8 vecí, ktoré musí mať bezpečný kozub

8 veci ktore musi mat bezpecny kozub

So stúpajúcimi cenami energie narastá počet spotrebičov na tuhé palivo, predovšetkým pecí, kozubov, kozubových vložiek, sporákov a ohnísk. Ako ich BEZPEČNE INŠTALOVAŤ a PREVÁDZKOVAŤ?

Legislatíva
Montáž i prevádzku spotrebičov upravuje vyhláška MV SR č. 401/2007 Z. z. z 31. 8. 2007.

Bezpečnosť spotrebiča
Možno ju rozčleniť deliť na tri okruhy
 Vnútorná
 zariadenia v konštrukcii spotrebiča
 Vonkajšia
 okolie spotrebiča a bezpečnosť pri prevádzke
 Bezpečnosť spojenia spotrebiča s komínom a bezpečnosť komína

1. Samozatváracie dvierka
Prikladacie dvierka sú vybavené samozatváracím mechanizmom (obyčajne pružinkou). Nestane sa, že pri manipulácii dvierka zabudneme uzavrieť.
Nebezpečné! Zväčša si mechanizmus užívatelia demontujú, lebo je obťažujúci. Dvierka sa počas prikladania stále snažia uzavrieť. Horúce a špinavé udierajú do ruky.

2. Hĺbka ohniska
Priestor ohniska by mal byť hlbší, aby palivo nehorelo v ohnisku celkom blízko pri dvierkach.
Nebezpečné! Pri prevádzke „plytkého“ ohniska hrozí, že keď otvoríme dvierka, žeravé kusy paliva vypadnú na podlahu.

3. Priamoťažná klapka
Účinné spotrebiče majú škrtené alebo predlžené ťahy, aby dym prúdil čo najpomalšie a dlho odovzdával teplo, skrátka aby neunikol rýchlo do komína. Priamoťažná klapka umožní dymu ísť kratšou a priechodnou cestou priamo do komína. Slúži aj na „naštartovanie“ horenia.
Nebezpečné! Bez priamoťažnej klapky sa pri otvorení dvierok spaliny cestou nižšieho odporu vyvalia do miestnosti.

4. Regulačná klapka odvodu spalín
Ťah a rýchlosť odvádzania spalín možno regulovať škrtením prívodu vzduchu alebo znížením prierezu dymovodu pre spaliny stúpajúce do komína (posúvačom alebo klapkou). Pri prevádzke musíme nechať asi štvrtinu prierezu voľnú.
Veľmi nebezpečné! Ak by sme vstup do komína náhodne úplne uzavreli, spaliny si nájdu cestu do obytného priestoru a môžu zapríčiniť smrteľnú otravu plynmi zo spalín.

Spôsob uskladnenia paliva uloženého v skrinke za obkladom v tesnej blízkosti ohniska by mal výrobca otestovať. Riziko sa zvyšuje uzavretou, nevetranou komorou.

 

5. Výbuchová klapka a zátka
Výbuchová zátka je najslabšie miesto v dymovodoch alebo plášti pece. Výbuch vytrhne zátku na plášti pece. Ľahšie je upratať a vymaľovať miestnosť ako postaviť novú pec. Vnútorná klapka v peci pri výbuchu nasmeruje spaliny do komína, kde sa môže bezpečne rozplynúť.
Nebezpečné! Bez výbuchovej zátky alebo klapky môže v peci veľmi dymiť, napríklad pri extrémne nízkom tlaku ovzdušia. Keď nahromadené plyny vybuchnú, môžu zničiť pec.

6. Prídavný vzduch
Ak sa náhodou upchá rošt množstvom popola alebo drobného paliva, vzduch k spaľovaniu prúdi ešte prídavným systémom. Zvonka vidno na peci alebo kozubovej vložke nenápadný otvor.
Nebezpečné! Pri neodbornom prílišnom obmedzení prívodu vzduchu sa môže zastaviť horenie, začať dymenie či môže vybuchnúť v peci.



Palivo v blízkosti spotrebiča? Len ak maximálna teplota povrchu obstavby nepresiahne 50 °C. Plášť ťažkej obstavby dosahuje niekedy aj 60 °C. Drevo uložme vzdušne.

7. Akumulačná výstelka ohniska
Pomáha udržať v žiarovisku stabilnú vysokú teplotu.
Neúsporné! Niektoré spotrebiče majú ohnisko vystlané izolačným materiálom s nižšou akumuláciou tepla. Zvýši sa tým výkon, ale palivo sa po priložení musí dlhšie zohrievať, aby sa vznietilo, dlhšie sa z neho uvoľňujú plyny, čo hrozí výbuchom, resp. búchaním v peci.

8. Počítačová regulácia
Na stavané pece i na vložky sa už montujú počítačom riadené regulácie. Počítač si sám reguluje množstvo vzduchu privádzané k spaľovaniu a ukazuje, aký úkon treba vykonať.
Nebezpečné! Zasahovať do ovládacej elektroniky alebo odpojiť ju znamená nielen neúspornú, ale aj nebezpečnú prevádzku spotrebiča.–>

Uložiť palivo pod kozub je pohodlné, ale nevhodné. Pod podstienkou sú nasávacie otvory vzduchu. Ak sa upchajú, čo aj čiastočne, môže teplota na výduchoch stúpnuť nad 60°C.

Odborník radí
Nezasahujme do vnútra spotrebiča. Užívateľovi sa možno zdá, že bezpečnostné prvky znižujú výkon, že horenie je prirýchle alebo neúsporné. Ale spotrebič i komín pre svoju prevádzku potrebujú až 10 % z vyprodukovaného tepla. Ak ho odoberieme, nastávajú problémy s ťahom, samotným horením, komín i spotrebič môžu „dechtovať“ (zanášať sa sadzami a dechtom) dymiť a búchať.

Text: Ing. Vladimír Institoris, PhD.
Foto a kresby: autor, thinkstock.com
Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur
Zdroj: časopis
Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentáre

  1. Caipirihna says:

    No a to najdolezitejsie ste zabudli- cistenie komina kazdy rok!

    1. zakon hovori nieco ine. kazdy rok je nepostacujuce. takze sa zorientuj najskor v problematike a potom babo rad.

  2. Váš kominár says:

    Čistenie komínov,,,Zákon NR SR č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi…§14a Vyhláška MV SR č.95/2004 §17,,,,,b) 1….každé dva mesiace !!! ak sú do komína napojené palivové spotrebiče na tuhé a kvapalné palivá. (Aspoň keby si dali vyčistiť 2x ročne !!!)Lenže ľudia si nedajú komíny čistiť, lebo chcú byť v TV novinách ako plačúci pri zhoreniskách ,,, a potom ani poisťovne im nevyplatia za škody lebo nedodržali zákon…..( hlavne že ušetrili na kominárovi…)

  3. cistenie komina 2x za vykurovaciu sezonu t.j.cca september a potom cca januar

  4. To si ako s tymto krbom robite srandu. Preco ste nespomenuli, krb s bezrostovym horenim, kde ucinnost horenia je nad 80%. Predhrev tepleho vzduchu. Omielate tu klapku a skrtiacu klapku. Asi do toho velmi nevidite. V Europe je rostove horenie uz zakazane, lebo vypuste vela emisii do vzduchu. Skuste pozriet krbove vlozky Norskych vyrobcov ako su Jotul alebo Nordpeis. Ked uz radite, tak si to aspon nastudujte.Dakujem. Milos

    1. Bohužiaľ u nas su pece krby kachľovce ešte od Marie Terezie.To nezmeniš.V članku maš nutne zaklady na prežitie.

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.