/ Recepty /

Letná malinová torta s marcipánovými slimákmi

Letná malinová torta s marcipánovými slimákmi

Skvelá malinová torta, ktorá poteší nielen vaše detičky.  Výborne sa hodí na detskú oslavu alebo inú rodinnú príležitosť.

Ingrediencie:
na piškótu (plech 30 x 40)
6 vajec
6 PL  horúcej vody
150 g práškového cukru
100 g polohrubej múky
štipka soli
malinový džem na potretie piškóty (z 340 g fľašky som použila cca 1/3 a zvyšok do želatínovej masy)

Malinová želatínová masa:
350 g mrazených malín (môžu byť aj čerstvé)
2 PL kryštálového cukru
500 ml jogurtu (príp. kyslej lahôdkovej smotany)
500 ml šľahačkovej smotany
3 PL práškového cukru
10 KL práškovej želatíny (35 g)
cca 150 – 200g malinového džemu  (ten zvyšok, čo nám ostane po natretí rolády)

Okrem toho:
cca 100 g marcipánovej masy
2 PL posekaných pistácii (neslaných), príp. zelený kokos
mandľové lupienky (na slimačie rožky)
tortová forma s odopínateľnými bokmi o priemere 24 cm
papier na pečenie

Postup:
Najprv si upečieme piškótu. Žĺtka našľaháme s cukrom a horúcou vodou dopenista. Šľaháme minimálne 5 minút. Žĺtka musia byť pekné, krémové až zamatové. Pridáme preosiatu múku, ktorú už iba ručne zamiešame do našľahaných žĺtkov. Bielka so štipkou soli vyšľaháme dotuha. Opatrne, ručne  vmiešame do žĺtkovej masy. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 – 18 minút.
 Cesto vyberieme z plechu, poprášime práškovým cukrom. Opatrne pomocou utierky stočíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí piškótu roztočíme, opatrne stiahneme papier, ale papier nevyhadzujeme, necháme piškótu na papieri. Potrieme džemom a opäť pomocou papiera pevnejšie stočíme do rolády a odložíme do chladničky aspoň na hodinu schladiť. Roládu je možné pripraviť si  aj deň vopred. Lepšie sa bude krájať. Prípadne použite mrazničku (rýchlejší spôsob ako schladiť roládu).
Keď je roláda dobre schladená, nakrájame ju na 1 cm kolieska. Tortovú formu vyložíme potravinárskou fóliou (ja som použila alobal, ale ten nedoporučujem, na bokoch ostali stopy po pokrčenom alobale, fólia je jemnejšia). Vyložíme spodok a steny formy nakrájanou roládou. Tri kusy  odložíme bokom na slimáčiky. Keď už máme tortovú formu pekne vyloženú piškótovými kolieskami, môžeme ju odložiť opäť do chladničky, kým si pripravíme malinovú masu.

Malinová masa:

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Maliny posypeme kryštálovým cukrom a pomaly necháme zovrieť. Ak je potrebne, pridáme 50 ml vody. Dôkladne prepasírujeme cez sito.  Ak použijeme čerstvé maliny, môžeme ich  pasírovať bez varenia.  Želatínu polejeme 4 PL vody. Necháme napučať. V miske mixérom zmiešame zvyšný džem s jogurtom. Pridáme prepasírované maliny.
V inej miske vyšľaháme šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom. Dve lyžice vyšľahanej smotany necháme v miske a zvyšok opatrne , ale dôsledne zamiešame do jogurtovo malinovej masy. Napučanú želatínu zahrejeme na sporáku na najslabšom stupni za stáleho miešania. Nevaríme! Do rozpustenej želatíny prilejeme trochu jogurtovo-malinovej masy a tie dve odložené lyžice vyšľahanej šľahačky. Dôkladne spolu vymiešame a želatínovú hmotu za stáleho šľahania pridáme do jogurtovo-malinovo-šľahačkovej masy.
Vzniknutú malinovú masu vylejeme do tortovej formy vyloženej narezanými roládkami. Vrch zarovnáme a odložíme do chladničky poriadne stuhnúť. Najlepšie na celú noc.
Z marcipánu vytvarujeme slimáčiky, na rožky použijeme tenké pásiky z mandľových lupienkov, a ako domčeky upevníme pomocou špáratiek odložené roládky. Na trávu použijeme pomleté, resp. na drobno posekané, pistácie. Tortu držíme v chladničke.

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk –>

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.