/ Recepty /

Nepečená jahodová torta ideálna na leto

Nepečená jahodová torta ideálna na leto

Letná torta nielen pre tých, ktorým sa nechce v horúčavách stáť pri rozpálenom sporáku.

Ingrediencie:

rozpis je na tortovú formu s priemerom 20 cm (s odopínateľným bokom)

Sušienkový základ:

120 g maslových sušienok
40 g masla (roztopeného)

Tvarohovo-jogurtová vrstva:

250 g mäkkého tvarohu (dobre rozmixovať)
250 g bieleho jogurtu
semiačka z jedného vanilkového struku (resp. vanilkový extrakt 1 KL, vanilková pasta)
60 g práškového cukru
10 g práškovej želatíny
40 ml vody

Jahodová vrstva:

400 g jahôd (môžu byť aj mrazené)
150 g bieleho jogurtu
5-6 PL práškového cukru (zarovnaných)
1 PL citrónovej šťavy
16 g práškovej želatíny
60 ml vody

Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.

Postup:

Najprv si pripravíme základ. Maslo roztopíme a odložíme bokom ochladiť. Sušienky pomelieme (postrúhame). Pridáme ochladené maslo a dobre premiešame.

Vzniknutú zmes natlačíme do tortovej formy, vyloženej papierom na pečenie (iba spodok) a dobre utlačíme lyžicou alebo pohárom s rovným dnom. Odložíme do chladničky aspoň na 30 minút zachladiť. Želatínu zalejeme studenou vodu a necháme ju napučať asi 10 minút, potom ju zahrejeme, kým sa rozpustí a je tekutá. Nevaríme! Odložíme bokom mierne ochladiť.

Tvaroh rozmixujeme najemno. Jogurt rozmiešame s cukrom, pridáme vanilkové semiačka, príp. extrakt, a zamiešame. Pridáme k tvarohu a dobre všetko spolu premiešame, kým sa obe hmoty zjednotia.

Predtým, než pridáme želatínu do tvarohu, 2 PL z jogurtovo-tvarohovej zmesi odoberieme, rozmiešame v rozpustenej želatíne a potom dobre vmiešame do zvyšku jogurtovo-tvarohovej zmesi. Vylejeme na sušienkový základ, zarovnáme a odložíme späť do chladničky stuhnúť. Môžme si pomôcť vložiť do mrazničky na cca 15 minút.

Umyte jahody očistíme a rozmixujeme ich na pyré. Môžme precediť cez sitko, ale nie je to nutné. Pridáme citrónovú šťavu a práškový cukor. Želatínu zalejeme vodou a necháme ju napučať cca 10 minút, potom zahrievame, až kým sa nerozpustí.

Do jahodového pyré zamiešame jogurt. Z tejto jahodovo-jogurtovej zmesi odoberieme 2 PL a rozmiešame v ochladenej želatíne. Potom to primiešame ku zvyšku jahodovo-jogurtovej zmesi.

Jahodovú zmes nalejeme na stuhnutú jogurtovú zmes. Zmes je veľmi riedka, ale pôsobením želatíny pekne stuhne. Zarovnáme a odložíme do chladničky stuhnúť. Najlepšie na celú noc. Zdobíme podľa ľubovôle.

torta
torta
torta
torta
torta
torta
torta
torta

torta
torta

Dobrú chuť 🙂

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk

Komentáre

  1. preposielam tortu

  2. veronika says:

    ta musi byt vyborna

  3. vyzera to skvele ale mam par otazok ako kuchar amater… 😀
    co su to a kde sa to da kupit:
    120 g maslových sušienok (to ako cerealie??? kornflejksi???)
    semiačka z jedného vanilkového struku (resp. vanilkový extrakt 1 KL, vanilková pasta) nestacil by vanilkovy cukor??? lebo toto uz fakt netusim kde zohnat… :))

    1. nie su to cerealie ani cornflakesy 😀 su to susienky zo svetleho cesta, nieco ako cookies- okruhle alebo hranate- napr. Bebe… alebo Lidl ich tiez predava v dost velkych baleniach… a vanilkovy struk sa da zohnat v pohode, takmer v kazdom obchode 🙂 je sice drahy, ale je to prava vanilka 😛 ale nahradit to vanilkovym cukrom urcite mozes, ja to tak robim, ked robim cheesecake a dosial som nic nepokazila 🙂 a je to lacnejsia alternativa 😀

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.