Tradičné šišky z kysnutého cesta
Potešte svoju rodinu chutnými domácimi šiškami.
Galéria
Ingrediencie:
700 g polohrubej múky
35 g čerstvého droždia (alebo 1 sáčok sušeného)
5 PL práškového cukru
300 ml mlieka
1 vajíčko
3 žĺtka
1 KL soli (menšia)
70 g roztopeného masla
1 vanilkový cukor
50 ml rumu
možno pridať nastrúhanú pomarančovú kôru
olej na vyprážanie – cca 500 ml
Postup:
Z mlieka odoberieme asi 100 ml, pridáme 1 PL cukru a zahrejeme na (nesmie byť horúce, inak sa droždie zaparí a nevykysne). Do vlažného mlieka pridáme droždie, zamiešame a jemne poprášime múkou. Prikryjeme pokrievkou (príp. malým tanierikom) a necháme vykysnúť. Dáme roztopiť maslo, necháme ho ochladiť. Do misy preosejeme muku a práškový cukor, pridáme vanilkový cukor, soľ a premiešame. Zvyšné mlieko zahrejeme.
Keď je kvások vykysnutý, pridáme ho k múke. Pridáme vajcia, rozpustené maslo, zohriate mlieko. Vypracujeme cesto. Pred koncom pridáme rum a nastrúhanú pomarančovú kôru (ja som nedávala) a znovu dobre premiesime. Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť cca 40 minút.
Cesto rozvaľkáme na plát približne na hrúbku prsta a formičkou s priemerom 6 – 7 cm vykrajujeme šišky. Koncom varechy urobíme dierku, prikryjeme utierkou a ešte necháme podkysnúť cca 20 – 25 minút.
V panvici (na ktorú máme pokrievku, príp. použijeme hrniec) rozohrejeme olej, stiahneme na nižší plameň a položíme šišky do oleja vrchnou stranou dolu (strana, ktorá bola na doske hore, bude v oleji). Prikryjeme a pečieme pod pokrievkou asi 1,5 – 2 minúty. Potom otočíme na druhú stranu a pečieme už odkrytú približne rovnako dlho. Je dôležité piecť ich na miernejšom ohni, pretože v horúcom oleji by sa kôrka hneď upiekla a vnútro by ostalo surové. Olej by mal byť v dostatočnom množstve, na hrúbku asi 2 palcov. Vyberieme na papierovú utierku, aby odsala tuk.
Posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť!
Zvyknem do šišiek pridať pri miesení aj 150 g uvarených postrúhaných zemiakov. Sú mäkučké aj na druhý deň.
Do oleja dajte kúsok očistenej mrkvy asi 3-4 cm. Tuk sa neprepáli. Keď sa mrkva spáli, tak ju vymente za nový kúsok. Na chuti šišiek to necítiť. A vôbec to nie je recept lenivej gazdinky, pretože si dá lekvár každý sám, aký chce a koľko chce.
alebo pridajte do oleja susenu slivku asi 2 ks,tiez tak nesaju olej
Nádherne vyzeraju-vyskušam!
Vyzeraju chutne 🙂 Vyskusame 😉
vykúšam
Vyzeraju vyborne, vyskusam, dufam, ze aj mne sa tak podaria. Budem sisky robit prvykrat. 🙂
Na vyprážanie šišiek používam stužák. Cesto ním nenasaje a tuk sa neprepáli.
Nerozumiem jednej veci v recepte. Je pisane 1 vajicko a 3 zltka. Ak je to myslene. Dakujem
Viac druhov koláčov si vyžaduje len žltka, cesto je potom jemnejšie, od bielkov je tuhé. Bielka čo ti zostanú použi na praženicu alebo do palaciniek, alebo rovno z nich vyšľahaj sneh pridaj pár roztlačených jahôd a máš výbornú penu na šišky.
vyzeraju byť strašne mastné
„Zlahceny“ recept – prave sisky su s lekvarom vo vnutri a nie dodatocne napatlane na ne…recept lenivej kucharky …
tesim sa na vas recept recept.. dufam ze bude coskoro uverejneny..a verim ze to bude vyzerat este chutnejsie 😉
Nechapem ja mam rada ked sa dava lekvar az po tom každý to ma rad inak tak nechapem prečo leniva
to ptše ten co nevie varit len rypatň
Ja mám teda dosť rokov a z plnenými šiškami som sa stretol, iba ak v supermarketoch. Moja babka, pra babka , tetky z dediny, lebo keď som bol malý , tak bolo úplne normálne, že šiškami nás ponúkla aj tetka z horného konca , i keď sme sa skoro nepoznali , skrátka vždy bol lekvár na šiške. Nie v šiške. Myslím že veľkovýroba Vám deformovala pohľad na svet , čo je normál a čo nie. Je pravda že vo veľkovýrobe by bol problém z lekvárom na vrchu , bo by sa otieral , preto je iste jednoduchšie ho tam vstrieknuť injekčne mašinou na páse. No, to nie je lenivejšie !!!?
Presne tak!
Aj u nás sa dával a dáva lekvár na sisku a nie dňu,my sme ich volali pampusky
nehnevajte sa ale ja mám recept na šišky od mojej prastarej mamy a tie šišky plním lekvárom ,makom a aj orechmi a druhá vec,nezdá sa vám že s plnením šišiek je viac roboty ako s prázdnymi? A nakoniec podstatné je komu aké chutia.
a ja vyprazam na kokosovom stuzenom „tuku“…nie si vobec mastne a nic sa neprepaluje…
vyskúšame, uvidíme………..
Ja keď mám, tak dám aj trošku rumu.Že vraj tak nesajú tuk, olej…
Dnes som ich vyskúšala a sú dobré
Vyborne
Prave som ich dopiekla a vyzeraju chutne
Dnes som ich piekol.Vela cukru tym padom slabo vykysnu.Do šišiek sa nedava maslo.Vysledok je taky že po upečeni su tažke napite tukom,.a nechce ich nikto jest /škoda rumu/
Vyzerajú fantasticky
Chcela by som dodať, šišky vyprážame v horúcom oleji, narýchlo, budú prepečené, pri otáčaní v strede na boku prepichneme kovovou špajlou. Nebudú mastné. V strede iba zatlačím prstom.
Práve som dorobila, výborné sú…ďakujem za recept
Varit uvarim ale nepečiem, preto som sa rohodol že sa otestujem a visledok, su dobre, podarili sa na prvy krat….
dnes som vyskusal …na vybornu su skvele
Idem ich vyskúšať. Vyzerajú skvele 🙂
Urobila som ich a sú skvelé 🙂 teším sa 🙂
posielam slubeny recept na sisky , prajem dobru chut
prave som ich robila su skvele
mnam
Dnes som ich robila a sú celkom fajn, len cesto málo nakyslo a sú dosť tuhé.
Ďakujem krásne za recept! Pokiaľ sa dodrží dávkovanie surovín, podarí sa z neho nádherné cesto! Už kysne, tak dúfam, že všetko dopadne na výbornú a budú aj chutiť!