Ako na prípravu mäkkých a jemne sladkých briošiek
Ponúkame vám osvedčený recept na prípravu mäkkých briošiek so sladkým nádychom.
Galéria
Ingrediencie:
900 g hladkej múky
1KL soli (malá)
150 g kryštálového cukru
60 g masla (roztopeného)
1 kocka droždia
560 ml mlieka
2 vajíčka
na potretie:
1 vajíčko
1 KL vody
1 KL kryštálového cukru
asi 100 ml mlieka
na posyp:
nemletý mak
sezam
Postup:
Asi 100 ml mlieka odoberieme z celkového množstva a zohrejeme s 1 PL cukru. Mlieko nesmie byť horúce (príliš horúce mlieko zaparí droždie a to by nám nevykyslo). Do teplého mlieka rozmrvíme droždie, jemne poprášime múkou a prikryjeme. Necháme podkysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme do misky, pridáme soľ, zvyšok cukru a premiešame. Pridáme nakysnuté droždie, zvyšok zohriateho mlieka, vajíčka, rozpustené (ochladené) maslo a varechou vymiešame cesto. Cesto je redšej konzistencie. Keď je cesto dobre vypracované, prikryjeme ho čistou utierkou a necháme minimálne 1 a 1/2 hod. nakysnúť na teplom mieste.
Nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Jednu vrátime späť do misy. Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na veľkosť 30 x 40 cm a narežeme na zhruba 4 cm pásiky. Malo by ich byť 10 kusov.
Začneme stáčať (viď obrázok). Točíme dovnútra špirálu (slimáčiky) a koniec zospodu vložíme do stredu slimáčika. Prstami upravujeme a formujeme cesto. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich ešte 20 – 30 minút podkysnúť.
Pripravíme si vajíčko na potretie. Nakysnuté briošky potrieme našľahaným cukrovým vajíčkom. Posypeme makom (sezamom) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 10 minút. Správne upečené briošky, ak ich poklepeme po povrchu, vydávajú dutý zvuk. Ihneď po vybratí z rúry ich potrieme mliekom. Rovnako postupujeme s druhou polovicou cesta. Necháme vychladnúť. Z tejto dávky vyjde 20 kusov chutných sladkých briošiek.
„1KL soli (malá)“
citam ze jedno kilo soly… 😀
Penučke a musia aj dobre chutit. Si sikulka!