Nepečená jahodová torta ideálna na leto
Letná torta nielen pre tých, ktorým sa nechce v horúčavách stáť pri rozpálenom sporáku.
Galéria
Ingrediencie:
rozpis je na tortovú formu s priemerom 20 cm (s odopínateľným bokom)
Sušienkový základ:
120 g maslových sušienok
40 g masla (roztopeného)
Tvarohovo-jogurtová vrstva:
250 g mäkkého tvarohu (dobre rozmixovať)
250 g bieleho jogurtu
semiačka z jedného vanilkového struku (resp. vanilkový extrakt 1 KL, vanilková pasta)
60 g práškového cukru
10 g práškovej želatíny
40 ml vody
Jahodová vrstva:
400 g jahôd (môžu byť aj mrazené)
150 g bieleho jogurtu
5-6 PL práškového cukru (zarovnaných)
1 PL citrónovej šťavy
16 g práškovej želatíny
60 ml vody
Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.
Postup:
Najprv si pripravíme základ. Maslo roztopíme a odložíme bokom ochladiť. Sušienky pomelieme (postrúhame). Pridáme ochladené maslo a dobre premiešame.
Vzniknutú zmes natlačíme do tortovej formy, vyloženej papierom na pečenie (iba spodok) a dobre utlačíme lyžicou alebo pohárom s rovným dnom. Odložíme do chladničky aspoň na 30 minút zachladiť. Želatínu zalejeme studenou vodu a necháme ju napučať asi 10 minút, potom ju zahrejeme, kým sa rozpustí a je tekutá. Nevaríme! Odložíme bokom mierne ochladiť.
Tvaroh rozmixujeme najemno. Jogurt rozmiešame s cukrom, pridáme vanilkové semiačka, príp. extrakt, a zamiešame. Pridáme k tvarohu a dobre všetko spolu premiešame, kým sa obe hmoty zjednotia.
Predtým, než pridáme želatínu do tvarohu, 2 PL z jogurtovo-tvarohovej zmesi odoberieme, rozmiešame v rozpustenej želatíne a potom dobre vmiešame do zvyšku jogurtovo-tvarohovej zmesi. Vylejeme na sušienkový základ, zarovnáme a odložíme späť do chladničky stuhnúť. Môžme si pomôcť vložiť do mrazničky na cca 15 minút.
Umyte jahody očistíme a rozmixujeme ich na pyré. Môžme precediť cez sitko, ale nie je to nutné. Pridáme citrónovú šťavu a práškový cukor. Želatínu zalejeme vodou a necháme ju napučať cca 10 minút, potom zahrievame, až kým sa nerozpustí.
Do jahodového pyré zamiešame jogurt. Z tejto jahodovo-jogurtovej zmesi odoberieme 2 PL a rozmiešame v ochladenej želatíne. Potom to primiešame ku zvyšku jahodovo-jogurtovej zmesi.
Jahodovú zmes nalejeme na stuhnutú jogurtovú zmes. Zmes je veľmi riedka, ale pôsobením želatíny pekne stuhne. Zarovnáme a odložíme do chladničky stuhnúť. Najlepšie na celú noc. Zdobíme podľa ľubovôle.
Dobrú chuť 🙂
preposielam tortu
ta musi byt vyborna
vyzera to skvele ale mam par otazok ako kuchar amater… 😀
co su to a kde sa to da kupit:
120 g maslových sušienok (to ako cerealie??? kornflejksi???)
semiačka z jedného vanilkového struku (resp. vanilkový extrakt 1 KL, vanilková pasta) nestacil by vanilkovy cukor??? lebo toto uz fakt netusim kde zohnat… :))
nie su to cerealie ani cornflakesy 😀 su to susienky zo svetleho cesta, nieco ako cookies- okruhle alebo hranate- napr. Bebe… alebo Lidl ich tiez predava v dost velkych baleniach… a vanilkovy struk sa da zohnat v pohode, takmer v kazdom obchode 🙂 je sice drahy, ale je to prava vanilka 😛 ale nahradit to vanilkovym cukrom urcite mozes, ja to tak robim, ked robim cheesecake a dosial som nic nepokazila 🙂 a je to lacnejsia alternativa 😀