Tiramisu pre individualistov
Týmto pôvodne talianskym dezertom príjemne prekvapíte hostí na večernej párty alebo po nedeľnom obede.
Galéria
VyskúšajteChutnou náhradou za žĺtka môže byť vaječný likér. V rámci šetrenia skúste použiť namiesto mascarpone nátierkové maslo bez príchute alebo syr Lučinu.
Potrebujete:
- 3 žĺtky
- 100 g práškového cukru
- 250 g mascarpone
- 400 g šľahačkovej smotany (vyšľahanej)
- 250 ml silného espresa alebo instatnej kávy
- 2 PL brandy alebo amareta
- piškóty (vhodnejšie sú okrúhle, ale záleží na veľkosti servírovacieho pohára)
- 50 g kakaa
- 1 balíček piškót
Postup:
- Menší hrniec naplňte do 1/3 vodou a nechajte priviesť do varu. Medzitým zmiešajte žĺtka s cukrom, zľahka ich zopár minút šľahajte nad parou, kým hmota nezíska jemnú liatu konzisenciu. Takto pripravenú zmes nechajte trochu vychladnúť.
- Do misy dajte mascarpone (na manipuláciu je vhodné použiť stierku) a pridajte žĺtkovú zmes. Mixujte dovtedy, kým sa mascarpone nezapracuje do žĺtkov. Zmes musí byť bez hrudiek. Stierkou zamiešajte do zmesi vyšľahanú smotanu.
- Espreso (alebo instantnú kávu) zmiešajte s brandy alebo amaretom a na niekoľko sekúnd ponorte do nich piškóty, aby nasiakli. Potom pišktóty vložte na dno pohárov a naneste vrstvu krému (asi do polovice). Postup zopakujte ešte raz (čiže vzniknú dve vrstvy).
- Naplnené poháre na niekoľko hodín odlože do chladu a pred podávaním posypte kakaom bez cukru.
–>
Komentáre