kačaciemu mäsu? Ponúkame vám tri recepty zo sliviek, ktoré chutia výborne, a pritom nie sú v našich končinách príliš známe.
Kuracie prsia sú jedným z najobľúbenejších zdrojov bielkovín na obed či večeru. Ak však roky používate rovnaký recept, môže vás ich chuť začať nudiť. Vtedy je čas poobzerať sa po nových a zábavnejších receptoch. Existuje veľa spôsobov, ako kuracie prsia pripraviť, ochutiť a podávať. Vyskúšajte niektorý z týchto 3 receptov a uvidíte, že tento druh mäska je chutný aj ináč, ako ho poznáte.
Melón patrí medzi najväčšie lákadlá leta, ktorých sa nevieme nabažiť. Vieme, že kvalitný zrelý melón by mal mať pevný neporušený povrch, žtlohnedú škvrnu, na ktorej pri pestovaní ležal a pri poklopkaní by mal vydávať dunivý zvuk. Hoci ho považujeme za ovocie, v skutočnosti je sladkou zeleninou, ktorá sa dá pripraviť na viacero zaujímavých spôsobov. I keď surový chutí vynikajúco, oplatí sa vyskúšať aj tieto recepty.
Klasická mäsom a ryžou plnená paprika v paradajkovej omáčke je obľúbeným jedlom v mnohých rodinách. Avšak z papriky sa dá urobiť mnoho iných zaujímavých receptov. Vyskúšajte z nej spraviť polievku, tapenádu alebo ju naplňte inými ingredienciami, na aké ste zvyknutí.
Letné šaláty sú vhodné ako ľahký obed či večera počas horúcich dní, ale stále ich môžeme podávať aj ako prílohu, či doplnok ku grilovaných špecialitám. Sú ideálnym spôsobom využitia čerstvého sezónneho ovocia a zeleniny.
Čerstvé čerešne sú fantastické len tak samotné, ale môžeme z nich spraviť aj veľa osviežujúcich dezertov. V horúčavách vám určite budú viac chutiť mrazené alebo chladené recepty.
Kde sa diskutuje