Ako si pripraviť domáce parené buchty
Nesiahajte po polotovaroch, ale pripravte si doma tradičné parené buchty, ktoré chutia ako od starej mamy.
Čas potrebný na prípravu: 1 HODINA
Ingrediencie:
• 600 g polohrubej múky
• 1 kocka droždia
• 400 ml mlieka
• 30 g kryštálového cukru
• soľ
• lekvár podľa chuti
• práškový cukor
• kakao
• maslo
Postup:
1. Z ohriateho mlieko, droždia a cukru si pripravíme kvások, do ktorého pridáme štipku soli a múku, a z hmoty vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
2. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a rozdelíme na rovnomerné štvorce.
3. Do stredu každého štvorca dáme lyžičku lekváru alebo džemu a zabalíme buchty. Necháme ich ešte chvíľu kysnúť.
4. Buchty paríme v parnom hrnci asi 10 minút. Podávame ich poliate rozpusteným maslom a posypané kakaom zmiešaným s práškovým cukrom.
TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO ISIFA/SHUTTERSTOCK
Soľ do kvásku? Veď tá bráni rastu kvasiniek. Nemá tam byť cukor?
buchty na pare