Marcipánovo-broskyňový koláč (tart)
Už ste niekedy skúšali upiecť tart? Ak nie, ponúkame vám zaujimávu inšpiráciu..
Galéria
Ingrediencie:200 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
250 g masla
1 vajce
kôra z 1/2 citróna
20 g mletých mandlí
štipka soli
1 konzerva broskýň (420 g)
1 galaretka broskyňovej chuti (možno nahradiť čírou želatínou a dochutiť troškou cukru + šťava z kompótu)
20 g opražených mandľových plátkov
300 ml vody
250 g mäkkého tvarohu
1 vanilkový cukor
120 g marcipánu
50 g broskyňového (marhuľového) džemu
Postup:
Múku, vajce, mleté mandle, 70 g práškového cukru, 150 g nakrájaného masla, kôru z citróna a štipku soli spracujeme na cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na cca 30 minút zachladiť.
Cesto rozvaľkáme na okrúhly plát, vyložíme ním koláčovú formu o priemere 28 cm. Popicháme vidličkou, prikryjeme alumíniovou fóliou a vysypeme fazuľou (keramickými guličkami, aby sa cesto pri pečení neofúklo a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15 minút. Potom fóliu s fazuľou odoberieme a dopečieme cesto dozlatista cca ešte 12-15 minút.
Medzitým, kým sa cesto ochladí, pripravíme si tvarohovú plnku. Tvaroh, vanilkový cukor, 80g práškového cukru a zvyšok masla vymiešame na hladkú masu.
Galaretku (prípadne číru želatínu so šťavou z kompótu a pridaním trochu cukru) pripravíme podľa návodu, ale vody dáme iba 300 ml.
Vychladnuté cesto potrieme tvarohovou plnkou. Prikryjeme ju plátom rozvaľkaného marcipánu.
Marcipánovú masu potrieme tenkou vrstvou džemu a na to poukladáme dobre odkvapkané (na tenké plátky nakrájané) broskyne. Zalejeme vychladenou, pomaly tuhnúcou galaretkou (želatínou). Tekutina začne pomaly hustnúť, ale nesmie byť úplne zhustnutá, inak sa vám narobia hrčky a želatína na vrchu tartu nebude pekne hľadká. Odložíme do chladničky, kým želatína úplne zatuhne.
PS:
Po nakrájaní sa marcipánová hmota od vlhka úplne roztopila, čiže v reze ju ani nebolo vidieť. Ale tá skvelá chuť ostáva 🙂
Dobrú chuť!
Adriana
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/
Komentáre