image 25861 25 v1

Hriešne karamelové pokušenie

Povráva sa, že tomuto koláču len málokto odolá. Preto, ak máte radi karamel, po tomto zážitku ho budete milovať.

Čas potrebný na prípravu: 2,5 HODINY

Korpus

300 g hladkej múky
250 g kryštálového cukru
250 g masla, alebo Hery
80 g kakaového prášku
200 ml mlieka
100 g čokolády na varenie
5 vajec
1 ks vanilkového cukru
1 prášok do pečiva
štipka soli

Plnka

1 biela čokoláda
250 g mascarpone (asi 2 PL si necháme na polevu)
150 ml 33 % šľahačky (asi 2 PL si necháme na polevu)
2 PL cukru

Poleva

200 g cukru
100 ml vody
30 g masla
zvyšná smotana a mascarpone
100 g sekaných lieskových orechov

POSTUP

1 Deň vopred si pripravíme plnku. Do vodného kúpeľa dáme variť smotanu s cukrom, do ktorej po zohriatí pridávame bielu čokoládu, až kým sa nerozpustí. Nakoniec pridáme mascarpone, necháme ešte chvíľku na ohni (nenecháme však zmes prevrieť) a odstavíme. Nádobu prikryjeme a necháme cez noc odstáť v chladničke.
2 Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise vyšľaháme maslo a cukor do peny (asi 10 minút). Vo vodnom kúpeli ohrejeme mlieko a roztopíme čokoládu. Žĺtky si oddelíme od bielkov.
3 K zmesi v mise primiešame čokoládu s mliekom, múku, kakao, žĺtky, vanilkový cukor, prášok do pečiva a soľ. Nakoniec jemne primiešame hustý sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov. Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný pekáč a pečieme asi pol hodiny (skúšame špajdľou, kým sa prestane lepiť).
4 Medzičasom vyberieme bielu plnku z chladničky a šľaháme ju ručným šľahačom asi 10 minút, kým nezhustne a nenaberie objem. Upečený a vychladnutý korpus horizontálne prerežeme na polovicu. Medzi oba pláty aj navrch natrieme plnku a koláč necháme v chladničke vychladiť.
5 Pripravíme si karamelovú polevu. Z tretiny cukru v menšom hrnci za stáleho miešania pripravíme karamel. Zalejeme ho vodou a varíme dohladka. Potom pridáme zvyšok cukru, smotany a mascarpone, chvíľku na jemnom ohni miešame, kým sa ingrediencie nespoja.
6 Koláč vyberieme z chladničky, posypeme orechmi a zalejeme polevou. Necháme znovu v chladničke stuhnúť a podávame.

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO thinkstock.com

  1. karolina says:

    ako tu môžte propagovať niečo, čo je vyslovene ZDAVIU ŠKODLIVĚ???!!! (Takmer polkila cukru!!!..) Jedinmé na tom recepte zdravé sú lieskové orechy, aj tie by sa mali pred konzumáciuo najprv namočiť, ináč z nich nič nebude…Potom sa nečudujme, aký máme nezdravý národ, keď „žerie“ toto svinstvo!

    1. ema says:

      Ste na omyle, tu to nik nepropaguje a nie je celý národ nezdravý. Vy sa totiž stravujete tak zdravo, že to vyváži pol ulice. Len tak ďalej, pani Karolína, stravujte sa a žite zdravo a na nás nechajte, aby sme si sami uvážili ako, podľa Vás, „žerieme“, ale podľa nás, jeme. „Žerte zdravo“!.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.