Prečo vám môžu žltnúť citrusy
Na okennom parapete máme citrusy a všetky majú spoločný problém – ich listy sú nápadne žlté a žilnatina svetlozelená. Ide o poruchu alebo chorobu? Neprihnojujeme ich, nechceme, aby sa priveľmi rozbujneli. (Vladimíra N., Skalica)
Zrejme ide o chlorózu, ktorá je spôsobená nedostatkom železa. Stáva sa to aj vtedy, keď je substrát príliš zásaditý alebo zálievková voda veľmi tvrdá. Dochádza k nedostatočnému zásobovaniu živinami a problém je na svete. Žltnutie listov môže znamenať aj nedostatok dusíka alebo niektorých stopových prvkov. Odporúčam začať citrusy prihnojovať vhodným hnojivom. Nie je dobré, že ich neprihnojujete. Častou chybou je aj to, že sa pri presádzaní nepoužíva substrát určený na citrusy, ale ten, ktorý je určený na izbové rastliny. Tento citrusový obsahuje pritom všetko potrebné pre tieto dreviny a k chloróze by pri jeho používaní neprišlo. Niekedy je príčinou tohto problému aj nevhodné pestovanie, trebárs trvalé zamokrenie substrátu či to, že je príliš studený, prípadne aj extrémne používanie hnojív, čo ale váš prípad nie je. Nezabudnite, že citrusy treba začať prihnojovať až od jari, teraz to už nie je potrebné.
Odpovedal: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Dobry den mne tiez zacali zltnut listy ale dal som vela zeleza a vyschol citron je mozne ho zachranit ked ho presadim ?
Pestovaniu citrusov sa venujem niekolko rokov.
mam mnoho odrod cez cervene pomarance az po mandarinky
Mnohe substraty urcene pre citrusy, niesu vobec vhodne.
Osvedcilo sa mi najviac:
substrat univerzalny. raselina, agroperlit, v pomoere 1:1:0,5
V nasich podmiekach musi byt substart viac priedusnejsi ako v spanielsku grecku atd…
premokrenie sposobuje hnitie korenov, ak namiesate substrat ako ja nikdy sa vam to nestane. Tipujem ze mate citrus niekde z baumaxu alebo tak – urcite presadit do substratu ako popisujem. takyto citrus nieje zastepeny na podpniku ktory by vydrzal dlhe zamokrenie
Co sa tyka zltych listov, postaci obycajne hnojivo urcene pre citrusy, davkovat podla popisu na etikete (na zaciatku mozete menej) postupne si vsimnete ako zilnatina ktoru popisujete zacne tmavnut.
Keby mate citrus vonku pouzil by som zihlavu (dat do vody kde zfermentuje). to nasledne zriedit vodou a tym zalievat – vynikajuci zdroj zeleza a zivin. nevyhoda je smrad.