image 21374 25 v1

Nápaditá veľkonočná torta s mandarínkami

Veľkonočná mandarínková torta poteší takmer všetky zmysly. Okrem dizajnu, ktorý zaujme každé dieťa, vaše chuťové poháriky zaručene pošteklí kombinácia mascarpone a vaječného likéru. 

Ingrediencie:

Rozpis platí pri forme s priemerom 24 cm.
Na 1 korpus (všetky ingrediencie potrebujeme 3x, pečieme 3 korpusy):
2 vajcia
80 g kryštálového cukru
80 g polohrubej múky
1/2 KL prášku do pečiva
2 PL vody
2 PL oleja
štipka soli

Na plnku:

2 x 250 g mascarpone
2 x 250 ml šľahačkovej smotany
1 až 2 PL práškového cukru
6 až 8 PL vaječného likéru (podľa chuti)

Na mandarínkové želé:

2 x mandarínkový kompót – malý (315 g)
1 x pomarančové želé (celkovo na 570 ml tekutiny)
250 ml vody

Okrem toho:
4 PL strúhaného kokosu, zelená potravinárska farba, dlhé piškóty (1 celý balík + 5 kusov), mašľa na uviazanie

Postup:

Najprv si upečieme korpusy na tortu. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Keď zblednú, pridávame po lyžiciach cukor. Dobre vyšľaháme. Pridáme žĺtky a prešľaháme na najnižších obrátkach. Pridáme vodu a olej. Zakaždým prešľaháme. Nakoniec pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, premiešame už iba varechou. Vylejeme do tortovej formy, ktorej spodok sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 12 až 15 minút. Vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku. Ak nemáme dve formy, stačí cesto vybrať, formu umyť studenou vodou, utrieť dosucha a môže sa piecť ďalší korpus.

Z mandarínok zlejeme šťavu a necháme ich dobre odkvapkať. Zatiaľ ich odložíme bokom. Želé (ak nie je ovocné, možno ho nahradiť čírym a pridať pomarančový, prípadne mandarínkový sirup) rozpustíme v 100 ml vody. Dolejeme zvyšných 150 ml. (Pôvodne je ovocné želé, ktoré som použila, až na 570 ml, ale ja som množstvo vody znížila, aby bolo pevnejšie.) Kým želé chladne, vymiešame mascarpone s práškovým cukrom a vaječným likérom. Cukor a vaječný likér pridávame po lyžiciach a vždy dobre premiešame. Miešame zásadne varechou, lebo mascarpone má pri miešaní mixérom tendenciu zrednúť. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a jemne zamiešame do mascarpone plnky. Korpus uložíme na podnos. (Môžeme podeň položiť dva kancelárske papiere, ktoré nakoniec jemným nadvihnutím vytiahneme spod hotovej torty a podnos ostane čistý.) Korpus pokropíme šťavou z mandarínok. Krém z mascarpone pomocou cukrárenského vrecka nanesieme na okraj korpusu. Vyplníme ním aj prostriedok a vytvoríme ešte jeden pás krému pomedzi už nanesený krém. Do voľného priestoru (v dvoch radoch) poukladáme scedené mandarínky. Zalejeme ich ochladeným a už pomaly tuhnúcim želé. Odložíme asi na 15 minút do mrazničky, aby želé zatuhlo. Rovnako postupujeme aj pri druhom korpuse. Pokvapkáme ho šťavou, nanesieme krém, pridáme mandarínky a želé. Prikryjeme ho tretím korpusom a tortu natrieme tenkou vrstvou zvyšného krému. Dlhé piškóty poukladáme dookola a uviažeme mašľu. Dáme stuhnúť do chladničky. Potom tortu dozdobíme.

mascarpone s vajecnym konakom

pridame slahacku

naneseny krem, mandarinky, zaliate zele ( krem davame v dvoch vrstvach)

Nápaditá veľkonočná torta s mandarínkami

kusok torty

Poznámka:
Celý dizajn torty som si vymyslela sama. Odrazilo sa to aj jej na celkovej úprave. Keďže som nemala recept prerátaný a prispôsobený na tento dizajn, korpusy prevyšovali detské piškóty. Riešila som to tak, že som ich posunula vyššie a spodok, kde mi chýbali, som vyplnila cukríkmi. Použila som rovnaké cukríky ako na ozdobu na vrchu torty. Tráva je zo strúhaného kokosu, ktorý som zafarbila zelenou potravinárskou farbou. Vajíčka sú kúpené cukríky.

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/  

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje