Ako si pripraviť tradičné linecké pečivo
Tradičné linecké pečivo, alebo ľudovo povedané mačie oči, je súčasťou mnohých vianočných zásob pečiva v slovenských rodinách. Tieto milé, pekné koláčiky sa dajú spraviť jednoducho, no predsa len vyžadujú určitý čas. Odmenou za prácne vykrajovanie a spájanie sú chutné a voňavé koláčiky, ktoré potešia nejedného hosťa.
Galéria
Ingrediencie:
250g Hera alebo maslo
450g hladká múka
120g práškový cukor
1 vanilkový cukor (alebo dreň z vanil. struku)
1 vajíčko
džem na spájanie
Postup:
1. Pripravíme si ingrediencie. Tuk necháme mierne zmäknúť, no iba do takej podoby, aby sa s ním dobre spracúvalo cesto (nesmie byť úplne tuhý ani príliš mäkký).
2. Najprv si zmiešame suché suroviny – múku a cukor. Pridáme pokrájaný tuk a vajíčko. Rukou alebo ručným šľahačom s nástavcami na cesto spojíme všetky suroviny.
3. Vznikne nám kompaktný bochník, ktorý necháme aspoň hodinu odležať v chlade.
4. Následne cesto vyberieme a na pomúčenej ploche vyvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm.
5. Vykrajujeme ľubovoľné tvary, pričom polovica bude plná a v polovici urobíme v strede otvor (v našom prípade srdiečka s malými srdiečkovými otvormi v strede). Postup opakujeme až kým nespotrebujeme celé cesto. Poukladáme na plech osobitne plné tvary a tvary s otvorom. Plné tvary pečieme cca 10 minút pri teplote 175°C. Tvary s otvorom pečieme cca 8 minút pri rovnakej teplote.
6. Upečené pečivo by malo byť iba veľmi mierne zlatisté, skôr bledé. Na plné tvary naberáme primerané množstvo džemu a spájame s tvarmi s otvorom. Vzniknuté koláčiky môžeme obaliť v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Uskladníme v uzatvorenej nádobe – koláčiky vydržia aj 2 týždne.
Text a foto: Anna Martausová
Nie je jednoduchsie ich najprv ocukrovat a potom spojit, Aby nebol ocukrovany aj lekvar?
Bizomne ze hej ! Vono to neni ani tak jednoduchshe, jag mudrejshe i estetickejshe.