Mandľové kocky so snehovou penou
Ľahkosť a jemnosť krému s mandľovou príchuťou, krehkosť cesta, snehová pena a jemne kyselkavá chuť čiernych ríbezlí, tak to je kombinácia, ktorú jednoducho nemožno ignorovať.
Galéria
Ingrediencie:
500 g polohrubej múky
1 KL prášku do pečiva
100 g práškového cukru
200 g masla
6 žĺtkov
1PL smotany (pridať iba v prípade, že cesto je veľmi suché)
na sneh:
6 bielkov
160 g jemného kryštálového cukru
štipka soli
na krém:
500 ml mlieka
2 žĺtka
3 PL hladkej múky
2 PL Solamylu
1 vanilkový cukor
100-150 g práškového cukru
250 g masla
1 KL mandľového extraktu (možno nahradiť Amaretto -likérom)
okrem toho:
450 g džemu z čiernych ríbezlí
80 g mandľových plátkov
Postup:
Preosiatu múku zmiešame s práškovým cukrom, kypriacim práškom, pridáme žĺtka a zmäknuté maslo pokrájané na plátky. Bielka doporučujem rozdeliť do dvoch misiek na 3 a 3. Je to kvôli lepšiemu rozdeleniu snehu z bielkov na dva pláty cesta. Spracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Pláty rozvaľkáme na veľkosť 24×35 cm a hrúbku cca 4 mm. Rozvaľkané cesto prenesieme na plech. Pečieme na opačnej strane plechu s papierom na pečenie. Lepšie sa potom manipuluje s cestom.
Cesto potrieme polovicou džemu. 3 bielka vyšľaháme so štipkou soli, a keď sú bielka biele, tak pridáme 80 g cukru. Dobre vyšľaháme. Vyšľahaný hustý sneh natrieme na plát potretý džemom a pečieme vo vyhriatej rúre na 17O stupňov asi 7 – 10 minút, potom stiahneme rúru na 150 stupňov a ešte dopekáme ďalších cca 10 minút. Odsledujete si čas pečenia, každá rúra pečie inak.
Druhý plát pečieme rovnako, iba sneh posypeme mandľovými plátkami. Pláty necháme dobre vychladnúť.
Z mlieka, múky, Solamylu, žĺtkov a vanilkového cukru za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Doporučujem prikryť fóliou a tak nechať vychladiť. Na kaši sa neutvorí koža. Pred použitím prešľaháme mixérom a potom pridávame do vymiešaného masla. Maslo vymiešame s cukrom. Po častiach pridávame vychladnutú kašu a zakaždým dobre prešľaháme.
Nakoniec pridáme mandľový extrakt, prešľaháme a krém nanesieme na plát bez mandľových lupienkov. Krém nanášame na plát na vrchnú stranu (na penu) . Potom prikryjeme druhým plátom a to tak, že na krém dáme spodnú časť upečeného plátu cesta a na vrchu máme penu s mandľovými plátkami. Trochu ťažšie sa prenáša plát s mandľovými lupienkami na vrch. Ak by ste si náhodou nevedeli s krehkým cestom dať rady, prerežte ho na dve polovice a tak pláty ľahšie prenesiete.
Koláč odložíme do chladničky minimálne na tri hodiny, ale najlepší je až na druhý deň po odležaní. Oplatí sa vydržať 🙂
Dobrú chuť!
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/
Komentáre