Otužovanie priesad pred výsadbou
Pred výsadbou priesad, najmä skorých hlúbovín (kaleráb, karfiol, brokolica, kel) a šalátu, je dobré priesady, ktoré sme dovtedy pestovali vnútri, otužiť.
Tak budú lepšie znášať a aj sa rýchlejšie prispôsobia zhoršeným vonkajším pôdnym a klimatickým podmienkam. Priesady začneme otužovať približne 10 až 14 dní pred predpokladaným termínom výsadby. Teplotu postupne znižujeme vetraním cez deň, obmedzíme závlahu, ale deň pred výsadbou priesady dobre zalejeme.
Otužené priesady vysadíme do hlbších jamôk, do ktorých prisypeme kompost. Nie je potrebné robiť príliš hlbokú a veľkú jamku, lebo skoré odrody nemajú veľký koreňový systém a zberáme ich skoro. Ak vysadíme priesady do trojsponu, kde budú rozmiestnené šachovnicovito, lepšie využijú svetlo a budú sa lepšie rozrastať.
Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Komentáre