
Prečo žltnú rajčinám listy
Na priesadách rajčín sme spozorovali žlté okraje – škvrny na listoch sú na všetkých odrodách, nielen na jednej. Čím to môže byť spôsobené? Substrátom? Treba ich niečím prihnojiť? (Martin B., e-mail)
Vidieť, že ste starostlivý pestovateľ a pozorovateľ. Keďže ste si všimli, že žltnutím sú postihnuté všetky pestované odrody, nielen jedna, správne dedukujete, že problém bude vo výžive. Príčinou žltnutia listov je neharmonická výživa. Nedostatok prístupného draslíka alebo horčíka spôsobuje medzižilové žltnutie aj na okrajoch listov. Zlepšenie zdravotného stavu priesad docielite vyváženým hnojením. V akútnom prípade môžete počas vegetácie použiť rýchlopôsobiace listové hnojivá s vyšším obsahom horčíka alebo draslíka. Ideálne sú hnojivá obsahujúce aj rastový stimulátor a stopové prvky, napríklad FLORASIN HERBAVIT; na predchádzanie a liečenie nedostatku horčíka (nielen pri rajčinách) je vhodné špeciálne horečnaté kvapalné hnojivo FLORASIN HORČÍK. Z ďalších hnojív podporujúcich rast, nasadenie kvetov, kvitnutie, tvorbu plodov je vhodné použiť hnojivá rozpustné vo vode – vo forme závlahy, napríklad FLORALON. Sú v ňom komplexne zastúpené všetky potrebné živiny. Má minimálny vplyv na zasoľovanie pôdy či substrátu.
Prípravky – zdroj: Ing. Juraj Matlák: Celoročná ochrana záhradných plodín 2017
Odpovedala: Ing. Hana Szabóová
Foto: archív autorky
Komentáre