
Čo urobiť s bohatou úrodou fíg? Sladko-slané tipy aj delikátne kombinácie pre maškrtné jazýčky
Najskôr je ich zrelých iba pár kúskov, no zrazu sa plnia debničky a otázka „Ako spracovať úrodu fíg?“ je čoraz naliehavejšia. Figy už nie sú takou exotickou pochúťkou, ako tomu bolo kedysi. V teplejších regiónoch našej krajiny dozrievajú na figovníkoch desiatky typicky sladkých plodov. Keďže však majú iba relatívne krátku trvanlivosť, priam si pýtajú nápady na chutné a rozmanité spracovanie.
Sušené figy
Sušené figy mali ako druh exotického ovocia dlhé desaťročia vianočnú povesť a nesmeli chýbať na sviatočnom stole. Ak rodiaci figovník pestujete, tie z obchodu už môžete smelo oblúkom obchádzať. Na sušenie fíg sa výborne osvedčilo sušenie na slnku, v elektrickej rúre aj v sušičke potravín. Dôležité je zvoliť zdravé a zrelé figy bez náznakov poškodenia. Sušiť ich môžete v celosti (je dobrým zvykom narezať figy mierne do kríža z vrchnej časti, aby sa z nich rýchlejšie odparovala vlhkosť) alebo väčšie kusy prerezať na polovice či štvrtiny.
- Sušenie na slnku – Umyté a skontrolované figy rozložte na vzdušné pláta a nechajte na slnečnom mieste sušiť niekoľko dní. Na noc ich schovajte dovnútra a chráňte ich pred vlhkosťou. Celé sušenie môže trvať niekoľko dní.
- Sušenie v sušičke potravín – Ide o najspoľahlivejší spôsob, kde máte priamu kontrolu nad sušením a pomerne dostatok priestoru vo viacerých úrovniach. Na sušenie fíg sa odporúča teplota v rozpätí cca od 45 do 55 °C.
- Sušenie v elektrickej rúre – Rúra ako spotrebič, ktorým je bežne vybavená takmer každá kuchyňa, je vhodná aj na sušenie ovocia. Figy môžete poukladať na plech vystlaný papierom na pečenie. Teplota sušenia by sa mala pohybovať od 50 – 60 °C. Počas sušenia nechajte dvierka na rúre na kúsok pootvorené, aby mohla unikať uvoľňujúca sa vlhkosť. Čas sušenia je orientačne 6 – 12 hodín (pre rúru aj sušičku – v závislosti od veľkostí fíg).
Mrazené figy
Dajú sa figy mraziť? Áno, a dokonca celkom jednoducho. Umyté a osušené figy nakrájajte na polovice alebo štvrtiny, rozložte ich na plech alebo do väčšej nádoby a dajte na krátku dobu predmraziť do mrazničky. Po stuhnutí ich presypte do jedného vrecka, vrecko uzatvorte a označte dátumom.
Predmrazenie zabezpečí, že sa jednotlivé kúsky fíg nezlepia a budú sa dať oddeliť v počte, aký potrebujete. Mrazené figy sú síce po rozmrazení kašovitejšie, no ich sladká chuť je ešte výraznejšia. Hodia sa na prípravu smoothie alebo pri pečení koláčov.
Figy podávané so syrmi
Spojenie fíg a syrov je ukážkou dokonalého kontrastu sladko-slaných chutí a odlišných textúr. Figy majú výraznú, ovocno-medovú arómu, ktorá skvele dopĺňa zemité až plesňové tóny zrelých syrov.
K figám sa hodí napríklad syr feta, gorgonzola, camembert, modrozelené plesňové syry, parmezán, pecorino, čedar aj ricotta. S čerstvým chrumkavým pečivom, orechmi a medom je chuťový zážitok skutočne podmanivý.
Šalát s čerstvými figami
Okrem kombinácie so syrmi sa figy „prepašovali“ aj do niektorých osviežujúcich šalátov. Ich sladká chuť zaujímavo vyvažuje niektoré horkejšie druhy listovej zeleniny – napríklad rukolu.
Vyskúšať sa oplatí napríklad známy „jesenný“ šalát s figami a rukolou. Zmiešajte rukolu, čerstvé figy nakrájané na štvrtiny, prosciutto, rozmrvený kozí syr alebo syr feta a vlašské orechy. Na finálne dochutenie sa osvedčil balzamikový ocot, olivový olej a pár kvapiek roztopeného medu.
Figový džem
Receptov na domáci figový džem je už neúrekom – podobne, ako je tomu v slovenských kuchyniach s inými druhmi ovocia. Figám v nich najčastejšie robí spoločnosť citrón, pomaranč a voňavá škorica.
Na domáci figový džem budete potrebovať:
- 1 kg zrelých a sladkých fíg
- 400 – 450 g kryštálového cukru
- šťavu z 1 citróna
- 100 ml vody
- kôru z chemicky neošetreného pomaranča
- tyčinku škorice na prevoňanie
Ako si pripraviť figový džem
Figy umyte, časť so stopkou odrežte a zvyšok nakrájajte na menšie rovnomerné kúsky. Nakrájané figy presuňte do hrnca, zasypte cukrom, pridajte šťavu z citróna, kôru z pomaranča a 1 deciliter vody. Premiešajte a začnite s pomalým zahrievaním.
Varte na miernom ohni dovtedy, kým sa figy nerozvaria a zmes nenadobudne rôsolovitú konzistenciu podobnú džemu, čo bude trvať približne 1 hodinu. Škoricovú tyčinku pridajte na posledných 10 minút. Ak chcete mať džem jemnejší, nezabudnite ho pred plnením do pohárov rozmixovať ponorným mixérom.
Hotovým džemom naplňte malé vysterilizované poháre na zaváranie. Pevne ich uzatvorte viečkami, uložte do hrnca tak, aby sa nedotýkali a do dvoch tretín výšky dolejte vodu. Vodu začnite zahrievať a po dosiahnutí bodu varu sterilizujte ešte približne 10 – 12 minút.
Po uplynutí času poháre s figovým džemom opatrne vyberte, otočte ich viečkom nadol a skontrolujte, či žiadny pohár netečie a nie je ulepený od džemu. Ak sú všetky poháre v poriadku, prikryte ich utierkou a nechajte vychladnúť.
Text: Lucia Gogová
foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre