Trvanlivý medový závin, ktorému neodoláte
Medový závin môžete naplniť ľubovoľnou plnkou. Základ vždy tvorí slivkový lekvár s orechmi. Závin má dlhú trvanlivosť.
Ingrediencie:
600 g hladkej múky
200 g práškového cukru
4 vajcia
1 KL sóda bikarbóny
1 KL mletých klinčekov
2 KL škorice
3 PL medu
Na plnku:
1 a 1/2 kelímku slivkového lekváru (cca 600 g)
posekané orechy 240-300 g
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiesime spolu a necháme v chladničke postáť 2-3 hodiny. Cesto rozdelíme na tri časti.Každé rozvaľkáme na tenší plát, potrieme slivkovým lekvárom a posypeme posekanými orechmi. Možno pridať hrozienka, nastrúhať marcipán, kandizovanú pomarančovú kôru alebo čokoládové čipsy. Zvinieme do závinu a pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Rúra 170 stupňov 20 – 25 minút.
Necháme vychladnúť. Vychladnutý závin zabalíme do alobalu a uskladníme na chladnom a suchom mieste. Ako som už spomínala v úvode, závin ma dlhú trvanlivosť, takže ho môžeme piecť v dostatočnom časovom predstihu pred spotrebou.
Dobrú chuť
adkas-tastyfood.blogspot.sk
súhlasím..trvanlivý..výborný..neodolateľný..u nás vianočný..
Robievam ju, len tam chýba tuk. Inak je výborná a fakt dlho vydrží.
Koľko tuku tam ide?
100g tuku
ahojte. skusali ste aj s inou plnkou?
ano, s nutelou a bolo super 🙂
akurat sa krmim, maskrtka naozaj 🙂
ale dala som na kazdy jeden zavin cely slivkovy lekvar (200g) a orechy riadne v takmer suvislej vrstve – len ocistene, nedrvene
ano poznam je velmi dobry 🙂