Jemný letný dezert s mangom a jahodami
Vyskúšajte tento nádherný letný dezert s jemnou sladko-kyselkavou chuťou.
Ingrediencie:
rozpis je na:
6 ks obručí o priemere 6 cm s výškou 4,5 cm
a 6 kusov väčších o priemere 7,5 cm s výškou 4,5 cm
alebo na tortovú formu o priemere 20 – 24cm
Spodná podložka:
300 g keksov (napr. Bebe a pod.)
60 g masla – roztopeného
Mango vrstva:
2 ks dobre zrelého manga (väčšie)
2 PL citrónovej stavy
100 g kryštálového cukru
250 g jemného tvarohu ( rozmixovaného, príp. môžete použiť mascarpone)
150 ml šľahačkovej smotany
20 g želatíny v prášku alebo 5ks plátkovej želatíny
Jahodová vrstva:
250 g jahôd
2 PL cukru
2 PL citrónovej šťavy
100 ml šľahačkovej smotany
12 g práškovej želatíny, príp. 3 ks plátkovej želatíny
okrem toho: čerstvé jahody a trochu manga, lístky mäty na ozdobu
Postup:
Želatínu zalejeme asi 2 – 3 PL vody a necháme napučať. Odložíme bokom.
Keksy postrúhame na strúhadle (prípadne ich dáme do mikroténového vrecúška a valčekom ich potlčieme). Maslo roztopíme a pridáme ku keksom. Dobre premiešame. Obruče naplníme približne 2 PL postrúhaných keksov a utlačíme na spodok. Dávame pozor, aby obruče ostali čisté. K utlačeniu dobre poslúži menší pohárik, fľaštička s rovným dnom. Odložíme do chladničky zachladiť.
Mangová vrstva:
Tvaroh dobre rozmixujeme. Mango očistíme a spolu s citrónovou šťavou ho rozmixujeme. Pridáme cukor a privedieme k varu. Odstavíme. Želatínu zahrejeme a keď je už tekutá, tak ju pridáme do teplého manga a dobre rozmiešame. Necháme ochladiť do izbovej teploty.
V prípade plátkovej želatíny: želatínu namočíme do studenej vody, kým nezmäkne. Vyžmýkame a pridáme ju do teplej mangovej zmesi a dobre premiešame, kým sa želatínové plátky rozpustia.
Keď je mango ochladené, postupne ho pridávame k tvarohu a miešame, pokiaľ sa obe hmoty dobre nespoja. Nakoniec pridáme do tuha vyšľahanú šľahačkovú smotanu a opatrne zamiešame do mangovo-tvarohovej zmesi. Na schladený keksíkový základ rozdelíme mangovú zmes a odložíme opäť do chladničky stuhnúť.
Jahodová vrstva:
Na jahodovú vrstvu so želatínou postupujeme rovnako ako pri mangovej vrstve, iba upravíme množstvo. Viď rozpis.
Jahody, cukor a citrónovú šťavu rozmixujeme, privedieme k varu a pridáme želatínu. Odstavíme k vychladnutiu.
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha a pridáme k vychladnutej jahodovej zmesi. Opatrne premiešame. Jahodovú zmes rozdelíme do obruči na stuhnutú mangovú vrstvu a odložíme do chladničky. (Pozn. posledná väčšia obruč nebola úplne plna až do vrchu).
Pred podávaním vyberieme z chladničky a necháme postáť pri izbovej teplote a dezert opatrne vytlačíme zospodu. Preložíme na tanierik. Ozdobíme čerstvým ovocím, pri. lístkom maty. Dobrú chuť!
Komentáre