/ Recepty /

Orechové laskonky s nutelovou náplňou

orechove laskonky s nutelovou naplnou

 Vyskúšajte si doma spraviť vlastné orechové laskonky. Chutia naozaj výnimočne.

Ingrediencie:
4 bielka
300 g jemného kryštálového cukru
štipka soli
90 g mletých orechov
2 PL polohrubej múky 
 
Krém:
 
150g masla
80 g práškového cukru
100 g nutely
1 KL mletej kávy
1 žĺtok
50 g mletých orechov
2 PL rumu

(+ použila som šablónu na prípravu laskoniek)

 
Postup: 
 
Najprv si postavíme variť vodu v hrnci, nad ktorým budeme šľahať sneh z  bielkov. Bielka šľaháme so štipkou soli. Keď bielka zbelejú, pridáme kryštálový cukor a prešľaháme, kým sa cukor nespojí s bielkami. Potom misku preložíme nad paru (na hrniec, v ktorom sme postavili vrieť vodu). Bielka šľaháme nad parou cca 10 minút. Potom odstavíme z pary a do vyšľahaných bielkov jemne zamiešame múku zmiešanú s mletými orechmi. 
 
Plech na pečenie jemne potrieme olejom (aby sa papier nešmýkal) a položíme naň papier na pečenie. Pomocou šablóny nanesieme bielkovo-orechovú masu na papier na pečenie. Šablónu jemne nadvihneme a na plechu ostanú pekne vytvarované laskonky. 
 
Teplovzdušnú rúru nahrejeme a pri teplote 125 stupňov sušíme 45 minút. Skontrolujte, či sú dobre vysušené, ak nie, pokračujte ešte v sušení ďalších 15 minút.  Piekla som naraz 3 plechy, ale keďže moje plechy sú trochu menšie, ostala mi bielková pena aj na polovicu štvrtého plechu. Pena neklesla, laskonky sa usušili, takže vôbec nevadí, ak pena postojí, kým sa predchádzajúca várka laskoniek suší v rúre. Plechy počas pečenia striedame ( 1. vymeníme za 2., 2. za 3. atď). Po vybraní z rúry necháme na plechu postáť asi 2 minúty. Potom ich pozbierame. Výborne sa oddeľujú od papiera. Uložíme na tácku a po úplnom vychladnutí môžeme naplniť.


 

Krém si pripravíme nasledovne:
 
Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme žĺtok, prešľaháme. Potom pridáme 3-4 PL nutely a mleté orechy. Nakoniec dochutíme rumom (nemusí byť). Krémom naplníme cukrárenská vrecko a ozdobne nanesieme krém na laskonku. Druhou laskonkou ju prikryjeme a máme hotové! 
Z tejto dávky mi vyšlo cca 25 už zlepených laskoniek.

Dobré mlsanie 🙂
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/
 

Komentáre

  1. Renata Tomasyova says:

    Na Vianoce som robila laskonky kokosové, s touto nutelovou plnkou budú určite úžasné

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.