/ Recepty /

Marcipánovo-broskyňový koláč (tart)

marcipanovo broskynovy kolac tart

Už ste niekedy skúšali upiecť tart? Ak nie, ponúkame vám zaujimávu inšpiráciu..

Ingrediencie:

 
200 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
250 g masla
1 vajce
kôra z 1/2 citróna
20 g mletých mandlí
štipka soli
 
1 konzerva broskýň (420 g)
1 galaretka broskyňovej chuti (možno nahradiť čírou želatínou a dochutiť troškou cukru + šťava z kompótu)
20 g opražených mandľových plátkov
300 ml vody
 
250 g mäkkého tvarohu
1 vanilkový cukor
120 g marcipánu 
50 g broskyňového (marhuľového) džemu
 
Postup:


Múku, vajce, mleté mandle, 70 g práškového cukru, 150 g nakrájaného masla, kôru z citróna a štipku soli spracujeme na cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na cca 30 minút zachladiť.
 
Cesto rozvaľkáme na okrúhly plát, vyložíme ním koláčovú formu o priemere 28 cm.  Popicháme vidličkou, prikryjeme alumíniovou fóliou a vysypeme fazuľou (keramickými guličkami, aby sa cesto pri pečení neofúklo a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15 minút. Potom fóliu s fazuľou odoberieme a dopečieme cesto dozlatista cca ešte 12-15 minút.

 

 
Medzitým, kým sa cesto ochladí, pripravíme si tvarohovú plnku. Tvaroh, vanilkový cukor, 80g práškového cukru a zvyšok masla vymiešame na hladkú masu.
 
Galaretku (prípadne číru želatínu so šťavou z kompótu a pridaním trochu cukru) pripravíme podľa návodu, ale vody dáme iba 300 ml.

 
Vychladnuté cesto potrieme tvarohovou plnkou. Prikryjeme ju plátom rozvaľkaného marcipánu.

 
Marcipánovú masu potrieme tenkou vrstvou džemu a na to poukladáme dobre odkvapkané (na tenké plátky nakrájané) broskyne. Zalejeme vychladenou, pomaly tuhnúcou galaretkou (želatínou). Tekutina začne pomaly hustnúť, ale nesmie byť úplne zhustnutá, inak sa vám narobia hrčky a želatína na vrchu tartu nebude pekne hľadká. Odložíme do chladničky, kým želatína úplne zatuhne.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



PS:

Po nakrájaní sa marcipánová hmota od vlhka úplne roztopila, čiže v reze ju ani nebolo vidieť. Ale tá skvelá chuť ostáva 🙂 

Dobrú chuť!
Adriana
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/ 

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.