Vianočný škoricový koláč s nutelou v tvare hviezdy
Prekvapte svojich blízkych týmto pekným a chutným vianočným koláčom.
Ingrediencie:
450 g hladkej múky
100 ml mlieka
80 ml šľahačky ( ja vždy časť mlieka nahrádzam šľahačkou, potom je kysnuté cesto mäkšie a vláčnejšie)
2 žĺtky (s bielkami potrieme koláč pred pečením )
1 1/2 ČL sušeného droždia
30 g masla
70 g kryštálového cukru
štipka soli
cca 200 g nutely
mletá cejlónska škorica (množstvo podľa chuti )
Postup:
Do vlažného mlieka, šľahačky a cukru, primiešame sušené droždie. Necháme postáť 15 minút.
Vzniknutý kvások potom prilejeme k ostatným surovinám (okrem nutely a škorice) a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa samo oddeľuje od stien nádoby.
Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 40 minút.
Cesto si potom rozdelíme na 4 rovnaké časti, z každej vyvaľkáme kruh o niečo väčší ako priemer tortovej formy. Prvý kruh natrieme nutelou a posypeme škoricou, položíme naň druhý kruh, opäť natrieme nutelou a škoricou, takisto tretí, a posledný kruh už nenatierame, iba položíme. Nakoniec na vrch položíme dno tortovej formy a obrežeme cesto podľa nej do kruhu.
Ďalej už najlepšie postupujte podľa inštruktážneho videa, aby ste nedopadli ako ja a nevznikol vám podobný „nepodarok“ 🙂 Jedine, že by ste chceli na miesto hviezdy vytvoriť slnko 🙂
Koláč potrieme bielkom a pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút.
Dobrú chuť 🙂
Vytlačiť
ak je toto vas vysledok tak je velmi pekny 🙂
Upečieme?