Jednoduchý domáci tatarák z lososa
Ideálne jedlo pre tých, ktorí milujú ryby a nekomplikované recepty. V jednoduchosti je krása a v tomto prípade aj výborná chuť a prísun zdraviu prospešných látok – omega-3 mastných kyselín, bielkovín, vitamínov a minerálov. Pripravte si s nami lososový tatarák.
Galéria
Ingrediencie (3-4 porcie):
400g filet z lososa
jarná cibuľka
2-3 čajové lyžičky kapár
1-2 limetky
čerstvé mleté čierne korenie
1 čajová lyžička dijonskej horčice
Postup:
1. Pripravíme si suroviny – lososa kupujeme čerstvého a odstránime z neho kožu. Kapary necháme odkvapkať.
2. Prirodzene slaná chuť nakladaných kapár v recepte nahradí soľ.
3. Nadrobno pokrájame polovicu až jednu celú strednú jarnú cibuľku (podľa chuti). Tak isto pokrájame kapary.
4. Pokrájanú cibuľku a kapary dáme do misky a výdatne pokvapkáme limetkovou šťavou.
5. Klasický hovädzí tatarák pripravujeme škrabaním, lososový tatarák pripravíme nakrájaním mäsa na jemné kocky. Najlepšie sa nám bude rybie mäso najprv na pásiky krájať priečne k jeho prirodzenému svalovému pruhovaniu.
6. Pridáme nakrájané mäso k cibuľke a kaparám. Podľa chuti okoreníme, pridáme lyžičku dijonskej horčice, nesolíme, premiešame. Podľa chuti môžeme pridať prípadne aj kôpor.
7. Necháme vychladiť a servírujeme spolu s limetkou a zeleninovým šalátom (napríklad rukolovým). K lososovému tataráku, tak ako aj k hovädziemu, sa perfektne hodia teplé hrianky.
Prajeme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
len raz som mal v tataraku kapary a viac do tej restauracie nevkrocim… to su napady
Tatarak som nerobil, ale surove maso z lososa chuti vyborne.
Nobody, veď Ťa nik nenúti. Urob si praženicu, najlepšie z vajec z prašku a je vymaľované!
To sa to mäso ani nepečie ani nijak tepelne neupravuje?
Nie, nijak sa tepelne neupravuje, je surove. Preto si zachovava najviac vyzivnych latok a zaroven musi byt cerstve, ked ho chceme pripravit tymto sposobom. Surove ryby sa tesia oblube najma v juznej azii a v skandinavii.