/ Recepty /

Lieči, osviežuje a chutí: Ako si pripraviť bylinkový sirup?

image 48971 25 v1

Z byliniek sa nerobia len bylinkové čaje, ktoré každý z nás dobre pozná. Vyskúšali ste napríklad chutný a zdravý bylinkový sirup? Nielenže chutí, ale aj lieči a má mnohostranné využitie. Môžete piť, pridať do drinkov, čajov, koláčov, šalátov alebo užívať ako liek.

Základom je čerstvosť

Určite poznáte bazové a ovocné sirupy, ktoré sú osviežujúcim nápojom leta. Skúsili ste si urobiť chutný a zdravý sirup z byliniek? Nie je to až tak náročné. Ak si doma či na záhrade pestujete bylinky, vyskúšajte aj tento spôsob ich využitia. Vyrábajú sa z čerstvo natrhaných liečivých rastlín, listov, kvetov a/alebo plodov. Samozrejme, zber a výrobu sirupu musíte prispôsobiť sezóne danej bylinky. Domáce sirupy z byliniek sú cenné najmä kvôli bohatému obsahu vitamínov a antioxidantov. Nikdy nepoužívajte staršie rastlinky.

Aké liečivé rastliny sa na výrobu sirupov hodia najviac?

Medovka – sirup sa vyrába z čerstvej vňate. Má upokojujúce účinky a pomáha pri tráviacich problémoch.

Materina dúška – použite kvety. Sirup pôsobí pri nachladení, kašli a chorobách dýchacích ciest, môžete ho použiť aj na dochutenie bylinkových čajov.

Mätový sirup – použite listy aj stonky, pôsobí proti kŕčom, skvele ním ochutíte ovocné šaláty.

Levanduľový sirup – použite kvety, pôsobí protizápalovo a znižuje horúčku.

Skorocelový sirup – použite skorocelové listy. Skorocel účinne pomáha pri kašli a ochoreniach dýchacích ciest.

Ako na to?

„Kvety alebo dozreté plody vrstvíme do pohárov so širším dnom a presypávame ich cukrom. Uzatvorenú nádobu premiestnime na slnečné miesto. Sledujeme, aby sa všetok cukor rozpustil. Získaný sirup zlejeme, plníme do fliaš alebo pohárov. Môžeme zasterilizovať alebo pre krátkodobé použitie odložiť v chladničke,“ vysvetľuje svoj obľúbený postup Anna Jakábová, odborníčka na pestovanie liečivých rastlín v knihe Sila liečivých rastlín. Takto pripravíte aj skorocelový sirup. Môžete ho riediť prevarenou vodou.

Iný spôsob prípravy sirupov

V prípade byliniek, pri ktorých používate vňať a listy (okrem skorocelu) môže skúsiť odlišný postup. Krátko povarte vodu s cukrom (na polliter vody sa dáva podľa tradičných receptov až 500 g cukru), pridajte nasekané bylinky, krátko povarte a nechajte 2-3 hodiny odstáť. Preceďte a ešte raz priveďte do varu. Odstavte. Môžete pridať šťavu z citróna alebo limetky a nalievať do fliaš. Takto pripravíte chutný mätový sirup, ale aj iné.

Niektorí domáci výrobcovia sirupov odporúčajú bylinky vopred nechať 24-hodín odstáť vo vode a potom do zliatej vody pridávajú rozvarený cukor vo vode. Vyskúšajte, čo vám bude lepšie chutiť. Pre zdravší variant použite trstinový cukor, podľa chuti môžete pridať zázvor, škoricu, citrusovú šťavu.

Môžete vyskúšať aj tento spôsob: www.youtube.com/watch?v=6pY5GWa6GQ4.

Sabína Zavarská
Foto isifa/shutterstock

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.