Pirôžky
Recept na vyprážané pirôžky s dvomi druhmi plnky
Cesto:
300 g hladkej múky
1. bal. Kypriaceho prášku do pečiva
1 rovná KL soli
2 PL oleja
2 vajcia
80 – 90 ml vlažnej vody
Mäsovo-kapustová plnka:
2 PL oleja
2 cibule
300 g sterilizovanej kapusty bez nálevu
80 g chudého údeného mäsa
1 KL vegety
1 KL kryštálového cukru
Na potretie:
1 rozšľahané vajce
Na vyprážanie:
olej na vyprážanie
Na 20 – 24 ks:
1. Múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou dáme na dosku, pridáme olej, vajcia a vodu podľa potreby. Ručne premiešame hladké cesto, ktoré necháme 30 minút oddýchnuť.
2. Plnka: V hrnci rozohrejeme olej a na ňom necháme zmäknúť cibuľku nakrájanú na kocôčky. Pridáme kapustu – odkvapkanú (bez nálevu), pokrájanú na menšie kúsky – a dusíme domäkka. Ak je to potrebné, podlejeme trošička vodou. Ešte asi jednu minútu dusíme, premiešame a necháme vychladnúť.
3. Cesto vyvaľkáme na plát asi 2 mm hrubý, ktorý rozkrájame na štvorce cca 8 x 8 cm, okraje potrieme vajcom a do stredu každého štvorca dáme plnku. Cesto preložíme cez plnku a okraje prstami pritlačíme, aby plnka nevytiekla. Pirôžky vysmážame vo väčšom množstve rozpáleného oleja po každej strane asi 5 minút. Po usmažení necháme pirôžky odkvapkať na papierovom obrúsku, aby sa vsiakol prebytočný tuk. Podávame teplé.
TIP: Ak chce použiť do taštičiek dve plnky, odporúčame ešte šampiňónovú plnku. V takom prípade znížime dávku všetkých surovín pre mäsovo-kapustovú plnku na polovicu a druhú plnku pripravíme takto:
Šampiňónová plnka:
2 PL oleja
1 cibuľa
75 g čerstvých očistených šampiňónov
1-2 strúčiky cesnaku
40 g chudého údeného mäsa
1 KL vegety
40 g tvrdého syra
V hrnci rozohrejeme olej a na ňom necháme cibuľku nakrájanú na kocky zmäknúť. Pridáme šampiňóny nakrájané na kocky, ktoré dusíme do mäkka. Pridáme nakrájané údené mäso, nakrájaný cesnak a dochutíme vegetou. Všetko ešte asi jednu minútu podusíme a necháme vychladnúť. Do studenej plnky zamiešame na kocôčky nakrájaný syr.
Komentáre