jahodova torta s penou z bielej cokolady
Galéria (11)

Jahodová torta s penou z bielej čokolády

Lahodná pena z bielej čokolády so šťavnatými jahodami na jemnom korpuse. Odolali by ste?

Galéria

Ingrediencie:

na korpus:
2 vajcia
2 PL kryštálového cukru
2 PL polohrubej múky
2 PL vody
2 PL oleja
1 KL prášku do pečiva
1 PL kakaa (preosiateho)
na bielu penu:
200 g bielej čokolády
300 ml  kyslej smotany
280 ml šľahačkovej smotany
15 g práškovej želatíny (ja som dala 20 g , ale bolo to veľa; možno by stačilo aj 10 g)
150 ml vody
okrem toho:
cca 700 g čerstvých jahôd
2 PL jahodového džemu
Postup:

Bielka šľaháme so štipkou soli. Keď začnú belieť, pridáme cukor a šľaháme, kým je pena biela, lesklá a tuhá. Pridáme žĺtka, zašľaháme metličkou na najnižších obrátkach. Pridáme vodu, zašľaháme. Potom olej, zašľaháme. Nakoniec pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva.

Už miešame iba ručne, varechou. Vylejeme do tortovej formy o priemere 20 cm, ktorej spodok sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C asi 15 min. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí stiahneme z korpusu  papier, natrieme ho tenkou vrstvou jahodového džemu a vrátime späť do tortovej formy. Upevníme odopínateľný okraj formy. Na piškótu natretú džemom  poukladáme na polovicu prekrojené jahody. Bok formy  potrieme  prstom tenkou vrstvou oleja a obložíme okraj jahodami prekrojenými na polovice (nastojato).

Šľahačku vyšľaháme a odložíme do chladničky. Želatínu namočíme do vody a necháme postáť, kým napučí. Asi 10 minút. Čokoládu roztopíme nad parou vo väčšej miske. Opatrne! Biela čokoláda má tendenciu zrážať sa. Ja som ju dala nad paru, potom som ju odobrala, dobre rozmiešala a vrátila späť na paru a opäť som opakovala postup asi trikrát, kým nebola čokoláda rozpustená a pekne hladká.

Medzitým si zohrejeme želatínu. Pozor! Nevariť! Želatínu zašľaháme do rozpustenej čokolády, pridáme smotanu a nakoniec vyšľahanú šľahačku. Pracujeme rýchlo, zmes skoro tuhne. Nakoniec zalejeme pripravené jahody. Odložíme do chladničky, kým dobre nestuhne. Pred servírovaním ľubovoľne ozdobíme.
  1. $35196463 says:

    tak toot poviem priatelovi nex mi upecie 🙂

    1. Jan Rigo says:

      aja to chcem mnam dobre to vizera

  2. Sedmo says:

    mnaaamiq

  3. kiba says:

    Vobec mi to nestuhlo!!!:-( trapas pred rodinou. treba dat urcite viac zelatiny….

  4. Marlenka says:

    ani mne to vôbec nestuhlo. Musela som to dať do mrazničky, aby som to mohla podávať v tuhom stave.

  5. Kveta says:

    Autorke receptu odkazujem, keď už píše nejaký recept tak nech ho napíše poriadne a pravdivo. Želatiny treba dať jednoznačne viac ako uvádza v recepte, lebo hmota stuhne možno (uvidíme zajtra) keď bude celu noc v chladničke. A formu na tortu treba mat jednoznačne vyššiu lebo vam tam všetky ingrediencie nevojdu, ked máte (ako autorka uvádza) uložiť polovičky jahôd nastojato. Ked uz tak, na stojato poukladat jahody len po bokoch, aby torta vyzerala tak na obrázku. Ďaľší internetový recept, z ktorého mam pocit, ze autorka sa vyhvaľuje fotografiami a ingrediencie uvedie tak, aby vam vyšiel nepodarok a bude sa zrejme na tom zabávať.

  6. Maruska says:

    Ja som robila tortu podla receptu vcera, bola vyborna a recept krasne vysiel. Vstekym chutila, poslednemu ucatnikovi navstevy sa ani neuslo :-).
    Neviem- v komentaroch vidim vela zbytocnych negativ, mozno ste urobili chybu niekde vy, neosocujte hned autorku receptu.

    1. Lucik says:

      Taktiež s vami súhlasím.Správna pekárka už vie, kde čo je veľa, kde málo a je jasné, že pokiaľ dávam želatínu, tak potrebuje ísť do chladničky stuhnúť 🙂

  7. Jana says:

    Dakujem za recept, torta bola skvela ja som dala 20gr zelatiny a bolo to vela( nabuduce dam menej) inak vsetkym chutila.

  8. Marianna says:

    Robila som tuto tortu a je vynikajuca a 20g zelatiny staci je to akurat.Robila som ju vo forme v priemere 26 cm a bola akurat do formy tak neviem aky ma problem pani Kveta,lebo autorka napisala recept spravne,takze nemusite tu pisat blbosti pani Kveta.Ked to neviete tak to nerobte a sproste reci si nechajte pre seba a neurazajte autorku.

  9. Nika says:

    Absolutne cele zle. Zo zelatiny a cokolady mi vznikla nerozbitelna hmota. Vyhodene peniaze . Dakujem za recept

  10. Daniela says:

    Ufff, čítam tie komentáre a chcem ju urobiť dcerke na narodky ale či to vyjde, neviem !

  11. Mária says:

    Je výborná, ďakujem za recept.

  12. Romana says:

    Torta bola naozaj úžasná a vydarila sa presne podľa receptu! Odporúčam! 🙂

  13. Frederika says:

    Ja som ju pripravila vcera a vysla perfektna s 10g zelatiny…ja cokoladu a zelatinu zmiesam rychlo a nie horuce a potom slahacku zmiesam pomaly,s vareskou.mne vysla nadherne.dakujem za recept.

  14. zuzu says:

    urobila som túto už viackrát ale je úplne senzačná a čoraz lepšia a dnes sa mi ju konečne podarilo poriadne pekne nakrájať 🙂 použila som k tomu japonský nôž čo mám na sushi a zeleninu z dellinger-u a ovocie prerezal uplne krasne hladko a bez vypadnutia ci vytecenia

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.