/ Recepty /

Jemný letný dezert s mangom a jahodami

Jemný letný dezert s mangom a jahodami

Vyskúšajte tento nádherný letný dezert s jemnou sladko-kyselkavou chuťou.

Ingrediencie:

rozpis je na:

6 ks obručí o priemere 6 cm s výškou 4,5 cm 
a 6 kusov väčších o priemere 7,5 cm s výškou 4,5 cm 
alebo na tortovú formu o priemere 20 – 24cm

Spodná podložka:

300 g keksov (napr. Bebe a pod.)
60 g masla – roztopeného

Mango vrstva:

2 ks dobre zrelého manga (väčšie)
2 PL citrónovej stavy
100 g kryštálového cukru
250 g jemného tvarohu ( rozmixovaného, príp. môžete použiť mascarpone)
150 ml šľahačkovej smotany
20 g želatíny v prášku alebo 5ks plátkovej želatíny

Jahodová vrstva:

250 g jahôd
2 PL cukru
2 PL citrónovej šťavy
100 ml šľahačkovej smotany
12 g práškovej želatíny, príp. 3 ks plátkovej želatíny

okrem toho: čerstvé jahody a trochu manga, lístky mäty na ozdobu

Postup:

Želatínu zalejeme asi 2 – 3 PL vody a necháme napučať. Odložíme bokom.
Keksy postrúhame na strúhadle (prípadne ich dáme do mikroténového vrecúška a valčekom ich potlčieme). Maslo roztopíme a pridáme ku keksom. Dobre premiešame. Obruče naplníme približne 2 PL postrúhaných keksov a utlačíme na spodok. Dávame pozor, aby obruče ostali čisté. K utlačeniu dobre poslúži menší pohárik, fľaštička s rovným dnom. Odložíme do chladničky zachladiť.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Mangová vrstva:

Tvaroh dobre rozmixujeme. Mango očistíme a spolu s citrónovou šťavou ho rozmixujeme. Pridáme cukor a privedieme k varu. Odstavíme. Želatínu zahrejeme a keď je už tekutá, tak ju pridáme do teplého manga a dobre rozmiešame. Necháme ochladiť do izbovej teploty.

V prípade plátkovej želatíny: želatínu namočíme do studenej vody, kým nezmäkne. Vyžmýkame a pridáme ju do teplej mangovej zmesi a dobre premiešame, kým sa želatínové plátky rozpustia.

Keď je mango ochladené, postupne ho pridávame k tvarohu a miešame, pokiaľ sa obe hmoty dobre nespoja. Nakoniec pridáme do tuha vyšľahanú šľahačkovú smotanu a opatrne zamiešame do mangovo-tvarohovej zmesi. Na schladený keksíkový základ rozdelíme mangovú zmes a odložíme opäť do chladničky stuhnúť.

Jahodová vrstva:

Na jahodovú vrstvu so želatínou postupujeme rovnako ako pri mangovej vrstve, iba upravíme množstvo. Viď rozpis.

Jahody, cukor a citrónovú šťavu rozmixujeme, privedieme k varu a pridáme želatínu. Odstavíme k vychladnutiu.

Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha a pridáme k vychladnutej jahodovej zmesi. Opatrne premiešame. Jahodovú zmes rozdelíme do obruči na stuhnutú mangovú vrstvu a odložíme do chladničky. (Pozn. posledná väčšia obruč nebola úplne plna až do vrchu).

Pred podávaním vyberieme z chladničky a necháme postáť pri izbovej teplote a dezert opatrne vytlačíme zospodu. Preložíme na tanierik. Ozdobíme čerstvým ovocím, pri. lístkom maty. Dobrú chuť!


adkas-tastyfood.blogspot.co.uk

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.