Každoročná dilema záhradkárov: Kam s orezanými konármi?

Každoročná dilema záhradkárov: Kam s orezanými konármi?

Predsa naspäť do záhrady. Ale ako na to, keď konárov je stále viac a viac? Nastáva každoročná dilema takmer každého ovocinára, vinohradníka i majiteľa okrasnej záhrady.

Každú sezónu zostáva po reze najmä starších drevín množstvo konárov, výhonkov viniča, pňov po vyklčovaní suchých, starých drevín. Nie každý má možnosť spaľovať drevo v kozube či zabezpečiť odvoz do miestnej kompostárne.

Určite však nie je vhodné nechávať celé konáre na kôpkach v záhrade, v medziradoch, pod stromami. Je síce pravda, že časom sa rozložia, ale dovtedy poskytujú úkryt škodcom, sú zdrojom šírenia najmä hubových chorôb. V každom prípade treba odrezané drevo vyniesť z vinice a ovocného sadu a spracovať ho.

Pre drobných producentov je najvhodnejšie, najekonomickejšie a najrýchlejšie konáre podrviť na štiepky. Tie možno lepšie skladovať, použiť na nastielanie záhonov ako ochranu pred nízkymi teplotami, na zadržiavanie vody v pôde, zabraňujú rastu burín. Preto zo všetkého, čo nám záhrada dá, sa snažme zobrať si čo najmenej a prírode vrátiť čo najviac.

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock

Komentáre

  1. Nie je to tak dávno čo som tu čítal že treba niekde v záhrade vytvoriť priestor pre jašterice, ježkov a podobné živočíchy a to tak že necháme na kope vetvičky a konáre aby sa mali kde schovať a oni sa nám potom odvďačia tým že likvidujú škodce.

  2. každý blb si tu napíše čo chce…

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.