Karfiolový syr
Zdroj: istock.com

Lacný a výživný karfiol: Ako ho urobiť, aby chutil doma každému?

Karfiol poznáme zvyčajne len v polievke a vo vyprážanej forme. Moderná svetová kuchyňa však ponúka mnoho chutných a zdravých receptov z tejto zeleniny. Vyskúšajte vychvaľovanú karfiolovú ryžu alebo lahodnú omáčku.

Rýchla karfiolová ryža

Viete o tom, že rozdrobený karfiol môžete použiť namiesto ryže a spraviť si zdravé rýchle rizoto? Stačí trochu zeleniny a dochucovadlá. Ten, kto nemá rád základnú chuť karfiolu, si ani nevšimne, že tvorí základ tohto receptu!

Karfiolová ryža
Karfiolová ryža | Zdroj: istock.com

Potrebujete

  • 650 g karfiolových ružičiek
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja
  • 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • ¼ lyžičky bieleho korenia
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 veľké rozšľahané vajcia
  • 2 nastrúhané alebo lisované strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 170 g nakrájanej brokolice
  • 2 očistené a nastrúhané mrkvy
  • ½ šálky mrazenej kukurice
  • ½ šálky mrazeného hrášku
  • 2 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
  • ½ čajovej lyžičky sezamových semiačok

Ako pripravíte rýchlu karfiolovú ryžu

Rozdrvte karfiol v mixéri s nožmi, alebo ho nastrúhajte, aby z neho vznikli drobné časti podobné zrnkám ryže. Odložte ho bokom.

V malej miske rozmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej, zázvor a biele korenie, odložte.

Na strednej panvici na miernom ohni zohrejte 1 lyžicu rastlinného oleja. Pridajte vajcia a opečte ich asi 2-3 minúty z každej strany (preklopte ich iba raz). Nechajte vychladnúť a potom ich nakrájajte na malé kúsky – pásiky alebo štvorce, ako sa vám páči.

Na veľkej panvici zahrejte zvyšnú 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja a pridajte cesnak a cibuľu. Duste do sklovita – 3-4 minúty. Primiešajte brokolicu, mrkvu, kukuricu a hrášok a za stáleho miešania varte, kým zelenina nezmäkne. Nakoniec primiešajte karfiol, vajcia, zelenú cibuľu a zmes sójovej omáčky. Varte za stáleho miešania, kým nie je karfiol mäkký, asi 3-4 minúty. Karfiolovú ryžu podávajte horúcu a ozdobenú sezamovými semiačkami.

Karfiolová ryža
Karfiolová ryža | Zdroj: istock.com

Karfiolovo-pórová hustá omáčka so slaninou

Sýta verzia hustých zeleninových omáčok, do ktorej sa perfektne hodí opečená slaninka. Vegetariáni ju môžu nahradiť údeným tofu.

Potrebujete

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 kusy póru, očistené a nakrájané na tenké plátky
  • 5 rozdrvených strúčikov cesnaku
  • 1 očistený a nakrájaný sladký zemiak, prípadne použite klasický ružový
  • 1 veľký karfiol, nakrájaný na ružičky
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 2 šálky kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
  • nasekaná pažítka a opečená slanina (na ozdobu a dochutenie)

Ako pripravíte karfiolovo-pórovú omáčku

Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte pór a opečte ho dozlatista, 4 minúty. Pridajte cesnak a varte ešte 1 minútu.

Teraz je čas dať do hrnca nakrájaný zemiak a karfiol. Dochuťte ich soľou a korením. Pridajte vývar, priveďte do varu, potom znížte teplotu a prikryté duste, kým zelenina nebude jemná (asi 20 minút).

Odstavte z ohňa a ponorným mixérom rozmixujte na hladkú hmotu.

Dochuťte soľou, korením a na tanieroch posypte pažítkou a pridajte opraženú chrumkavú slaninku.

Karfiolová omáčka
Karfiolová omáčka s pórom | Zdroj: istock.com

Grilovaný karfiolový syr

Potrebuje rýchly a výnimočný recept? Grilovaný karfiol so syrom prekvapí každú návštevu a bude chutiť aj „mäsožravcom“. Hodí sa na raňajky, večeru, ale aj ako príloha k mäsu.

Potrebujete

  • 1 karfiol
  • 2 zľahka rozšľahané vajcia
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
  • ½ lyžičky oregana
  • 1 a ½ šálky nastrúhaného čedaru

Ako pripravíte grilovaný karfiolový syr

Karfiol nakrájajte na ružičky a rozdrvte na „ryžu“ v mixéri alebo v kuchynskom robote. Prípadne ho môžete nastrúhať.

Zmiešajte karfiol, vajcia, parmezán a oregano, kým nie sú rovnomerne spojené, dochuťte soľou a korením.

Veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom zahrejte na strednú teplotu. Vymažte olejom a z karfiolovej zmesi na panvici vytvarujte dve rovnako veľké placky. Opekajte z oboch strán dozlatista.

Na jeden opečený plátok karfiolu navrstvite čedar, položte naň druhý plátok. Opekajte ešte chvíľku, kým sa syr neroztopí (asi 2 minúty a len z jednej strany). Takto urobíte aj ďalšie karfiolovo-syrové „sendviče“. Dobrú chuť!

Karfiolový syr
Karfiolový syr | Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

  1. Julia says:

    Všetky recepty sú vynikajúce. Ja robím karfiol na kyslo s knedľou. Na panvici upražim malú cibuľku, do ktorej pridám 1-2 postrúhane mrkvy, pridám karfiol trochu podusim podlejeme trochu vodou adusim do mäkka. Pridám mlieko ktoré zahustíme špardlovou múkou a povarím. Pridám soľ, korenie, a trochu octu podľa chuty. Podávam z kysnutou knedľou. Mám domáce mlieko. Môžte dať aj smotanu. Dobrú chuť.

  2. pepina says:

    Pani Júlia, aby lacný a výživný karfiol chutil každému treba narezať karé alebo sviečkovicu na 1 cm hrubé plátky, jemne preklepať, naukladať do nej plátky slaniny a kvalitnej klobásky, preložiť údeným syrom, všetko aspoň v dvoch vrstvách, pretrieť cesnakom a celé zrolovať. Takto pripravené rolky položiť na tanier, na vrch položiť očistený karfiol(asi 5 gramový),prikryť druhým tanierom a nechať cca 1 hod nasiaknuť arómou priloženého karfiolu. Po hodine rolky preložiť na plech(pekáč), podliať výpekom, vložiť do 220° C vyhriatej rúry a nechať zapiecť. Ako príloha môžu byť americké zemiaky s tatarkou. Nebíčko v papuľke. Tá chuť karfiolu nemá chyby !!!!!!!!!!

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.