/ Recepty /

Ako na prípravu mäkkých a jemne sladkých briošiek

image 34126 25 v1

Ponúkame vám osvedčený recept na prípravu mäkkých briošiek so sladkým nádychom.

Ingrediencie:

900 g hladkej múky
1KL soli (malá)
150 g kryštálového cukru
60 g masla (roztopeného)
1 kocka droždia
560 ml mlieka
2 vajíčka

na potretie:

1 vajíčko
1 KL vody
1 KL kryštálového cukru
asi 100 ml mlieka

na posyp:

nemletý mak
sezam

Postup:

Asi 100 ml mlieka odoberieme z celkového množstva a zohrejeme s 1 PL cukru. Mlieko nesmie byť horúce (príliš horúce mlieko zaparí droždie a to by nám nevykyslo). Do teplého mlieka rozmrvíme droždie, jemne poprášime múkou a prikryjeme. Necháme podkysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme do misky, pridáme soľ, zvyšok cukru a premiešame. Pridáme nakysnuté droždie, zvyšok zohriateho mlieka, vajíčka, rozpustené (ochladené) maslo a varechou vymiešame cesto. Cesto je redšej konzistencie. Keď je cesto dobre vypracované, prikryjeme ho čistou utierkou a necháme minimálne 1 a 1/2 hod. nakysnúť na teplom mieste.

Nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Jednu vrátime späť do misy. Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na veľkosť 30 x 40 cm a narežeme na zhruba 4 cm pásiky. Malo by ich byť 10 kusov.

Začneme stáčať (viď obrázok). Točíme dovnútra špirálu (slimáčiky) a koniec zospodu vložíme do stredu slimáčika. Prstami upravujeme a formujeme cesto. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich ešte 20 – 30 minút podkysnúť.

Pripravíme si vajíčko na potretie. Nakysnuté briošky potrieme našľahaným cukrovým vajíčkom. Posypeme makom (sezamom) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 10 minút. Správne upečené briošky, ak ich poklepeme po povrchu, vydávajú dutý zvuk. Ihneď po vybratí z rúry ich potrieme mliekom. Rovnako postupujeme s druhou polovicou cesta. Necháme vychladnúť. Z tejto dávky vyjde 20 kusov chutných sladkých briošiek.






adkas-tastyfood.blogspot.sk 

Komentáre

  1. „1KL soli (malá)“

    citam ze jedno kilo soly… 😀

  2. Penučke a musia aj dobre chutit. Si sikulka!

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.