Tradičné šišky z kysnutého cesta
Galéria (13)

Tradičné šišky z kysnutého cesta

Potešte svoju rodinu chutnými domácimi šiškami.

Galéria

Kávový zákusok so šťavnatou piškótou a lahodnou polevou
Šišky z kysnutého cesta
Šišky z kysnutého cesta
Šišky z kysnutého cesta
Šišky z kysnutého cesta
Šišky z kysnutého cesta
Šišky z kysnutého cesta
Šišky z kysnutého cesta

Ingrediencie:

700 g polohrubej múky
35 g čerstvého droždia (alebo 1 sáčok sušeného)
5 PL práškového cukru
300 ml mlieka
1 vajíčko
3 žĺtka
1 KL soli (menšia)
70 g roztopeného masla
1 vanilkový cukor
50 ml rumu
možno pridať nastrúhanú pomarančovú kôru
olej na vyprážanie – cca 500 ml  

Postup:

Z mlieka odoberieme asi 100 ml, pridáme 1 PL cukru a zahrejeme na (nesmie byť horúce, inak sa droždie zaparí a nevykysne). Do vlažného mlieka pridáme droždie, zamiešame a jemne poprášime múkou. Prikryjeme pokrievkou (príp. malým tanierikom) a necháme vykysnúť. Dáme roztopiť maslo, necháme ho ochladiť. Do misy preosejeme muku a práškový cukor, pridáme vanilkový cukor, soľ a premiešame. Zvyšné mlieko zahrejeme.

Keď je kvások vykysnutý, pridáme ho k múke. Pridáme vajcia, rozpustené maslo, zohriate mlieko. Vypracujeme cesto. Pred koncom pridáme rum a nastrúhanú pomarančovú kôru (ja som nedávala) a znovu dobre premiesime. Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť cca 40 minút.

recept na šišky

recept na šišky

Cesto rozvaľkáme na plát približne na hrúbku prsta a formičkou s priemerom 6 – 7 cm vykrajujeme šišky. Koncom varechy urobíme dierku, prikryjeme utierkou a ešte necháme podkysnúť cca 20 – 25 minút.

recept na šišky

recept na šišky

recept na šišky

V panvici (na ktorú máme pokrievku, príp. použijeme hrniec) rozohrejeme olej, stiahneme na nižší plameň a položíme šišky do oleja vrchnou stranou dolu (strana, ktorá bola na doske hore, bude v oleji). Prikryjeme a pečieme pod pokrievkou asi 1,5 – 2 minúty. Potom otočíme na druhú stranu a pečieme už odkrytú približne rovnako dlho. Je dôležité piecť ich na miernejšom ohni, pretože v horúcom oleji by sa kôrka hneď upiekla a vnútro by ostalo surové. Olej by mal byť v dostatočnom množstve, na hrúbku asi 2 palcov. Vyberieme na papierovú utierku, aby odsala tuk.

recept na šišky

recept na šišky

recept na šišky

recept na šišky

recept na šišky

Posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť!

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk

  1. Eva says:

    Zvyknem do šišiek pridať pri miesení aj 150 g uvarených postrúhaných zemiakov. Sú mäkučké aj na druhý deň.

    1. Mariana says:

      Do oleja dajte kúsok očistenej mrkvy asi 3-4 cm. Tuk sa neprepáli. Keď sa mrkva spáli, tak ju vymente za nový kúsok. Na chuti šišiek to necítiť. A vôbec to nie je recept lenivej gazdinky, pretože si dá lekvár každý sám, aký chce a koľko chce.

      1. alena says:

        alebo pridajte do oleja susenu slivku asi 2 ks,tiez tak nesaju olej

  2. Mária says:

    Nádherne vyzeraju-vyskušam!

  3. zdenka says:

    Vyzeraju chutne 🙂 Vyskusame 😉

  4. evita says:

    vykúšam

  5. eva says:

    Vyzeraju vyborne, vyskusam, dufam, ze aj mne sa tak podaria. Budem sisky robit prvykrat. 🙂

  6. Riwexi says:

    Na vyprážanie šišiek používam stužák. Cesto ním nenasaje a tuk sa neprepáli.

  7. Tomas says:

    Nerozumiem jednej veci v recepte. Je pisane 1 vajicko a 3 zltka. Ak je to myslene. Dakujem

    1. Mária says:

      Viac druhov koláčov si vyžaduje len žltka, cesto je potom jemnejšie, od bielkov je tuhé. Bielka čo ti zostanú použi na praženicu alebo do palaciniek, alebo rovno z nich vyšľahaj sneh pridaj pár roztlačených jahôd a máš výbornú penu na šišky.

  8. maruš says:

    vyzeraju byť strašne mastné

  9. Anonym says:

    „Zlahceny“ recept – prave sisky su s lekvarom vo vnutri a nie dodatocne napatlane na ne…recept lenivej kucharky …

    1. Anonym says:

      tesim sa na vas recept recept.. dufam ze bude coskoro uverejneny..a verim ze to bude vyzerat este chutnejsie 😉

    2. Petra says:

      Nechapem ja mam rada ked sa dava lekvar az po tom každý to ma rad inak tak nechapem prečo leniva

    3. Anonym says:

      to ptše ten co nevie varit len rypatň

    4. vlado says:

      Ja mám teda dosť rokov a z plnenými šiškami som sa stretol, iba ak v supermarketoch. Moja babka, pra babka , tetky z dediny, lebo keď som bol malý , tak bolo úplne normálne, že šiškami nás ponúkla aj tetka z horného konca , i keď sme sa skoro nepoznali , skrátka vždy bol lekvár na šiške. Nie v šiške. Myslím že veľkovýroba Vám deformovala pohľad na svet , čo je normál a čo nie. Je pravda že vo veľkovýrobe by bol problém z lekvárom na vrchu , bo by sa otieral , preto je iste jednoduchšie ho tam vstrieknuť injekčne mašinou na páse. No, to nie je lenivejšie !!!?

      1. Petra says:

        Presne tak!

      2. Anna says:

        Aj u nás sa dával a dáva lekvár na sisku a nie dňu,my sme ich volali pampusky

      3. Anonym says:

        nehnevajte sa ale ja mám recept na šišky od mojej prastarej mamy a tie šišky plním lekvárom ,makom a aj orechmi a druhá vec,nezdá sa vám že s plnením šišiek je viac roboty ako s prázdnymi? A nakoniec podstatné je komu aké chutia.

  10. Anonym says:

    a ja vyprazam na kokosovom stuzenom „tuku“…nie si vobec mastne a nic sa neprepaluje…

  11. mária-valéria says:

    vyskúšame, uvidíme………..

  12. Brigita says:

    Ja keď mám, tak dám aj trošku rumu.Že vraj tak nesajú tuk, olej…

  13. Anonym says:

    Dnes som ich vyskúšala a sú dobré

  14. Anonym says:

    Vyborne

  15. Anonym says:

    Prave som ich dopiekla a vyzeraju chutne

  16. Janek says:

    Dnes som ich piekol.Vela cukru tym padom slabo vykysnu.Do šišiek sa nedava maslo.Vysledok je taky že po upečeni su tažke napite tukom,.a nechce ich nikto jest /škoda rumu/

  17. Hela says:

    Vyzerajú fantasticky
    Chcela by som dodať, šišky vyprážame v horúcom oleji, narýchlo, budú prepečené, pri otáčaní v strede na boku prepichneme kovovou špajlou. Nebudú mastné. V strede iba zatlačím prstom.

  18. Michaela says:

    Práve som dorobila, výborné sú…ďakujem za recept

  19. miro says:

    Varit uvarim ale nepečiem, preto som sa rohodol že sa otestujem a visledok, su dobre, podarili sa na prvy krat….

  20. Matúš says:

    dnes som vyskusal …na vybornu su skvele

  21. Mayka says:

    Idem ich vyskúšať. Vyzerajú skvele 🙂

    1. Mayka says:

      Urobila som ich a sú skvelé 🙂 teším sa 🙂

  22. iveta hablakova says:

    posielam slubeny recept na sisky , prajem dobru chut

  23. Julia says:

    prave som ich robila su skvele

  24. paulina says:
  25. Denisa says:

    Dnes som ich robila a sú celkom fajn, len cesto málo nakyslo a sú dosť tuhé.

  26. Erikaga says:

    Ďakujem krásne za recept! Pokiaľ sa dodrží dávkovanie surovín, podarí sa z neho nádherné cesto! Už kysne, tak dúfam, že všetko dopadne na výbornú a budú aj chutiť!

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.