/ Recepty /

Mandľové kocky so snehovou penou

Mandľové kocky so snehovou penou

Ľahkosť a jemnosť krému s mandľovou príchuťou, krehkosť cesta, snehová pena a jemne kyselkavá chuť čiernych ríbezlí, tak to je kombinácia, ktorú jednoducho nemožno ignorovať.

Ingrediencie:

500 g polohrubej múky
1 KL prášku do pečiva
100 g práškového cukru
200 g masla
6 žĺtkov
1PL smotany (pridať iba v prípade, že cesto je veľmi suché)
 
na sneh:
6 bielkov
160 g jemného kryštálového cukru
štipka soli
 
na krém:
500 ml mlieka
2 žĺtka
3 PL hladkej múky
2 PL Solamylu
1 vanilkový cukor
100-150 g práškového cukru
250 g masla
1 KL mandľového extraktu (možno nahradiť Amaretto -likérom)
 
okrem toho:
450 g džemu z čiernych ríbezlí
80 g mandľových plátkov
 
Postup:
Preosiatu múku zmiešame s práškovým cukrom, kypriacim práškom, pridáme žĺtka a zmäknuté maslo pokrájané na plátky. Bielka doporučujem rozdeliť do dvoch misiek na 3 a 3. Je to kvôli lepšiemu rozdeleniu snehu z bielkov na dva pláty cesta.  Spracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Pláty rozvaľkáme na veľkosť 24×35 cm a hrúbku cca 4 mm. Rozvaľkané cesto prenesieme na plech. Pečieme na opačnej strane plechu s papierom na pečenie. Lepšie sa potom manipuluje s cestom. 


 

Cesto potrieme polovicou džemu. 3 bielka vyšľaháme so štipkou soli, a keď sú bielka biele, tak pridáme 80 g cukru. Dobre vyšľaháme. Vyšľahaný hustý sneh natrieme na plát potretý džemom a pečieme vo vyhriatej rúre na 17O stupňov asi 7 – 10  minút, potom stiahneme rúru  na 150 stupňov a ešte dopekáme ďalších cca 10 minút. Odsledujete si čas pečenia, každá rúra pečie inak.


 

Druhý plát pečieme rovnako, iba sneh posypeme mandľovými plátkami. Pláty necháme dobre vychladnúť. 
 
Z mlieka, múky, Solamylu, žĺtkov a vanilkového cukru za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Doporučujem prikryť fóliou a tak nechať vychladiť. Na kaši sa neutvorí koža. Pred použitím prešľaháme mixérom a potom pridávame do vymiešaného masla.  Maslo vymiešame s cukrom. Po častiach pridávame vychladnutú kašu a zakaždým dobre prešľaháme. 


 

Nakoniec pridáme mandľový extrakt, prešľaháme a krém nanesieme na plát bez mandľových lupienkov. Krém nanášame na plát na vrchnú stranu (na penu) . Potom prikryjeme druhým plátom a to tak, že na krém dáme spodnú časť upečeného plátu cesta a na vrchu máme penu s mandľovými plátkami. Trochu ťažšie sa prenáša plát s mandľovými lupienkami na vrch. Ak by ste si náhodou nevedeli s krehkým cestom dať rady, prerežte ho na dve polovice a tak pláty ľahšie prenesiete. 

 
Koláč odložíme do chladničky minimálne na tri hodiny, ale najlepší je až na druhý deň po odležaní. Oplatí sa vydržať 🙂

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Dobrú chuť!
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.