/ Recepty /

Jemné jahodové rezy s kokosom

Jemné jahodové rezy s kokosom

Rezy s jemnou piškótou, tvarohovo-jahodovou plnkou a posypané kokosom sú skutočnou lahôdkou.

Ingrediencie:

5 vajec
200 g jemného kryštálového cukru
200 g polohrubej múky
5 PL vody
5 PL oleja
1 KL prášku do pečiva
štipka soli

na tvarohovo-ovocnú plnku:
500 g jemného tvarohu
1 jahodové želé, príp. Galaretka
100 ml vody
3 žĺtka
100 – 150 g  práškového cukru (podľa chuti)
250 g masla

na sneh:

3 bielka
3 PL práškového cukru
citrónové želé, príp. Galaretka
štipka soli
strúhaný kokos na posyp

Postup:
1. Najprv si dáme roztopiť do mikrovlnnej rúry ovocne želé v 100 ml vody. Asi na jednu minútu. Počas tejto minúty prerušíme zohrievanie, a želé dobre premiešame. Potom vrátime späť do mikrovlnky. Môžeme ho roztopiť aj na miernom ohni, ale dávame pozor, aby nám nezovrelo, želé sa nesmie variť!!!! Ja som želé roztopila iba v 100 ml vody, ďalšiu som už nepridávala – aj keď na obale písali 570 ml). Každé želé roztopíme zvlášť.
2. Upečieme si piškótu. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Keď sú biele, pridáme cukor a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a metličky nezanechávajú stopy. Na najmenších otáčkach zašľaháme žĺtka. Pridáme vodu, prešľaháme. Pridáme olej, prešľaháme. Ručne, jemne, ale dôsledne zamiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúry na 190 stupňov cca 15 – 20 minút. Kontrola špajlou. Vyberieme z rúry a necháme vychladiť.
3.  Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom dopenista a zašľaháme doň žĺtka, pridáme tvaroh a opäť dobre prešľaháme. Po častiach zašľaháme aj vychladnuté, roztopené ovocné/jahodové želé. Všetko spolu dobre prešľaháme.  Z piškóty stiahneme papier a vrátime ju späť do plechu s krajom.
4. Na piškótu nalejeme maslovo – tvarohovo – želatínovú  plnku. Je trochu redšia, ale ona v chladničke pekne stuhne.
5. Zákusok nám v chladničke tuhne, pripravíme si bielkovo-ovocnú prikrývku. Bielka našľaháme so štipkou soli. Pridáme cukor a ďalej dobre vyšľaháme. Nakoniec pridáme vychladené citrónové želé, ktoré v malých množstvách zašľaháme do bielkovej peny. Opäť je masa trochu redšia, ale v chladničke stuhne.
6. Vrch poprášime strúhaným kokosom a odložíme ho stuhnúť do chladničky na pár hodín, najlepšie na celú noc.

Poznámka: pri vychladnutom želé dávame pozor, aby bolo vychladené, ale ešte nie je stuhnuté. Ak by začínalo tuhnúť, tak by sa v kréme narobili hrčky. Tekuté, vychladené želé zašľaháme v malých množstvách do krému, resp. do peny. Ak nemáte ovocné želé, použite Galaretku, príp. možno použiť v ovocnom sirupe rozpustenú želatínu (množstvo podľa návodu na obale, ale vždy je lepšie použiť menšie množstvo vody, resp. tekutiny).

Fotopostup nájdete tu.

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk –>

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.