/ Recepty /

Karamelová torta s penou a praženými arašidmi

karamelova torta s penou a prazenymi arasidmi

Lahodná sladká chuť v podmanivej kombinácii s jemnou penou a chrumkavými arašidmi.

Ingrediencie:

(na tortovú formu o priemere 24 cm)

4  vajcia

100 g hnedého cukru

4 PL teplej vody

75 g polohrubej múky

25 g Solamylu

1 PL preosiateho kakaa

1 KL prášku do pečiva

štipka soli

Plnka:

1 konzerva salka ( variť vo vode 2,5 – 3 hodiny)

150 g masla

 

Snehový korpus:

4 bielka

240 g kryštálového cukru

 

Poleva:

100 g horkej čokolády

30 g masla

 

Okrem toho:

200 g arašidov ( lúpaných, pražených)

 

Postup:

Salko dáme variť do vody na 2,5 až 3 hodiny. Pri varení stále dolievame vodu a dbáme, aby plechovka bola stále ponorená vo vode. Počas varenia plechovku niekoľkokrát otočíme. Necháme vychladnúť. Otvoríme až po vychladnutí, inak môže vystreknúť a horúce vás môže popáliť. Salko si môžete uvariť vopred.

 

Je dobre, ak si uvaríte naraz dve, kvôli úspore energie. Druhé, neotvorené, môžete skladovať aj mesiac, dva, a v prípade potreby ho už máte pripravené. Upečieme korpus. Žĺtka našľaháme s cukrom dopenista. Potom pridáme vodu a opäť šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Primiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Zamiešame. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Keď sú pevné, tak ich už len ručne opatrne zamiešame do žĺtkovej masy. Vylejeme do tortovej formy o priemere 24 cm a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov C asi 30 – 35 minút. Zbytočne korpus   nevysušujte . Kontrola špajlou. Korpus necháme vychladiť na mriežke.

Na penový korpus vyšľaháme bielka s cukrom, kým je pena pekná, biela a lesklá. Na papier na pečenie si nakreslíme kruh o priemere 24 cm, alebo si priložíme odnímateľnú obruč z tortovej formy a nanesieme vyšľahané bielka na papier na pečenie. Tenkým nožom oddeľte dookola obruče bielkovú penu a obruč odstráňte. Dáme sušiť do rúry 90 stupňov C (teplovzdušná rúra) na dve hodiny. Z vrchu bol korpus pekne usušený, ale vo vnútri bol ešte trochu „mokrý“. Necháme dobre vychladnúť a až potom opatrne odstránime papier. Keď je salko dobre vychladené, po lyžiciach pridávame do masla, ktoré sme si predtým našľahali. Vždy dobre prešľaháme, aby sa hmoty spojili.

Skladanie torty:

Korpus rozrežeme na polovicu. Spodnú časť potrieme karamelovým krémom a posypeme posekanými arašidami, na to uložíme penový korpus. Opäť potrieme karamelovým krémom, posypeme posekanými arašidmi a priložíme druhý korpus. Vrch polejeme roztopenou čokoládou a posypeme zvyšnými posekanými arašidmi. Prípadne si môžete zvoliť ľubovoľné zdobenie . 

TIP: Je dobré, ak si položíte na podnos dva kancelárske papiere, ktoré po dozdobení torty odstránite a tanier tak ostane čistý.

Dobrú chuť 🙂
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/

–>

Komentáre

  1. robíme ju, je výborná aj bez snehového korpusu, je menej sladká, ale chutí tiež 🙂

  2. mozno som blba, ale ako sa zo salka vymiesaneho s maslom dopracujem ku karamelovej plnke?

    1. Zatvorenu konzervu salka das do hrnca s vodou (konzerva je stale zaliata vodou, potom ju nechas variť vo vode 2,5 – 3 hodiny ako mas v recepte. Konzervu vyberies a az po vychladnuti ju otvoris, varenim sa cukor obsiahnuty v Salku skaramelizuje, teda ziskas zaklad na karamelovy krem. Malo by existovat aj hotova verzia „Salko karamel Easy Open“, ale este som to v obchode nevidel.

Napísať odpoveď pre Janka Zrušiť odpoveď

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.