Ušetrite na vykurovaní správnym spôsobom spaľovania

image 28699 25 v1

Kúrenie trochu inak a lacno – aj tak by sa dala zhrnúť metóda, akou náš stály čitateľ vykuruje svoj pomerne veľký dom. Nielenže nemusí počas dňa prikladať, ale veľa ušetrí na palive. A koľko musel zainvestovať? Odpoveď nezaťaží peňaženku – ani jediné EURO!

UROB SI SÁM

náročnosť: *
čas: 1 hodina
náklady: 40 € mesačne
ľudia: 1
obdobie: celoročne

Využil som objavené

„S priateľkou sme si kúpili rodinný dom. V dome máme kúrenie na pevné palivo. V zime, keď prišiel čas na kúrenie a bolo treba chodiť každé dve hodiny prikladať do pece, začalo byť toto konvenčné kúrenie celkom otravné. Môj brat, ktorý si kúpil tiež dom, objavil na internete u našich bratov Čechov, ako kúriť efektívnejšie. Hneď ako mi o tom povedal, rozbehol som sa do kotolne a začal som to skúšať. O čo ide? Podstatou nového spôsobu vykurovania je prehorievanie odhora, namiesto klasického zakúrenia papierom a tenkým drevom a postupného prikladania hrubšieho dreva a uhlia.

Čo treba urobiť

Základom pre nový spôsob kúrenia odháraním zhora je dobre vyčistiť pec. Treba sa zamerať najmä na spodný rošt, aby bol zabezpečený dobrý ťah, ale taktiež nezabudneme na horné články.

Pec potom naložíme uhlím až po spodok vrchných dverí. Na uhlie dáme tenší a hrubší papier, tenké triesky a na ne hrubšie triesky. Necháme chvíľku rozhorieť pri otvorených dvierkach. Spodné dvierka sú zavreté.

Potom zavrieme vrchné dvierka a otvoríme „kukátko“ – ktoré poskytne vzduch na horenie dreva hore. Správny moment zavretia dvierok treba odskúšať. Po zatvorení horných dvierok počuť svišťanie vzduchu cez malý otvor priezoru. Pri rozháraní môžeme na určitý čas pootvoriť spodné dvierka, aby sa lepšie rozhorelo drevo na uhlí a vznikla tak dobrá pahreba. Aj klapku do komína ponecháme otvorenú. Vyčkáme asi 15 až 20 minút, kým sa vytvorí pahreba z dreva a chytí sa vrchná vrstva uhlia. Potom zavrieme „kukátko“ a klapku do komína. Spodné dvierka necháme ovládať regulátorom cez retiazku. (V mojom prípade sú pre pokazený regulátor spodné dvierka nastavené natvrdo pomocou skrutky. Veľkosť štrbiny je asi 1 cm.)

Naše skúsenosti

Od chvíle, ako sa chytí vrchná vrstva uhlia, máme až do večera pokoj s kúrením. Teda až do večera nemusím priložiť ani polienko. Kúrim týmto spôsobom druhý rok. Pre zaistenie bezpečnosti je potrebne si odsedieť 1-2 dni pri peci na vyladenie systému. V mojom prípade „vyladenia“ teplota na peci neprekročila 80 stupňov Celzia. Uvedený spôsob kúrenia používajú aj moji priatelia s maximálnou spokojnosťou. Môj brat má 6-článkový kotol, ktorého výkon je vzhľadom na veľkosť domu predimenzovaný. Aby obmedzil výkon a ušetril palivo, vložil na rošt po obvode šamotové tehly. Teraz kúri tým istým spôsobom ako ja a je veľmi spokojný so znížením spotreby paliva. Verím, že tento osvedčený postup prinesie úspory aj iným majiteľom kotlov na pevné palivá.“

Odborník radí

Pri hornom odháraní sa vytvorí silná pahreba s mohutným žiarom. V tejto fáze rozpálený kotol nemožno rýchlo ochladiť bez poškodenia, pretože chýba ochladzovacia slučka (bezpečnostný výmenník tepla). Preto pri zakurovaní začínajte s trocha menším množstvom paliva, ktorého množstvo môžete každý deň trocha zvýšiť, kým neprídete na optimálnu dávku na deň. Nikdy ju neprekračujte, lebo hrozí prehriatie vykurovacej vody a poškodenie vykurovacieho okruhu, napríklad plastových potrubí.

úspora 40 €

AKO UŠETRÍTE NA VYKUROVANÍ?

1. OČISTENIE
Spaľovací priestor – kúrenisko kotla – musí byť čistý, pozor si dajte najmä na dechtové nánosy.

2. SPAĽOVACÍ ROŠT
Odstráňte všetok popol, aby pomedzi mreže mohol dobre prúdiť vzduch.

3. SPODNÉ DVIERKA
Uzavrite ich, nechajte na nich otvorený iba prívod spodného vzduchu.

4. UHLIE
Naložte ho takmer až po spodok vrchných dvierok.

5. PALIVO
Na uhlie položte papier, tenšie a hrubšie drevo. Otvorte komínovú klapku naplno.

6. ZAPÁLENIE
Podpáľte papier, dvierka môžete chvíľku nechať pootvorené.

7. PRIEZOR
Horné dvierka po piatich minútach zatvorte, nechajte však otvorený priezor na prisávanie vzduchu.

8. ZATVORIŤ
O 15 až 20 minút, keď vidíte, že oheň dobre horí, zatvorte aj priezor. Spodný prívod vzduchu nastavte na automatiku.

9. TERMOSTAT
Ovláda obehové čerpadlo. Voda v systéme sa ohreje rýchlejšie, teplo sa skôr prenesie do radiátorov.

10. ŠTRBINA
Keďže v našom prípade automatické ovládanie kotla nefunguje, je prívod vzduchu nastavený napevno skrutkou.

11. OKRUH
Je nastavený tak, aby po rozbehu čerpadla voda prúdila cez stúpacie potrubie do vyšších podlaží domu. foto: Martin Samek

dobré rady

Moje technické vybavenie

Mám 4-článkový kotol Buderus, okruh je vybavený obehovým čerpadlom. Kotol nemá ochranu pred prehriatím, ktorý by v prípade prehriatia vody vo vykurovacom okruhu odovzdal teplo v bezpečnostnom výmenníku, resp. do akumulačnej nádrže. Čerpadlo sa spína termostatom. Termostat som nastavil v mojom prípade na 50 °C. Komín s dĺžkou 10 metrov mám zrekonštruovaný – vyfrézovaný a vyvložkovaný. Rúrky od kotla pece k radiátorom sú z polypropylénových (PPR) rúrok (v takom stave som kúpil dom).

Koľko platím za vykurovanie?

Minulý rok som mal české čierne uhlie, ktoré má väčšiu výhrevnosť. Vtedy dosahovali teploty v dome až 27 stupňov. Na ostatnú sezónu som z finančných dôvodov objednal čierne uhlie z Prievidze, ktoré má nižšiu účinnosť. Ráno, keď začnem kúriť, mám v dome 18 – 19 stupňov, potom sa teplota postupne zvyšuje na 23 – 24 stupňov. Takže si v pohode vystačím aj s lacnejším slovenským produktom. Počas sezóny spálim denne 4 plechové vedrá uhlia, na rok mi vystačí objednať 50 metrákov, ktoré ma vyjdú na 700 € plus doprava. Pritom vykurujem 180 m2 a zohrievam teplú vodu. Mesačné náklady na teplo ma tak vyjdú na 65 €. Samozrejme, na uhlie a tuhé palivá treba mať suché skladovacie priestory. Pre kúrenie je potrebne používať suché palivo, inak môže dochádzať k dechtovaniu pece a komína a k znižovaniu výkonu pece.

Ako ďalej?

V najbližšom čase sa chystám systém vylepšiť o monitoring teploty s varovným systémom a bezdrôtové ovládanie čerpadla pomocou „lego“ systému s mikročipom. Systém má široké uplatnenie na zautomatizovanie domácnosti. Možno si dokúpiť veľké množstvo senzorov na snímanie fyzikálnych veličín, spínanie cez relé, bezdrôtové pripojenie 433 MHz atď. Možno ho kúpiť aj u nás, ale ja som si ho objednal oveľa lacnejšie cez internet priamo z Číny a teraz len čakám, kým ho privezú.

Text a foto: Ing. Martin Samek
Zdroj: časopis Urob si sám 6/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Komentáre

  1. Dá sa dosiahnuť podobný efekt aj pri kúrení iba s drevom?

    1. áno dá sa, samozrejme že pri uhlí je to o niečo dlhšie

  2. Nemam to odskusane.

  3. Ako sa prikladá? Už sa potom klasicky dosype na vrch uhlie a ďalej to horí odspodu?
    Ďakujem.

    1. Je lepšie nechať kotol vyhorieť, resp. ak aj sú uhlíky naspodku, tak vyčistiť a naložiť na novo.

  4. Vďaka za tip. Skúsil som to a funguje. Mám 6 čl. Viadrus. Naložil som ho presne podľa návodu (fotonávod je super). Teplotu mi to drží na 60 °C po dobu 10-11 hodín (taká teplota mi vyhovuje). Trvá tak cca 30 min., kým sa teplota vody dostane na 60°, potom už ostáva nemenná. Používam čierne uhlie, zo začiatku ide z komína dosť tmavý dym, poiaľ sa palivo nenažeraví. Na dymovod od kotla po komín po 3-4 hodinách dám bez problémov ruku, je vlažný, dym z komína žiadny a voda stále na 60°. Až som prekvapený z toho. Doteraz som prikladal klasicky, na pahrebu…teplo síce bolo, ale oveľa častejšie nakladanie (som pálil viac) a dym v jednom kuse. Tento spôsob naozaj nemá chybu, odporúčam každému. Len zo začiatku, kým človek nepríde na spôsob nastavenia, naozaj často dozerať na teplotu a nastaviť si to podľa potreby. Ráno o 6.00. naložím, večer o 18.00. kotol vyčistím a naložím znova. Do rána super, bez starostí. To isté aj cez deň. Popol z jedného naloženia je jedna nádoba, dovtedy za 10-12 hodín aj 2-3.

    1. Zdravim máte pri tom komín zavretý úplne?

  5. Ladislav Jonas says:

    Potom zavrieme „kukátko“ a klapku do komína.-to ako uplne? Ako sa potom plyny z uhlia odvadzaju do komina? Nebute to unikat do kuriaceho priestoru?

  6. Zavretie klapky do komina – klapka uplne nezavrie vystup v rure, pri cisteni pece a zlozeni dymovodu je to viditlne.

    Zlepsovak :

    Pri vecernom kureni idem k peci skorej, ked citim, ze zacinaju chladnut radiatory. Uhliky csu uz iba na spodku pece. Vyberiem ich plechovou lopatkou do plechoveho vedra, vycistim rychlo pec a nalozim ju uhlim. Rozpalene uhliky potom lopatkou dam na uhlie. Pridam trosku dreva. Skrati sa tym rozhorievanie pece.

  7. Ľubomír Kasala says:

    Ahoj Martin. Mohol by si mi prosím ťa poslať odkaz na tie ovládacie prvky ktoré si opisoval v komentári? Myslím monitoring teploty a ostatné. Vďaka. Ľubomír.

  8. Braňo Šprlák says:

    Ahoj Martin, chcem si dať vyfrézovať komín. Aký priemer je potrebný na 9m vysoký komín pri 6- článkovej Viadruske?

    1. viadrus má v manuáli diagram na základe ktoreho je potrebné zvolit potrebný priemer komína.Pri 8m ucinnej vyske komína a 6cl. viadruse odporucaný priemer komína je 220 mm .Tvoja vyska od zeme je 9 m ale berie sa ucinna od vysky zaustenia dost ale zálezí ako to bude zapojene do komína.

  9. Neako to nesedí v prepočte,ročne náklady 700€ a mesačné 65€,ak topí okt.-apr. je to 7 mes.7×65=455 + 2m dreva max. na rozkurenie to je cca 80€ se vším všudy 535 €.

  10. Chcel by som sa opýtať či to funguje aj bez uhlia iba čisto spaľovaním dreva.

  11. Mate to niekto odskusane aj s uholnymi briketami

  12. no,,,ja mam kotol na tuhe palivo ,,botto enviro a ma spotrebu 15 m dreva na zimu s ohrevom tuv.teblota v dome 26,,,,,cena dreva 300e10m topim len vecer asi 4 krat prilozim

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.