Ako sušiť pomaranče na vianočné ozdoby a dekorácie? Čo všetko si z nich môžete vytvoriť?
Sušené plátky pomaranča sú perfektným ekologickým doplnkom vianočnej výzdoby. Vnesú do interiéru krásnu farbu a dobrú náladu – za minimálne náklady a takmer bez námahy. Môžete ich použiť na tvorbu slávnostných girlánd, vencov, ale aj ako ozdoby na stromček, vetvičky či podnos.
Galéria
Na to, aby ste dokonale vysušili plátky pomaranča, nepotrebujete sušičku. Ukážeme vám jednoduchý spôsob, ako si ich pripravíte v rúre. Na sušenie sú krásne červené pomaranče, ale aj rôzne druhy iných citrusových plodov, aby ste dosiahli širšie farebné spektrum. V každom prípade, nebudete sklamaní ani zo sušenia klasických oranžových pomarančov – vyberajte tie s tmavšou, výraznejšou kôrou. Základom sú pevné pomaranče okrúhleho tvaru. Budú sa vám ľahšie krájať na tenké plátky než mäkké pomaranče.
Ako dosiahnuť, aby sušené plátky pomaranča zostali oranžové?
Aby sušené plátky pomaranča nezhnedli, mali by sme ich sušiť pri najnižšej možnej teplote. Zhnednú, keď sa pripália alebo prepečú, a to nechceme. Aj usušené plátky pomaranča môžu časom zhnednúť, pretože ich prirodzené farby postupne vyblednú, ale trvá to celé mesiace.
Pripravte sa tiež na to, že čím nižšia je teplota sušenia, tým dlhšie bude sušenie trvať. Ak chcete mať naozaj pôsobivý výsledok, neoplatí sa priveľmi riskovať a ponáhľať. Počas celého sušenia pomaranče sledujte a otáčajte.
Ako pripraviť najkrajšie sušené plátky pomaranča
Začnite nakrájaním pomarančov na tenké plátky – zhruba 5 milimetrov. Snažte sa odrezať každý plátok rovnakej hrúbky. Čím tenšie a rovnomernejšie ich narežete, tým rýchlejšie a rovnomernejšie sa vysušia.
Predhrejte rúru na 70 °C. Plátky pomaranča osušte papierovými utierkami, budú hotové skôr. Nikdy ich však nestláčajte. Potom plátky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a poukladajte kolieska pomarančov v jednej vrstve.
Plátky pomarančov sušte zhruba 3 až 5 hodín podľa hrúbky a vašej rúry. Kontrolujte ich každých 30 minút a pravidelne obracajte. Keď sú hotové, presuňte sušené plátky pomaranča na stojan a nechajte vychladnúť.
Náš tip
Plátky pomaranča považujeme za správne vysušené, keď sa zdajú suché a ani najhrubšie časti ovocia už nie sú lepkavé alebo mäkké na dotyk. Po vybratí z rúry však budú naďalej schnúť a tvrdnúť.
Ako použiť plátky pomaranča na zdobenie?
Sušené pomarančové plátky jednoducho zviažte spolu špagátom alebo navlečte ich naň ako girlandu. 3-4 spolu zviazané plátky pridajte na adventný veniec, na vetvičky či na stromček, prípadne nimi ozdobte darčeky. Krásne doplnia aj štedrovečerný stôl. Môžete k nim pridať najrôznejšie orechy, škoricu, mašle, zvončeky, korálky, pierka alebo iné zábavné doplnky.
Nádherne vyzerajú aj v horúcom čaji, nehovoriac o tej vôni počas sušenia a zdobenia!
Ako dlho vydržia sušené plátky pomaranča?
Ak sú dobre vysušené, vydržia až dva-tri roky. Potom začnú hnednúť. Staré sušené plátky pomaranča môžete vyhodiť do kompostu. Dovtedy ich skladujte vo vzduchotesnej nádobe alebo vo vrecku na zips a na chladnom suchom a tmavom mieste.
Ak vám začnú sušené plátky pomaranča plesnivieť, znamená to, že neboli dostatočne vysušené a zostalo v nich priveľa zvyškovej vlhkosti.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre