Netradičný cheesecake zo sladkých zemiakov
Ponúkame vám jednu z možností ako využiť batáty v kuchyni. Upečte si z nich chutný cheesecake.
Ingrediencie:
rozpis je na formu s priemerom 25 cm
cesto:
180 g polohrubej múky
1 KL prášku do pečiva
1/2 KL sódy bikarbóny
80 g studeného masla
2 PL studenej vody
3 PL práškového cukru
1 žĺtok
štipka soli
zemiaková masa:
350 – 400 g uvarených sladkých zemiakov (varíme v šupke)
150 g mascarpone (prípadne iný krémový syr)
2 vajíčka
3 – 4 PL práškového cukru (podľa chuti)
1 KL mandľovej arómy
2 KL mletej škorice
1/2 KL mletého muškátového orechu
Postup:
Najprv si dáme uvariť zemiaky v šupke. Necháme dobre vychladiť.
Z prísad uvedených na cesto rýchlo spracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sme cesto nemali po upečení tvrdé. Rozvaľkáme na priemer koláčovej formy a rovnomerne rukami utlačíme cesto do formy. Pred použitím formu veľmi jemne potrieme olejom. Dáme do chladničky na 30 minúť zachladiť. Potom cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme keramickými guľkami, príp. fazuľou a predpečieme pri teplote 180 stupňoch 12 – 15 minút. Predpečené cesto vyberieme z rúry, odstránime papier s guľkami.
Natrieme naň zemiakovú masu s mascarpone a vrátime späť do rúry dopiecť. Teplotu stíšime na 170 stupňov a dopečieme cheesecake ešte asi 15 – 20 minút. Odsledujte si to vo svojej rúre, čas je iba orientačný.
Zemiaková masa s mascarpone
Vychladene zemiaky očistíme od šupky a tyčovým mixérom rozmixujeme. Pridáme vajíčka rozšľaháme. Potom pridáme mascarpone, cukor, mletú škoricu, muškátový oriešok a mandľovú arómu. Dôkladne premiešame, vylejeme na predpečené cesto a vložíme do rúry dopiecť. Vrch môžeme dozdobiť trochou šľahačky. Dobrú chuť!
Komentáre