Jemný marhuľový koláč s rozmarínom
Koláč je vďaka olivovému oleju úžasne vláčny, dokonca aj na druhý deň, a vďaka rozmarínu krásne prevoňaný.
Ingrediencie:
¾ šálky olivového oleja
1 citrón
1 PL nasekaného čerstvého rozmarínu
1 šálka hladkej múky
5 vajec
¾ šálky + 1 ½ PL kryštálového cukru
10 čerstvých marhúľ (rozdelených na polovice a vykôstkovaných)
Postup:
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Tortovú formu o priemere cca 25 cm si vymažeme olivovým olejom a vystelieme papierom na pečenie.
Citrónovú kôru si zmiešame s mukou a rozmarínom.
Vyšľaháme si spolu žĺtky a polovicu šálky cukru do peny, pridáme olivový olej a 1 ½ PL citrónovej šťavy. Potom primiešame múku s rozmarínom. Zvlášť si vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom a nakoniec jemne primiešame k cestu.
Cesto nalejeme do formy, na vrch poukladáme polky marhúľ vnútornou stranou nahor, posypeme 1 ½ PL cukru a pečieme cca 45 minút.
Dobrú chuť 🙂
Aká veľká je tá šálka? Ďakujem za odpoveď.k.