marcipanovo broskynovy kolac tart
Galéria (8)

Marcipánovo-broskyňový koláč (tart)

Už ste niekedy skúšali upiecť tart? Ak nie, ponúkame vám zaujimávu inšpiráciu..

Galéria

Ingrediencie:

 
200 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
250 g masla
1 vajce
kôra z 1/2 citróna
20 g mletých mandlí
štipka soli
 
1 konzerva broskýň (420 g)
1 galaretka broskyňovej chuti (možno nahradiť čírou želatínou a dochutiť troškou cukru + šťava z kompótu)
20 g opražených mandľových plátkov
300 ml vody
 
250 g mäkkého tvarohu
1 vanilkový cukor
120 g marcipánu 
50 g broskyňového (marhuľového) džemu
 
Postup:


Múku, vajce, mleté mandle, 70 g práškového cukru, 150 g nakrájaného masla, kôru z citróna a štipku soli spracujeme na cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na cca 30 minút zachladiť.
 
Cesto rozvaľkáme na okrúhly plát, vyložíme ním koláčovú formu o priemere 28 cm.  Popicháme vidličkou, prikryjeme alumíniovou fóliou a vysypeme fazuľou (keramickými guličkami, aby sa cesto pri pečení neofúklo a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15 minút. Potom fóliu s fazuľou odoberieme a dopečieme cesto dozlatista cca ešte 12-15 minút.

 

 
Medzitým, kým sa cesto ochladí, pripravíme si tvarohovú plnku. Tvaroh, vanilkový cukor, 80g práškového cukru a zvyšok masla vymiešame na hladkú masu.
 
Galaretku (prípadne číru želatínu so šťavou z kompótu a pridaním trochu cukru) pripravíme podľa návodu, ale vody dáme iba 300 ml.

 
Vychladnuté cesto potrieme tvarohovou plnkou. Prikryjeme ju plátom rozvaľkaného marcipánu.

 
Marcipánovú masu potrieme tenkou vrstvou džemu a na to poukladáme dobre odkvapkané (na tenké plátky nakrájané) broskyne. Zalejeme vychladenou, pomaly tuhnúcou galaretkou (želatínou). Tekutina začne pomaly hustnúť, ale nesmie byť úplne zhustnutá, inak sa vám narobia hrčky a želatína na vrchu tartu nebude pekne hľadká. Odložíme do chladničky, kým želatína úplne zatuhne.

PS:

Po nakrájaní sa marcipánová hmota od vlhka úplne roztopila, čiže v reze ju ani nebolo vidieť. Ale tá skvelá chuť ostáva 🙂 

Dobrú chuť!
Adriana
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/ 

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje