Tradičné šišky z kysnutého cesta

11.02.2014
Tradičné šišky z kysnutého cesta

Potešte svoju rodinu chutnými domácimi šiškami.

Ingrediencie:

700 g polohrubej múky
35 g čerstvého droždia (alebo 1 sáčok sušeného)
5 PL práškového cukru
300 ml mlieka
1 vajíčko
3 žĺtka
1 KL soli (menšia)
70 g roztopeného masla
1 vanilkový cukor
50 ml rumu
možno pridať nastrúhanú pomarančovú kôru
olej na vyprážanie - cca 500 ml  

Postup:

Z mlieka odoberieme asi 100 ml, pridáme 1 PL cukru a zahrejeme na (nesmie byť horúce, inak sa droždie zaparí a nevykysne). Do vlažného mlieka pridáme droždie, zamiešame a jemne poprášime múkou. Prikryjeme pokrievkou (príp. malým tanierikom) a necháme vykysnúť. Dáme roztopiť maslo, necháme ho ochladiť. Do misy preosejeme muku a práškový cukor, pridáme vanilkový cukor, soľ a premiešame. Zvyšné mlieko zahrejeme.

Keď je kvások vykysnutý, pridáme ho k múke. Pridáme vajcia, rozpustené maslo, zohriate mlieko. Vypracujeme cesto. Pred koncom pridáme rum a nastrúhanú pomarančovú kôru (ja som nedávala) a znovu dobre premiesime. Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť cca 40 minút.

Šišky z kysnutého cesta

Šišky z kysnutého cesta


Cesto rozvaľkáme na plát približne na hrúbku prsta a formičkou s priemerom 6 - 7 cm vykrajujeme šišky. Koncom varechy urobíme dierku, prikryjeme utierkou a ešte necháme podkysnúť cca 20 - 25 minút.

Šišky z kysnutého cesta

Šišky z kysnutého cesta

Šišky z kysnutého cesta


V panvici (na ktorú máme pokrievku, príp. použijeme hrniec) rozohrejeme olej, stiahneme na nižší plameň a položíme šišky do oleja vrchnou stranou dolu (strana, ktorá bola na doske hore, bude v oleji). Prikryjeme a pečieme pod pokrievkou asi 1,5 - 2 minúty. Potom otočíme na druhú stranu a pečieme už odkrytú približne rovnako dlho. Je dôležité piecť ich na miernejšom ohni, pretože v horúcom oleji by sa kôrka hneď upiekla a vnútro by ostalo surové. Olej by mal byť v dostatočnom množstve, na hrúbku asi 2 palcov. Vyberieme na papierovú utierku, aby odsala tuk.

Šišky z kysnutého cesta

Šišky z kysnutého cesta

Šišky z kysnutého cesta

Šišky z kysnutého cesta

Šišky z kysnutého cesta


Posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť! 

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Denisa | 30.03.2017, 18:24
Dnes som ich robila a sú celkom fajn, len cesto málo nakyslo a sú dosť tuhé.
paulina | 06.03.2017, 17:30
mnam
Julia | 21.02.2016, 13:48
prave som ich robila su skvele
iveta hablakova | 29.01.2016, 11:51
posielam slubeny recept na sisky , prajem dobru chut
Mayka | 12.01.2016, 09:13
Idem ich vyskúšať. Vyzerajú skvele :-)
Mayka | 12.01.2016, 14:18
Urobila som ich a sú skvelé :-) teším sa :-)
Matúš | 03.05.2015, 17:52
dnes som vyskusal ...na vybornu su skvele
miro | 15.03.2015, 20:30
Varit uvarim ale nepečiem, preto som sa rohodol že sa otestujem a visledok, su dobre, podarili sa na prvy krat....
Michaela | 20.02.2015, 12:41
Práve som dorobila, výborné sú...ďakujem za recept
Hela | 06.02.2015, 10:50
Vyzerajú fantasticky Chcela by som dodať, šišky vyprážame v horúcom oleji, narýchlo, budú prepečené, pri otáčaní v strede na boku prepichneme kovovou špajlou. Nebudú mastné. V strede iba zatlačím prstom.
Janek | 05.10.2014, 18:48
Dnes som ich piekol.Vela cukru tym padom slabo vykysnu.Do šišiek sa nedava maslo.Vysledok je taky že po upečeni su tažke napite tukom,.a nechce ich nikto jest /škoda rumu/
| 28.09.2014, 18:53
Prave som ich dopiekla a vyzeraju chutne
| 05.07.2014, 22:22
Vyborne
| 01.03.2014, 16:20
Dnes som ich vyskúšala a sú dobré
Brigita | 28.02.2014, 07:24
Ja keď mám, tak dám aj trošku rumu.Že vraj tak nesajú tuk, olej...
mária-valéria | 13.02.2014, 14:35
vyskúšame, uvidíme...........
| 13.02.2014, 10:13
a ja vyprazam na kokosovom stuzenom "tuku"...nie si vobec mastne a nic sa neprepaluje...
| 13.02.2014, 10:12
"Zlahceny" recept - prave sisky su s lekvarom vo vnutri a nie dodatocne napatlane na ne...recept lenivej kucharky ...
vlado | 31.01.2017, 16:57
Ja mám teda dosť rokov a z plnenými šiškami som sa stretol, iba ak v supermarketoch. Moja babka, pra babka , tetky z dediny, lebo keď som bol malý , tak bolo úplne normálne, že šiškami nás ponúkla aj tetka z horného konca , i keď sme sa skoro nepoznali , skrátka vždy bol lekvár na šiške. Nie v šiške. Myslím že veľkovýroba Vám deformovala pohľad na svet , čo je normál a čo nie. Je pravda že vo veľkovýrobe by bol problém z lekvárom na vrchu , bo by sa otieral , preto je iste jednoduchšie ho tam vstrieknuť injekčne mašinou na páse. No, to nie je lenivejšie !!!?
| 08.02.2018, 19:05
nehnevajte sa ale ja mám recept na šišky od mojej prastarej mamy a tie šišky plním lekvárom ,makom a aj orechmi a druhá vec,nezdá sa vám že s plnením šišiek je viac roboty ako s prázdnymi? A nakoniec podstatné je komu aké chutia.
Petra | 09.03.2017, 19:00
Presne tak!
Anna | 25.04.2017, 09:51
Aj u nás sa dával a dáva lekvár na sisku a nie dňu,my sme ich volali pampusky
| 31.01.2017, 06:25
to ptše ten co nevie varit len rypatň
Petra | 01.12.2016, 14:54
Nechapem ja mam rada ked sa dava lekvar az po tom každý to ma rad inak tak nechapem prečo leniva
| 13.02.2014, 14:22
tesim sa na vas recept recept.. dufam ze bude coskoro uverejneny..a verim ze to bude vyzerat este chutnejsie ;-)
maruš | 13.02.2014, 09:47
vyzeraju byť strašne mastné
Tomas | 13.02.2014, 09:19
Nerozumiem jednej veci v recepte. Je pisane 1 vajicko a 3 zltka. Ak je to myslene. Dakujem
Mária | 15.02.2015, 08:12
Viac druhov koláčov si vyžaduje len žltka, cesto je potom jemnejšie, od bielkov je tuhé. Bielka čo ti zostanú použi na praženicu alebo do palaciniek, alebo rovno z nich vyšľahaj sneh pridaj pár roztlačených jahôd a máš výbornú penu na šišky.
Riwexi | 13.02.2014, 07:57
Na vyprážanie šišiek používam stužák. Cesto ním nenasaje a tuk sa neprepáli.
eva | 12.02.2014, 10:23
Vyzeraju vyborne, vyskusam, dufam, ze aj mne sa tak podaria. Budem sisky robit prvykrat. :-)
evita | 11.02.2014, 22:53
vykúšam
zdenka | 11.02.2014, 18:48
Vyzeraju chutne :) Vyskusame ;)
Mária | 11.02.2014, 11:51
Nádherne vyzeraju-vyskušam!
Eva | 11.02.2014, 11:27
Zvyknem do šišiek pridať pri miesení aj 150 g uvarených postrúhaných zemiakov. Sú mäkučké aj na druhý deň.
Mariana | 13.02.2014, 20:35
Do oleja dajte kúsok očistenej mrkvy asi 3-4 cm. Tuk sa neprepáli. Keď sa mrkva spáli, tak ju vymente za nový kúsok. Na chuti šišiek to necítiť. A vôbec to nie je recept lenivej gazdinky, pretože si dá lekvár každý sám, aký chce a koľko chce.
alena | 14.02.2014, 10:51
alebo pridajte do oleja susenu slivku asi 2 ks,tiez tak nesaju olej

Praktické rady, tipy a návody každých 7 dní.
 

Prečítajte si
Reklama