Mini pizzové kolieska
Zdroj: Städter

Vynikajúce mini pizzové kolieska na štýl podplamenníkov: Bez kysnutia a na dva rôzne spôsoby!

Podplamenník je výbornou náhradou za pizzu. Pripomína naše posúchy či podpecníky. Jeho príprava je jednoduchá a na cesto potrebujete len pár ingrediencií.

Podplamenník si môžete pripraviť buď na plechu vcelku, alebo z cesta môžete urobiť malé mini pizzové kolieska ako pohostenie pre návštevu.

Budeme potrebovať

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 125 ml vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 štipka soli

Paradajková poleva na potretie:

  • 350 g čerstvých paradajok alebo konzerva pasírovaných paradajok
  • štipka čierneho korenia
  • ČL sušeného oregana
  • soľ

Smotanová poleva na potretie:

  • šálka kyslej smotany
  • slanina nakrájaná na kocky
  • cibuľa
  • soľ
  • čierne korenie
  • mletý muškátový oriešok

Postup prípravy mini koliesok

  1. Všetky suroviny vymiešame na hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 4 až 5 hodín. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 5 mm, vykrojíme si malé kolieska a ukladáme ich do vymastených formičiek na tartaletky. Ak také doma nemáte, cesto môžete dať aj vcelku na plech.
  2. Pripravíme si paradajkovú omáčku – paradajky umyjeme, odstránime stopky a blanšírujeme ich. Teda krátko obaríme vo vriacej vode a potom ich ponoríme do studenej vody. Ošúpeme, zbavíme ich semienok a nakrájame na drobné kúsky (tieto kroky môžete vynechať, ak máte paradajky z konzervy).
  3. V hrnci si zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme paradajky a dusíme, kým sa tekutina neodparí. Dochutíme soľou, korením a oreganom a necháme vychladnúť.
  4. Na cesto rozotrieme omáčku a dozdobíme čímkoľvek, čo máme radi.
  5. Pre variant druhej polevy a podplamenníkov so smotanou budeme potrebovať kyslú smotanu, ktorú zmiešame so soľou, korením a muškátovým orieškom. Rozotrieme na cesto a posypeme slaninou a cibuľou.
  6. Pečieme približne 10 – 15 minút na 200 °C v teplovzdušnej rúre, kým nie sú chrumkavé.

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Sláva Štefancová
Foto: Städter 

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.