Lacný a výživný karfiol: Ako ho urobiť, aby chutil doma každému?
Karfiol poznáme zvyčajne len v polievke a vo vyprážanej forme. Moderná svetová kuchyňa však ponúka mnoho chutných a zdravých receptov z tejto zeleniny. Vyskúšajte vychvaľovanú karfiolovú ryžu alebo lahodnú omáčku.
Rýchla karfiolová ryža
Viete o tom, že rozdrobený karfiol môžete použiť namiesto ryže a spraviť si zdravé rýchle rizoto? Stačí trochu zeleniny a dochucovadlá. Ten, kto nemá rád základnú chuť karfiolu, si ani nevšimne, že tvorí základ tohto receptu!
Potrebujete
- 650 g karfiolových ružičiek
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
- 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
- ¼ lyžičky bieleho korenia
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 veľké rozšľahané vajcia
- 2 nastrúhané alebo lisované strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 170 g nakrájanej brokolice
- 2 očistené a nastrúhané mrkvy
- ½ šálky mrazenej kukurice
- ½ šálky mrazeného hrášku
- 2 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
- ½ čajovej lyžičky sezamových semiačok
Ako pripravíte rýchlu karfiolovú ryžu
Rozdrvte karfiol v mixéri s nožmi, alebo ho nastrúhajte, aby z neho vznikli drobné časti podobné zrnkám ryže. Odložte ho bokom.
V malej miske rozmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej, zázvor a biele korenie, odložte.
Na strednej panvici na miernom ohni zohrejte 1 lyžicu rastlinného oleja. Pridajte vajcia a opečte ich asi 2-3 minúty z každej strany (preklopte ich iba raz). Nechajte vychladnúť a potom ich nakrájajte na malé kúsky – pásiky alebo štvorce, ako sa vám páči.
Na veľkej panvici zahrejte zvyšnú 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja a pridajte cesnak a cibuľu. Duste do sklovita – 3-4 minúty. Primiešajte brokolicu, mrkvu, kukuricu a hrášok a za stáleho miešania varte, kým zelenina nezmäkne. Nakoniec primiešajte karfiol, vajcia, zelenú cibuľu a zmes sójovej omáčky. Varte za stáleho miešania, kým nie je karfiol mäkký, asi 3-4 minúty. Karfiolovú ryžu podávajte horúcu a ozdobenú sezamovými semiačkami.
Karfiolovo-pórová hustá omáčka so slaninou
Sýta verzia hustých zeleninových omáčok, do ktorej sa perfektne hodí opečená slaninka. Vegetariáni ju môžu nahradiť údeným tofu.
Potrebujete
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 kusy póru, očistené a nakrájané na tenké plátky
- 5 rozdrvených strúčikov cesnaku
- 1 očistený a nakrájaný sladký zemiak, prípadne použite klasický ružový
- 1 veľký karfiol, nakrájaný na ružičky
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 2 šálky kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
- nasekaná pažítka a opečená slanina (na ozdobu a dochutenie)
Ako pripravíte karfiolovo-pórovú omáčku
Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte pór a opečte ho dozlatista, 4 minúty. Pridajte cesnak a varte ešte 1 minútu.
Teraz je čas dať do hrnca nakrájaný zemiak a karfiol. Dochuťte ich soľou a korením. Pridajte vývar, priveďte do varu, potom znížte teplotu a prikryté duste, kým zelenina nebude jemná (asi 20 minút).
Odstavte z ohňa a ponorným mixérom rozmixujte na hladkú hmotu.
Dochuťte soľou, korením a na tanieroch posypte pažítkou a pridajte opraženú chrumkavú slaninku.
Grilovaný karfiolový syr
Potrebuje rýchly a výnimočný recept? Grilovaný karfiol so syrom prekvapí každú návštevu a bude chutiť aj „mäsožravcom“. Hodí sa na raňajky, večeru, ale aj ako príloha k mäsu.
Potrebujete
- 1 karfiol
- 2 zľahka rozšľahané vajcia
- ½ šálky strúhaného parmezánu
- ½ lyžičky oregana
- 1 a ½ šálky nastrúhaného čedaru
Ako pripravíte grilovaný karfiolový syr
Karfiol nakrájajte na ružičky a rozdrvte na „ryžu“ v mixéri alebo v kuchynskom robote. Prípadne ho môžete nastrúhať.
Zmiešajte karfiol, vajcia, parmezán a oregano, kým nie sú rovnomerne spojené, dochuťte soľou a korením.
Veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom zahrejte na strednú teplotu. Vymažte olejom a z karfiolovej zmesi na panvici vytvarujte dve rovnako veľké placky. Opekajte z oboch strán dozlatista.
Na jeden opečený plátok karfiolu navrstvite čedar, položte naň druhý plátok. Opekajte ešte chvíľku, kým sa syr neroztopí (asi 2 minúty a len z jednej strany). Takto urobíte aj ďalšie karfiolovo-syrové „sendviče“. Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Všetky recepty sú vynikajúce. Ja robím karfiol na kyslo s knedľou. Na panvici upražim malú cibuľku, do ktorej pridám 1-2 postrúhane mrkvy, pridám karfiol trochu podusim podlejeme trochu vodou adusim do mäkka. Pridám mlieko ktoré zahustíme špardlovou múkou a povarím. Pridám soľ, korenie, a trochu octu podľa chuty. Podávam z kysnutou knedľou. Mám domáce mlieko. Môžte dať aj smotanu. Dobrú chuť.
Pani Júlia, aby lacný a výživný karfiol chutil každému treba narezať karé alebo sviečkovicu na 1 cm hrubé plátky, jemne preklepať, naukladať do nej plátky slaniny a kvalitnej klobásky, preložiť údeným syrom, všetko aspoň v dvoch vrstvách, pretrieť cesnakom a celé zrolovať. Takto pripravené rolky položiť na tanier, na vrch položiť očistený karfiol(asi 5 gramový),prikryť druhým tanierom a nechať cca 1 hod nasiaknuť arómou priloženého karfiolu. Po hodine rolky preložiť na plech(pekáč), podliať výpekom, vložiť do 220° C vyhriatej rúry a nechať zapiecť. Ako príloha môžu byť americké zemiaky s tatarkou. Nebíčko v papuľke. Tá chuť karfiolu nemá chyby !!!!!!!!!!