Ako si vyrobiť gril z bubna automatickej práčky

ako si vyrobit gril z bubna automatickej pracky

Takmer v každej domácnosti, kde už deti odrástli, došlo k výmene práčky alebo aspoň k výmene nefunkčného bubna v automatickej práčke. Vo väčšine prípadov je to z dôvodu netesnosti a zvýšenej vibrácie bubna, čo spôsobuje vydranie hriadeľov ložísk.
Toto poškodenie bubna však neovplyvňuje jeho ďalšie použitie – napríklad ako rotačného grilu.

Bubon je z antikorového lesklého plechu a v konečnom efekte bude po zhotovení výrobku pôsobiť esteticky. Môžeme ho bez problémov čistiť bežnými kuchynskými prípravkami. Na opisovaný gril sa použil bubon z automatickej práčky Tatramat s dávkovaním zhora. Pôvodné dvierka bubna tiež využijeme: na kontrolu pri grilovaní, na potieranie mäsa aj pri výmene grilovaných potravín. Ak použijeme iný typ bubna pračky, jeho jednotlivé časti prispôsobíme.

Úprava bubna  

Z bubna odstránime (odvŕtame) hliníkové nity, ktorými sú uchytené hriadele o čelá bubna. Horné čelo po obvodovom leme odrežeme – poslúži nám na poklop grilu. Zvyšnú časť lemu vyrovnáme, tým zmenšíme vyrezaný otvor a poklop sa neprepadne. V strede poklopu pripevníme skrutkou do dreva príchytku z dreva, aby nás pri kontrole grilu poklop nepopálil. Na spodné čelo bubna priskrutkujeme naspäť prírubu s ložiskom a uložíme ho na vyrobený podstavec (trojnožku). Na spodnom čele v osi dvierok, vo vzdialenosti podľa priemeru otočného taniera, vyvŕtame otvor, do ktorého nasunieme ložisko rotačnej časti grilu. Ložiska môžeme upevniť pásovinou na stredovú rúrku trojnožky. V takom prípade nie je možné bubon na trojnožke otáčať. Ak však chceme bubon otáčať, či už z dôvodu lepšieho prístupu k dvierkam, alebo natočenia ohniska grilu smerom od vetra, upevníme ložisko rotačnej časti pod skrutky príruby osi stredového ložiska bubna.

Z priložených náčrtov a fotografií je funkcia grilu jasná, preto tento opis nerieši výrobu a montáž jednotlivých dielcov, ale opisuje sa len jedna z možností, ako gril vyrobiť. Je len na domácom majstrovi, ako si zariadenie vylepší a prispôsobí podľa dostupných materiálov.

Výroba podpery (trojnožky) 

Veľkosť rúrky stredovej podpery zvolíme podľa jej vnútorného priemeru – musí byť taký veľký, aby sa rúrka dala voľne uložiť na pôvodný hriadeľ ložiska bubna. Výška a rozstup troch nôh podpery musia byť také, aby bol gril v pohodlnej výške a mal dostatočnú stabilitu.

Výroba roštu 

Rošt na drevené uhlie vyrobíme z dierovaného plechu (sita). Tento materiál musí byť dostatočne odolný teplote pri grilovaní. V tomto prípade sa použil smaltovaný dierovaný plech s okami 8 × 8 mm, ktorý pôvodne slúžil ako ochranný kryt elektrických špirál. Tvarovanie roštovej časti grilu ponecháme na fantáziu výrobcu, je však nutné zachovať taký tvar, aby sa:

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



  • využila čo najväčšia výhrevná plocha po obvode opekaného jedla,
  • umožnil prístup na dosýpanie dreveného uhlia,
  • sa dal vyberať rošt pri čistení od popola i pri čistení vnútornej časti grilu.

Opisovaný gril má rošt, ktorý v zadnej časti grilu zaberá takmer dve tretiny z obvodu, takže výhrevná plocha je dostatočná; vďaka úzkemu profilu rošt nezaberá miesto rotačnému grilovaciemu tanieru. Na rošte nezabudnime urobiť závesné oká na zavesenie horúceho roštu – to oceníme najmä pri jeho čistení. Na vrch zásobníka paliva môžeme urobiť pevnú rovnú plochu z dierovaného plechu, kde si môžeme počas grilovania urobiť napríklad ražniči.

Výroba rotačnej časti 

Tejto zostave treba venovať obzvlášť veľkú pozornosť.

  • Aby zariadenie esteticky a hygienicky vyhovovalo, použijeme prevažne antikorové materiály.
  • Ak má byť zariadenie funkčne, treba pri montáži dodržať primeranú presnosť a toleranciu.
  • Do spodnej časti rotačnej rúrky navaríme 4HR na unášač z motorčeka grilu.
  • V hornej časti rotačnej rúrky narežeme závit, aby sme maticami upevnili otočný tanier zachytávajúci šťavu z grilu (vyhneme sa tým tesnému zvaru na tenkom tanieri).
  • Do rotačnej rúrky môžeme nasunúť zašpicatenú antikorovú guľatinu a podperný plech; na rúrke opekáme plátky mäsa, ktoré v priebehu opekania zrezávame na plech.
  • Na otočnom tanieri z nehrdzavejúcej ocele môžeme ugrilovať kurča alebo môžeme na tanier položiť sadu vertikálnych ihlíc na grilovanie ražniči alebo špekáčikov.

Keď grilujeme v prírode, kde nemáme k dispozícii elektrickú sieť, môžeme motorček na pohon vymeniť za motorček na batérie.

Výhody zistené počas prevádzky

  • Antikorový materiál pôsobí čisto a hygienicky.
  • Z opekaného mäsa nesteká masť do ohňa a netvoria sa škodlivé látky z prepáleného mäsa.
  • Mäso sa opeká rovnomerne z každej strany.
  • Gril pracuje s veľkou účinnosťou a malou spotreba paliva.
  • Vysoká bezpečnosť pri grilovaní; teplo sa drží vnútri grilu, povrch grilu sa neprehrieva, takže sa obsluha nepopáli.
  • Neznečisťuje sa životné prostredie; pahreba dreveného uhlia takmer nedymí.
  • Dierovaným bubnom dostáva rošt dostatok vzduchu na horenie.
  • Prístup zhora a cez bočné dvierka umožňuje obsluhe ľahký a bezpečný prístup k roštu a ku grilovaným špecialitám pri potieraní a výmene surovín.
  • Po rozhorení a nahriatí pahreby a naložení grilovaných ingrediencií pracuje gril automaticky a obsluha len sleduje stav opekania a dokončuje prípravy na posedenie s priateľmi.
  • Rošt na drevené uhlie môžeme nahradiť kazetou z elektrických špirál zapojených do elektrickej siete v zmysle platných predpisov do horúceho prostredia.

Recepty, čo všetko sa dá ugrilovať, nechávam na záujemcoch o stavbu grilu. Veľa pohody a dobrú chuť praje autor článku.

Jozef Valach, Hronské Kľačany
Foto a kresby: autor

Komentáre

  1. vladimír krnáč says:

    Pekný den,rad by som sa opýtal ako bybsom si mohol vyrobyť gril z práčky automaticej ktorá je plnená z predu,prosím poradíte mi.

    1. jednoducho…. kusom plechu zavarit povodny otvor, karbobruskou vyrezat novy otvor, vyrobit dvierka, panty, zamok, nasadit do do novej diery a je to. urcite to nezabere viac ako zopar dni/tyzdnov 🙂

  2. Vladko Krnáč a ty si nepochopil,. že ten bubon treba vybrať z práčky?

  3. Jozko a co na to tvoja zena ked si jej kvoli tym zhorenym spekacikom vybral bubon z pracky…

  4. blazena Ondrusova says:

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.