Prekvapte blízkych originálnou chuťou melasových krúžkov
Radi skúšate exotické chute alebo si pripomínate sladké momenty z dovolenky? Prinášame vám recept na obľúbené pečivo z Malty – melasové krúžky.
Galéria
V origináli sú nazývané Qagħaq tal-Għasel, Honey Rings, alebo po našom – Medové krúžky. Prečo však medové, keď žiadny med neobsahujú? Hlavnou náplňou je melasa. Jedno z vysvetlení hovorí, že názov zrejme pochádza ešte z dávnych čias, kedy Malťania náplň do krúžkov vyrábali z qastanija – čiže z roztopených medových plástov, v ktorých ostali zvyšky medu po jeho zbere.
Ingrediencie:
Cesto:
400g hladkej múky
1 žĺtok
1,5dcl pomarančového džúsu (šťavy)
170g margarínu
1/4 lyžičky drvených klinčekov
Náplň:
400g trstinovej melasy
150g krupice
1 pomaranč
1 citrón
50-100g trstinového cukru
škorica
drvené klinčeky
mletý muškátový orech
kakao
250 ml vody
Postup:
1. Pripravíme si ingrediencie, podľa chuti môžme do plnky pridať aj posekané orechy. Trstinový cukor môžme nahradiť bielym.
2. Pripravíme si cesto. Zmäknutý margarín zmiešame s múkou, žĺtkom, drvenými klinčekmi a vytvoríme zmes, ktorú podľa potreby zalejeme pomarančovým džúsom a vypracujeme kompaktné cesto.
3. Cesto dáme do chladničky, kým bude odpočívať, si pripravíme plnku.
Vodu dáme zovrieť v nepriľnavej hlbokej panvici, postupne do nej dáme nastrúhanú kôru z pomaranča a citróna, koreniny, kakao, cukor a melasu. Na miernom plameni necháme zovrieť za stáleho miešania.
Keď zmes vrie, plameň znížime a postupne zamiešavame krupicu, pričom je dôležité zmes stále miešať.
Plnku povaríme približne 5 minút, až kým nezhustne (ako klasická krupičná kaša). Dáme ju vychladiť, pričom občas premiešame, aby sa chladila rovnomerne.
V ideálnom prípade necháme cesto aj plnku 1 deň oddýchnuť a kolieska robíme až na druhý deň. Nie je to však nevyhnutné. Keď je plnka chladná a cesto odležané aspoň polhodinu, vyvaľkáme ho a rozdelíme na pásy približne 8x 25 cm. Každý pás v strede potrieme plnkou, pričom okraje nechávame voľné.
Zvinieme a vytvoríme kruh, ktorého konce potrieme vodou a pevne spojíme. Kruhy poukladáme na plech (vymastený a vysypaný múkou alebo s papierom na pečenie) a do každého urobíme niekoľko malých zárezov na vrchnej strane.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút, alebo podľa skúsenosti s rúrou, kým nebudú zlatisté. Podávamé teplé alebo vychladnuté, vydržia dlho, v uzatvárateľnej nádobe ich môžme skladovať aj týždeň. Vychutnávame špecifickú chuť maltskej národnej pochúťky.
Želáme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
Komentáre