Ako si vyrobiť gril z bubna automatickej práčky
Takmer v každej domácnosti, kde už deti odrástli, došlo k výmene práčky alebo aspoň k výmene nefunkčného bubna v automatickej práčke. Vo väčšine prípadov je to z dôvodu netesnosti a zvýšenej vibrácie bubna, čo spôsobuje vydranie hriadeľov ložísk.
Toto poškodenie bubna však neovplyvňuje jeho ďalšie použitie – napríklad ako rotačného grilu.
Galéria
Bubon je z antikorového lesklého plechu a v konečnom efekte bude po zhotovení výrobku pôsobiť esteticky. Môžeme ho bez problémov čistiť bežnými kuchynskými prípravkami. Na opisovaný gril sa použil bubon z automatickej práčky Tatramat s dávkovaním zhora. Pôvodné dvierka bubna tiež využijeme: na kontrolu pri grilovaní, na potieranie mäsa aj pri výmene grilovaných potravín. Ak použijeme iný typ bubna pračky, jeho jednotlivé časti prispôsobíme.
Úprava bubna
Z bubna odstránime (odvŕtame) hliníkové nity, ktorými sú uchytené hriadele o čelá bubna. Horné čelo po obvodovom leme odrežeme – poslúži nám na poklop grilu. Zvyšnú časť lemu vyrovnáme, tým zmenšíme vyrezaný otvor a poklop sa neprepadne. V strede poklopu pripevníme skrutkou do dreva príchytku z dreva, aby nás pri kontrole grilu poklop nepopálil. Na spodné čelo bubna priskrutkujeme naspäť prírubu s ložiskom a uložíme ho na vyrobený podstavec (trojnožku). Na spodnom čele v osi dvierok, vo vzdialenosti podľa priemeru otočného taniera, vyvŕtame otvor, do ktorého nasunieme ložisko rotačnej časti grilu. Ložiska môžeme upevniť pásovinou na stredovú rúrku trojnožky. V takom prípade nie je možné bubon na trojnožke otáčať. Ak však chceme bubon otáčať, či už z dôvodu lepšieho prístupu k dvierkam, alebo natočenia ohniska grilu smerom od vetra, upevníme ložisko rotačnej časti pod skrutky príruby osi stredového ložiska bubna.
Z priložených náčrtov a fotografií je funkcia grilu jasná, preto tento opis nerieši výrobu a montáž jednotlivých dielcov, ale opisuje sa len jedna z možností, ako gril vyrobiť. Je len na domácom majstrovi, ako si zariadenie vylepší a prispôsobí podľa dostupných materiálov.
Výroba podpery (trojnožky)
Veľkosť rúrky stredovej podpery zvolíme podľa jej vnútorného priemeru – musí byť taký veľký, aby sa rúrka dala voľne uložiť na pôvodný hriadeľ ložiska bubna. Výška a rozstup troch nôh podpery musia byť také, aby bol gril v pohodlnej výške a mal dostatočnú stabilitu.
Výroba roštu
Rošt na drevené uhlie vyrobíme z dierovaného plechu (sita). Tento materiál musí byť dostatočne odolný teplote pri grilovaní. V tomto prípade sa použil smaltovaný dierovaný plech s okami 8 × 8 mm, ktorý pôvodne slúžil ako ochranný kryt elektrických špirál. Tvarovanie roštovej časti grilu ponecháme na fantáziu výrobcu, je však nutné zachovať taký tvar, aby sa:
- využila čo najväčšia výhrevná plocha po obvode opekaného jedla,
- umožnil prístup na dosýpanie dreveného uhlia,
- sa dal vyberať rošt pri čistení od popola i pri čistení vnútornej časti grilu.
Opisovaný gril má rošt, ktorý v zadnej časti grilu zaberá takmer dve tretiny z obvodu, takže výhrevná plocha je dostatočná; vďaka úzkemu profilu rošt nezaberá miesto rotačnému grilovaciemu tanieru. Na rošte nezabudnime urobiť závesné oká na zavesenie horúceho roštu – to oceníme najmä pri jeho čistení. Na vrch zásobníka paliva môžeme urobiť pevnú rovnú plochu z dierovaného plechu, kde si môžeme počas grilovania urobiť napríklad ražniči.
Výroba rotačnej časti
Tejto zostave treba venovať obzvlášť veľkú pozornosť.
- Aby zariadenie esteticky a hygienicky vyhovovalo, použijeme prevažne antikorové materiály.
- Ak má byť zariadenie funkčne, treba pri montáži dodržať primeranú presnosť a toleranciu.
- Do spodnej časti rotačnej rúrky navaríme 4HR na unášač z motorčeka grilu.
- V hornej časti rotačnej rúrky narežeme závit, aby sme maticami upevnili otočný tanier zachytávajúci šťavu z grilu (vyhneme sa tým tesnému zvaru na tenkom tanieri).
- Do rotačnej rúrky môžeme nasunúť zašpicatenú antikorovú guľatinu a podperný plech; na rúrke opekáme plátky mäsa, ktoré v priebehu opekania zrezávame na plech.
- Na otočnom tanieri z nehrdzavejúcej ocele môžeme ugrilovať kurča alebo môžeme na tanier položiť sadu vertikálnych ihlíc na grilovanie ražniči alebo špekáčikov.
Keď grilujeme v prírode, kde nemáme k dispozícii elektrickú sieť, môžeme motorček na pohon vymeniť za motorček na batérie.
Výhody zistené počas prevádzky
- Antikorový materiál pôsobí čisto a hygienicky.
- Z opekaného mäsa nesteká masť do ohňa a netvoria sa škodlivé látky z prepáleného mäsa.
- Mäso sa opeká rovnomerne z každej strany.
- Gril pracuje s veľkou účinnosťou a malou spotreba paliva.
- Vysoká bezpečnosť pri grilovaní; teplo sa drží vnútri grilu, povrch grilu sa neprehrieva, takže sa obsluha nepopáli.
- Neznečisťuje sa životné prostredie; pahreba dreveného uhlia takmer nedymí.
- Dierovaným bubnom dostáva rošt dostatok vzduchu na horenie.
- Prístup zhora a cez bočné dvierka umožňuje obsluhe ľahký a bezpečný prístup k roštu a ku grilovaným špecialitám pri potieraní a výmene surovín.
- Po rozhorení a nahriatí pahreby a naložení grilovaných ingrediencií pracuje gril automaticky a obsluha len sleduje stav opekania a dokončuje prípravy na posedenie s priateľmi.
- Rošt na drevené uhlie môžeme nahradiť kazetou z elektrických špirál zapojených do elektrickej siete v zmysle platných predpisov do horúceho prostredia.
Recepty, čo všetko sa dá ugrilovať, nechávam na záujemcoch o stavbu grilu. Veľa pohody a dobrú chuť praje autor článku.
Jozef Valach, Hronské Kľačany
Foto a kresby: autor
Pekný den,rad by som sa opýtal ako bybsom si mohol vyrobyť gril z práčky automaticej ktorá je plnená z predu,prosím poradíte mi.
jednoducho…. kusom plechu zavarit povodny otvor, karbobruskou vyrezat novy otvor, vyrobit dvierka, panty, zamok, nasadit do do novej diery a je to. urcite to nezabere viac ako zopar dni/tyzdnov 🙂
Vladko Krnáč a ty si nepochopil,. že ten bubon treba vybrať z práčky?
Jozko a co na to tvoja zena ked si jej kvoli tym zhorenym spekacikom vybral bubon z pracky…
super