Sezóna kúrenia je tu. Viete aký druh dreva zvoliť?

Sezóna kúrenia je tu. Viete aký druh dreva zvoliť?

Zima klope na dvere. Pripravte sa včas na vykurovaciu sezónu. Ako a čím kúriť, aby vám počas chladných mesiacov nebola zima? Inšpirujte sa odbornými tipmi, ktoré sa týkajú kúrenia drevom a briketami.

Drevo je dorastajúca surovina a ekologické palivo. Ako palivo je žiadané, pretože je ekonomicky výhodné. Naviac sa dá atraktívne začleniť do interiéru ako prírodná dekorácia. Pri výbere je dôležité voliť správny druh, pretože každé drevo má iné vlastnosti.

Palivo do kachlí – dub a smrek

Do kachlí je ideálne dubové alebo smrekové drevo. ,,Dub má vysokú výhrevnosť a dlhú dĺžku horenia. Nehodí sa ale do kozubov, pretože nehorí atraktívnym plameňom. Naviac typická vôňa pri spaľovaní dubového dreva má charakter kyseliny trieslovej, ktorá je v dube obsiahnutá,“ vysvetľuje Marcela Bínová, odborníčka na vykurovanie z projektového marketu Hornbach a dodáva: ,,Smrekové drevo veľmi jednoducho vzplanie, ale taktiež veľmi rýchlo zhorí.“ Jeho výhrevná hodnota je vysoká, dĺžka horenia ale krátka. Taktiež nie je vhodné pre otvorené kozuby, pretože iskrí, čo je spôsobené uzavretými smolnými bublinami. Smrekové drevo je v porovnaní s inými druhmi dreva cenovo výhodné.

Ako palivové drevo sa príliš neodporúčajú topoľ a vŕba, pretože majú nízku výhrevnú hodnotu a krátky čas horenia. Jelša je dobré drevo na podpaľovanie, pretože sa jednoducho rozhorí, na kúrenie je ale vhodná len v kombinácii s ďalšími druhmi dreva.

Drevo do kozuba – buk a breza

Za klasické kozubové drevo je považované bukové drevo, prípadne breza. ,,Buk horí krásnym plameňom a takmer neiskrí. Okrem toho má mimoriadne vysokú výhrevnú hodnotu. Pri spaľovaní vydáva príjemnú vôňu, preto sa uprednostňuje taktiež pri údení potravín a pri grilovaní,“ radí odborníčka z Hornbachu. Bukové drevo je žiadané, preto sa nachádza v hornej cenovej kategórii. Podobne ako buk je obľúbená aj breza, ktorá vďaka éterickým olejom pri horení príjemne vonia a trbliece sa do modra. 

Drevené brikety – spracovanie pilín a hoblín

Brikety sa za veľkého tlaku lisujú do rôznych tvarov – tehlového, guľatého či do tvaru blokov. Obvykle sú lisované z horľavých materiálov, ako je napríklad uhoľný prach alebo biomasa. Drevené brikety vznikajú pri lisovaní dreva, menšie výlisky sa volajú drevené pelety. Menej často sa brikety vyrábajú zo zbytkov rastlín či starého papiera, ktoré sa môžu spaľovať len v na to určených schválených zariadeniach.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Ako správne kúriť

Dôležité je na kúrenie používať výlučne suché drevo. Po skladovaní je nutné najprv drevo naštiepiť na polená a vyrovnať v suchej a dobre vetranej miestnosti. V takých podmienkach sa nechá schnúť až do doby, kedy nadbytočná vlhkosť klesne pod 20%. Mäkké drevo schne asi jeden rok, tvrdé aj dva až tri roky.

Drevo sa spaľuje v žeravom lôžku, položené vždy vodorovne k okienku ohniska. Z dreva nestavajte stan alebo pyramídu. Pomocou triesok a vhodného príslušenstva na podpaľovanie docielite jednoduché rozrobenie ohňa. ,,Dôležité je vytvoriť „ťah“ – dostatočný prívod vzduchu zabezpečí horenie dreva. Pokiaľ je prívod vzduchu malý alebo výrazne obmedzovaný, môže drevo začať čmudiť. Následkom je pokrytie pohľadového okienka sadzou,“ upozorňuje Marcela Bínová a dodáva: ,,Spaľovanie odpadu či nevhodných palív, ako napríklad lakovaného, lepeného či impregnovaného dreva, vedie k poškodeniu kachlí.“

 

www.hornbach.sk

ZDROJ: PR článok spoločnosti Hornbach 

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.