/ Recepty /

Spríjemnite si ráno skvelým mrkvovým vencom

Spríjemnite si ráno skvelým mrkvovým vencom

Mrkvový veniec k raňajkám poteší každého pravého maškrtníka. Najlepšie chutí s maslom a džemom, prípadne aj samotný.

Ingrediencie:

1/4 šálky vlažného mlieka
1/4 šálky šľahačky
1/4 šálky medu
1 vajce
1/2 ČL soli
2 1/4 ČL sušeného droždia
1/2 šálky strúhanej mrkvy
2 PL roztopeného masla
1 ČL škorice
1/4 ČL muškátového oriešku
3 šálky hladkej múky
1 bielko na potretie cesta pred pečením
mlieko na potretie cesta po upečení 

Postup:

Zmiešame si spolu mlieko, šľahačku, med a vajce. Pridáme sušené droždie a necháme postáť asi 10 minút. Potom primiešame ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby. Ak by sa vám zdalo husté, pridajte ešte vlažnú vodu alebo mlieko. Ak riedke, tak pridajte múku.

Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť asi 2 hodiny. Potom si cesto rozdelíme na dve časti, z každej rukami spracujeme dlhý valec a nakoniec tieto dva valce prepletieme a uložíme do okrúhlej koláčovej formy s priemerom cca 20 cm.

Konce pevne spojíme do seba. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu. Ja som si cesto pripravila večer a vložila ho na noc do chladničky, ráno už len vytiahla a nechala hodinu kysnúť na teplom mieste.

Pred pečením cesto potrieme vaječným bielkom a pečieme pri 180 stupňoch asi 30 – 35 minút do zlata. Po vybratí z rúry, veniec potrieme mliekom.

Podávame podľa chuti, u nás to bolo maslo a šípkovým džemom 🙂


Dulce-de-leche.eu 

Komentáre

  1. podla obrazku je zjavne nedopeceny alebo nedokysnuty. Zrejme bolo cesto malo vlhke.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.