Cibuľovo-syrový koláč
Koláč môžete podávať s kopčekom kyslej smotany a úžasne sa k nemu hodia aj olivy.
Galéria
Ingrediencie:
Cesto:
100 g studeného masla
200 g polohrubej múky
1 žĺtok
soľ
2 PL studenej vody
Plnka:
2 väčšie cibule
1 PL olivového oleja
150 g roztierateľného syra (napr. Bambino)
100 ml mlieka
3 vajcia
3 KL mix byliniek podľa chutí (ja som dala estragón), majorán, zelenú petržlenovú vňať)
na hrot noža strúhaný muškátový oriešok
soľ, čerstvé čierne mleté korenie
asi 6 plátkov syra (u mňa Gouda)
Rozpis je na koláčovú formu o priemere 23 cm.
Postup:
Maslo pokrájame na menšie kúsky, pridáme do osolenej múky. Pridáme aj žĺtok a 2 PL studenej vody. Spracujeme cesto, zabalíme do fólie a odložíme odpočívať do chladničky na 1 hod.
Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Podusíme do sklovita na 1 PL oleja a odložíme bokom.
Keď sa cesto dostatočne schladilo, vyberieme a rozvaľkáme na trosku väčší priemer ako je tortová forma (cca o 3 cm).
Vystelieme ním koláčovú formu a prstami postláčame cesto ku kraju. Urobíme obrubu. Do misy dáme syr, vajcia a bylinky. Vyšľaháme a pridáme mlieko. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orechom.
Na cesto do koláčovej formy rozložíme plátkový syr. Na syr uložíme podusenú cibuľu a zalejeme vajcovou zmesou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch cca 40 minút a potom prikryjeme papierom na pečenie (alobalom), znížime teplotu na 180 stupňov a ešte dopekáme ďalších 15-20 minút do zlatista. Formu na koláč netreba vymastiť, cesto je dosť mastné.
Upečený koláč necháme vychladnúť na mriežke. Lepšie sa potom krája, ale dá sa konzumovať aj teplý, ak nie je pre vás dôležité, že rez bude trochu strapatejší.
Komentáre