Zdroj: Städter
Vynikajúce mini pizzové kolieska na štýl podplamenníkov: Bez kysnutia a na dva rôzne spôsoby!
Podplamenník je výbornou náhradou za pizzu. Pripomína naše posúchy či podpecníky. Jeho príprava je jednoduchá a na cesto potrebujete len pár ingrediencií.
Podplamenník si môžete pripraviť buď na plechu vcelku, alebo z cesta môžete urobiť malé mini pizzové kolieska ako pohostenie pre návštevu.
Budeme potrebovať
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 125 ml vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 štipka soli
Paradajková poleva na potretie:
- 350 g čerstvých paradajok alebo konzerva pasírovaných paradajok
- štipka čierneho korenia
- ČL sušeného oregana
- soľ
Smotanová poleva na potretie:
- šálka kyslej smotany
- slanina nakrájaná na kocky
- cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- mletý muškátový oriešok
Postup prípravy mini koliesok
- Všetky suroviny vymiešame na hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 4 až 5 hodín. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 5 mm, vykrojíme si malé kolieska a ukladáme ich do vymastených formičiek na tartaletky. Ak také doma nemáte, cesto môžete dať aj vcelku na plech.
- Pripravíme si paradajkovú omáčku – paradajky umyjeme, odstránime stopky a blanšírujeme ich. Teda krátko obaríme vo vriacej vode a potom ich ponoríme do studenej vody. Ošúpeme, zbavíme ich semienok a nakrájame na drobné kúsky (tieto kroky môžete vynechať, ak máte paradajky z konzervy).
- V hrnci si zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme paradajky a dusíme, kým sa tekutina neodparí. Dochutíme soľou, korením a oreganom a necháme vychladnúť.
- Na cesto rozotrieme omáčku a dozdobíme čímkoľvek, čo máme radi.
- Pre variant druhej polevy a podplamenníkov so smotanou budeme potrebovať kyslú smotanu, ktorú zmiešame so soľou, korením a muškátovým orieškom. Rozotrieme na cesto a posypeme slaninou a cibuľou.
- Pečieme približne 10 – 15 minút na 200 °C v teplovzdušnej rúre, kým nie sú chrumkavé.
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text: Sláva Štefancová
Foto: Städter
Komentáre