Spoznajte tajomstvo skvelej chuti tekvicového cheesecaku!

10.11.2017
10.11.2017 (1)
Spoznajte tajomstvo skvelej chuti tekvicového cheesecaku!

Ak sa povie tekvica, väčšina z nás si predstaví klasickú tekvicovú omáčku s kôprom alebo tekvicového strašiaka, či semiačka. Z tekvice sa však dá pripraviť veľa zaujímavých jedál, dokonca aj zdravý a chutný cheesecake! 

Najchutnejší tekvicový cheesecake

Tajomstvo tohto skvelého koláča spočíva v tom, že sa pečie vo vodnom kúpeli. Je ľahučký, a pritom zároveň aj hutný.

Potrebujete:

- na základné cesto

1 šálku rozdrobených grahamových keksov alebo pečiva

3 polievkové lyžice masla

2 polievkové lyžice cukru

- na plnku

2 balíčky smotanového syra

1 šálka cukru, prípadne dve lyžičky stévie

1 šálka očistenej tekvice

¾ šálky kyslej smotany

2 polievkové lyžice bourbon alebo 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu

1 lyžička mletej škorice

½ lyžičky nového korenia

¼ lyžičky. soľ

4 veľké vajcia

- na polevu

1 šálka kyslej smotany

3 polievkové lyžice cukru

1 lyžička vanilkového extrakt

Ako na to?

Základné cesto

Predhrejte rúru na 180 stupňov. V hlbšom menšom plechu alebo miske dôkladne rozmiešajte rozdrvené grahamové keksy, roztavené maslo a cukor. Ručne premieste a rozložte na spodok hlbšieho plechu alebo tortovej formy. Celú formu zospodu pevne obaľte kvalitnou fóliou, ktorá znesie aj vyššie teploty, aby ste zabránili presakovaniu vody do cesta pri pečení vo vodnom kúpeli neskôr. Pečte 10 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Pripravte si plnku tekvicového koláča:

Vo veľkej miske kuchynským robotom vymiešajte smotanový syr až do hladkej hmoty. Pomaly pridajte cukor alebo stéviu a miešajte, plnku od krajov misky priebežne oddeľujte špachtľou z umelej hmoty. Mixérom pri nízkej rýchlosti premixujte tekvicu, kyslú smotanu, bourbon alebo vanilku, škoricu, korenie a soľ. Pridajte vajcia, po každom premiešajte.

Nalejte tekvicovú zmes do formy so základným cestom a umiestnite ju do veľkého plechu na pečenie. Do plechu opatrne nalejte vriacu vodu tak, aby bola forma približne do troch centimetrov ponorená.
Takto koláč pečte 1 hodinu a 10 minút, respektíve, kým sa stred neprepečie.

Zatiaľ si pripravte krémový topping

V malej miske premiešajte kyslú smotanu, cukor a vanilku. Po upečení vyberte koláč z vodného kúpeľa, ale vodný kúpeľ nechajte v rúre. Na koláč rovnomerne naneste krém. Potom koláč do vodného kúpeľa a pečte ešte 5 minút.

Potom už stačí nechať koláč vychladnúť, odbaliť fóliu a nožíkom uvoľniť okraje. Pred konzumáciou by mal aspoň 6 hodín stáť v chlade. Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Zdroj: goodhousekeeping.com
Foto isifa/shutterstock

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Hoten | 11.11.2017, 11:50
Cheesecaku? WTF. Je mi z týchto poslovenčených anglických výrazov na grc.

Praktické rady, tipy a návody každých 7 dní.
 

Prečítajte si
Reklama