tvarohový koláč so želatínou
Zdroj: Canva Pro

Jednoduchý, a pritom tak chutný: Vyskúšajte tvarohový koláč so želatínou

Tvarohový koláč so želatínou je skvelou voľbou pre každého milovníka sladkého. Recept je jednoduchý, takže ho zvládne aj začiatočník. Plus, môžete si vyberať z viacerých alternatív. Stačí len zmeniť ovocie alebo farbu želatíny. Pripravte si chutný a svieži dezert ku káve.

Koláč vhodný na každý deň

V minulosti bolo zvykom, že každá rodina mala minimálne v nedeľu napečený koláč. Niektorí milovali klasiku vo forme kysnutého. Iní zvolili štrúdle či jednoduché rezy.

Tradícia pečenia sa však rokmi vytratila. Ľudia na pečenie nemajú čas. Mnohí sú radi, že stíhajú navariť dvojchodový obed.

Ak patríte do tejto skupiny, no chceli by ste mať niečo sladké na stole, stavte na rýchly dezert. Tým najlepším je tvarohový koláč so želatínou. Upiecť ho dokáže každý. Dokonca aj začínajúci kuchár.

Na recept budete potrebovať bežné suroviny, ktoré sa nachádzajú v chladničke každej domácnosti. Prípadne si pred pečením spravte menší nákup.

Cesto a plnka budú hotové za pár minút. Pri pečení môžete robiť niečo iné. Varte obed, upratujte alebo pracujte.

Recept na tvarohový koláč so želatínou

Recept je rýchly a chutný. Zamilujú si ho dospelí aj deti. Hodí sa najmä na jar a leto, no pokojne ho servírujte počas celého roka.

Ingrediencie na cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 2 kávové lyžičky kypriaceho prášku
  • 3 vajcia
  • 150 g masla
  • 5 polievkových lyžíc horúcej vody
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor

V mise zmiešajte hladkú múku a kypriaci prášok. V druhej oddeľte žĺtky od bielkov. K žĺtkam pridajte zmäknuté maslo, práškový a vanilínový cukor. Všetko vymixujte dohladka.

Bielky vyšľahajte do tuhého snehu. Spolu so žĺtkami ich striedavo pridávajte do suchých ingrediencií. Cesto miešajte ručne. Uistite sa, že na spodku misy nezostala múka.

Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie. Cesto po vyliatí uhlaďte a dajte piecť na približne 20 minút.

Po 20 minútach ho vyskúšajte špajdľou. Ak je mokré, nechajte ho piecť ešte ďalších 5 minút.

tvarohový koláč so želatínou
Zdroj: Canva Pro

Ingrediencie na plnku

  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 180 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 stužovač šľahačky v prášku
  • kôra z citróna

Kým sa cesto pečie, pripravte si plnku. Do jednej misy dajte tvaroh, práškový a vanilkový cukor. Ručne vymiešajte.

Do samostatnej nádoby nalejte smotanu a šťužovač. Mixujte dovtedy, kým sa zo smotany nestane tuhá šľahačka. Následne ručne zapracujte do tvarohu.

Pre lepšiu chuť môžete do hotovej plnky nastrúhať kôru z citróna.

Pripravenú plnku zakryte alobalom a dajte aspoň na 30 minút do chladničky.

Ingrediencie na ozdobenie

  • 3 šálky lesného ovocia
  • cukor podľa potreby
  • 2 želatíny v plátkoch
  • 200 ml šťavy z ovocia alebo vody
  • 2 PL citrónovej šťavy

Na želatínové ozdobenie vložte do hrnca lesné ovocie. Ak nepustí dostatok šťavy, podlejte ho vodou alebo džúsom. Nechajte ho rozvariť. Niektoré druhy ovocia sú kyslejšie. Preto ich ochuťte cukrom alebo iným sladidlom podľa potreby.

Na vychladnutý korpus naneste stuhnutú tvarohovú plnku. Ak by nebol rovný, stačí ho pretočiť alebo ho jemne poorezávajte. Na plnku naneste vychladnuté rozvarené ovocie.

príprava želatíny do koláča
Zdroj: Canva Pro

Dezert je skoro hotový. Jediné, čo ešte chýba, je želatína. Postup jej prípravy je jednoduchý. Plátky vložte do hrnca a podlejte šťavou z ovocia alebo vodou. Pridajte citrónovú šťavu. Dávajte si však pozor. Želatína by nemala dosiahnuť bod varu.

Keď je rozpustená, polejte ňou ovocnú časť dezertu. Dajte do chladu aspoň na 2 hodiny. Pri servírovaní môžete jednotlivé kúsky dozdobiť lístkami mäty alebo čerstvým ovocím.

Tip: Ak by ste chceli z dezertu urobiť jednoduchú tortu, cesto stačí naliať do tortovej formy.

Tajomstvo vláčneho piškótového cesta

Piškótové cesto je pre mnohých základným a jednoduchým receptom. Nie vždy sa však vydarí. Občas sa nezdvihne alebo “zadrhne”. Je tuhé a nedá sa sa ním pracovať. Výhodou je, že existuje niekoľko trikov, ktoré vám zaručia stopercentný úspech.

Prvý trik spočíva v používaní masla, prípadne margarínu. Už malý kúsok zaručí vláčne a chutné cesto pripomínajúce obláčik. V zopár receptoch je maslo nahradené olejom. Síce ním nič nepokazíte, no nespraví taký efekt.

Druhou možnosťou je mlieko. Nahraďte ním vodu. Tá má v receptoch na piškótové cestá dôležitú úlohu. Bez nej by boli príliš husté. Mlieko cesto rozriedi a zaručí sýtejšiu a lepšiu chuť.

Túžite po nadýchanom ceste? Stavte na bublinky. Najlepšia je klasická minerálna voda. Ak máte chuť na niečo sladké, siahnite po limonáde. Ideálna je pomarančová alebo citrónová.

Z typov bublinkových vôd je najlepšia sýtená možnosť. Ak by ste mali po ruke len mierne sýtenú, použite tú.

Zaujímavosťou je, že bublinky vám okrem nadýchanosti zaručia aj trvanlivosť. Cesto vydrží viac ako 5 dní.

Rada odborníka: Ak chcete, aby sa mlieko jednoduchšie s cestom spojilo, zohrejte ho.

Tvaroh a ovocie pokojne nahraďte

Tvarohový dezert so želatínou môžete robiť na desiatky spôsobov. Stačí, aby ste pri každom pečení použili iné ovocie. Najlepším je lesné a bobuľové ovocie, jahody a mandarínky.

ovocný koláč
Zdroj: Canva Pro

Rovnako je na tom kombinácia tvarohu a smotany. Namiesto oboch použite len jednu z možností.

Milovníci čokolády môžu pridať do cesta kakao. Dezert bude vyzerať veľmi dobre. Kontrast medzi plnkou a cestom zaujme.

Zhrnutie

Tvarohový dezert so želatínou je vhodný ku káve, po obede alebo len tak, počas dňa. Pochutíte si na ňom vy, celá vaša rodina aj priatelia. Naservírujte svojim blízkym ten najlepší koláč bez toho, aby ste strávili hodiny za sporákom.

Zdroj: PR článok SITA
Foto: Canva Pro

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.