/ Recepty /

Lacný a výživný karfiol: Ako ho urobiť, aby chutil doma každému?

Karfiolový syr
Zdroj: istock.com

Karfiol poznáme zvyčajne len v polievke a vo vyprážanej forme. Moderná svetová kuchyňa však ponúka mnoho chutných a zdravých receptov z tejto zeleniny. Vyskúšajte vychvaľovanú karfiolovú ryžu alebo lahodnú omáčku.

Rýchla karfiolová ryža

Viete o tom, že rozdrobený karfiol môžete použiť namiesto ryže a spraviť si zdravé rýchle rizoto? Stačí trochu zeleniny a dochucovadlá. Ten, kto nemá rád základnú chuť karfiolu, si ani nevšimne, že tvorí základ tohto receptu!

Karfiolová ryža
Karfiolová ryža | Zdroj: istock.com

Potrebujete

  • 650 g karfiolových ružičiek
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja
  • 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • ¼ lyžičky bieleho korenia
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 veľké rozšľahané vajcia
  • 2 nastrúhané alebo lisované strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 170 g nakrájanej brokolice
  • 2 očistené a nastrúhané mrkvy
  • ½ šálky mrazenej kukurice
  • ½ šálky mrazeného hrášku
  • 2 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
  • ½ čajovej lyžičky sezamových semiačok

Ako pripravíte rýchlu karfiolovú ryžu

Rozdrvte karfiol v mixéri s nožmi, alebo ho nastrúhajte, aby z neho vznikli drobné časti podobné zrnkám ryže. Odložte ho bokom.

V malej miske rozmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej, zázvor a biele korenie, odložte.

Na strednej panvici na miernom ohni zohrejte 1 lyžicu rastlinného oleja. Pridajte vajcia a opečte ich asi 2-3 minúty z každej strany (preklopte ich iba raz). Nechajte vychladnúť a potom ich nakrájajte na malé kúsky – pásiky alebo štvorce, ako sa vám páči.

Na veľkej panvici zahrejte zvyšnú 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja a pridajte cesnak a cibuľu. Duste do sklovita – 3-4 minúty. Primiešajte brokolicu, mrkvu, kukuricu a hrášok a za stáleho miešania varte, kým zelenina nezmäkne. Nakoniec primiešajte karfiol, vajcia, zelenú cibuľu a zmes sójovej omáčky. Varte za stáleho miešania, kým nie je karfiol mäkký, asi 3-4 minúty. Karfiolovú ryžu podávajte horúcu a ozdobenú sezamovými semiačkami.

Karfiolová ryža
Karfiolová ryža | Zdroj: istock.com

Karfiolovo-pórová hustá omáčka so slaninou

Sýta verzia hustých zeleninových omáčok, do ktorej sa perfektne hodí opečená slaninka. Vegetariáni ju môžu nahradiť údeným tofu.

Potrebujete

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 kusy póru, očistené a nakrájané na tenké plátky
  • 5 rozdrvených strúčikov cesnaku
  • 1 očistený a nakrájaný sladký zemiak, prípadne použite klasický ružový
  • 1 veľký karfiol, nakrájaný na ružičky
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 2 šálky kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
  • nasekaná pažítka a opečená slanina (na ozdobu a dochutenie)

Ako pripravíte karfiolovo-pórovú omáčku

Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte pór a opečte ho dozlatista, 4 minúty. Pridajte cesnak a varte ešte 1 minútu.

Teraz je čas dať do hrnca nakrájaný zemiak a karfiol. Dochuťte ich soľou a korením. Pridajte vývar, priveďte do varu, potom znížte teplotu a prikryté duste, kým zelenina nebude jemná (asi 20 minút).

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Odstavte z ohňa a ponorným mixérom rozmixujte na hladkú hmotu.

Dochuťte soľou, korením a na tanieroch posypte pažítkou a pridajte opraženú chrumkavú slaninku.

Karfiolová omáčka
Karfiolová omáčka s pórom | Zdroj: istock.com

Grilovaný karfiolový syr

Potrebuje rýchly a výnimočný recept? Grilovaný karfiol so syrom prekvapí každú návštevu a bude chutiť aj „mäsožravcom“. Hodí sa na raňajky, večeru, ale aj ako príloha k mäsu.

Potrebujete

  • 1 karfiol
  • 2 zľahka rozšľahané vajcia
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
  • ½ lyžičky oregana
  • 1 a ½ šálky nastrúhaného čedaru

Ako pripravíte grilovaný karfiolový syr

Karfiol nakrájajte na ružičky a rozdrvte na „ryžu“ v mixéri alebo v kuchynskom robote. Prípadne ho môžete nastrúhať.

Zmiešajte karfiol, vajcia, parmezán a oregano, kým nie sú rovnomerne spojené, dochuťte soľou a korením.

Veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom zahrejte na strednú teplotu. Vymažte olejom a z karfiolovej zmesi na panvici vytvarujte dve rovnako veľké placky. Opekajte z oboch strán dozlatista.

Na jeden opečený plátok karfiolu navrstvite čedar, položte naň druhý plátok. Opekajte ešte chvíľku, kým sa syr neroztopí (asi 2 minúty a len z jednej strany). Takto urobíte aj ďalšie karfiolovo-syrové „sendviče“. Dobrú chuť!

Karfiolový syr
Karfiolový syr | Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

  1. Všetky recepty sú vynikajúce. Ja robím karfiol na kyslo s knedľou. Na panvici upražim malú cibuľku, do ktorej pridám 1-2 postrúhane mrkvy, pridám karfiol trochu podusim podlejeme trochu vodou adusim do mäkka. Pridám mlieko ktoré zahustíme špardlovou múkou a povarím. Pridám soľ, korenie, a trochu octu podľa chuty. Podávam z kysnutou knedľou. Mám domáce mlieko. Môžte dať aj smotanu. Dobrú chuť.

  2. Pani Júlia, aby lacný a výživný karfiol chutil každému treba narezať karé alebo sviečkovicu na 1 cm hrubé plátky, jemne preklepať, naukladať do nej plátky slaniny a kvalitnej klobásky, preložiť údeným syrom, všetko aspoň v dvoch vrstvách, pretrieť cesnakom a celé zrolovať. Takto pripravené rolky položiť na tanier, na vrch položiť očistený karfiol(asi 5 gramový),prikryť druhým tanierom a nechať cca 1 hod nasiaknuť arómou priloženého karfiolu. Po hodine rolky preložiť na plech(pekáč), podliať výpekom, vložiť do 220° C vyhriatej rúry a nechať zapiecť. Ako príloha môžu byť americké zemiaky s tatarkou. Nebíčko v papuľke. Tá chuť karfiolu nemá chyby !!!!!!!!!!

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.