Aj malá môže byť dokonalá
Poznala som jedného fantastického profesionálneho kuchára, ktorý mal veľmi rád svoju maličkú panelákovú kuchynku a nevymenil by ju za nič na svete. Tešil sa z toho, že pri varení má všetko potrebné na dosah ruky – stačí sa natiahnuť alebo otočiť a nemusí urobiť ani krok. Pre neho bola jeho miniatúrna kuchynka dokonalá. A verte, že jeho jedlá boli kulinárskym zážitkom aj bez kuchyne pripomínajúcej futbalové ihrisko.
Galéria
V súvislosti s malou kuchyňou sa často spomínajú staré panelákové byty. No problémom, ako vyriešiť malú kuchyňu alebo skôr kuchynský kút v rámci obývacej izby, sa zaoberajú aj mnohí majitelia novopostavených bytov. Pod tlakom cien bytov šetria každým draho kúpeným centimetrom. Alebo patríte medzi typy, ktoré nenávidia varenie a pre ktoré predstavuje len nutné zlo, a preto nie ste ochotní tejto miestnosti prideliť viac priestoru, ako treba, a určite ju nechcete mať na očiach? Všetky prípady riešia rovnaký problém – dokonalú kuchyňu v malom priestore.Pri zariaďovaní platí, že v jednoduchosti je sila. Treba sa zmieriť s faktom, že nie všetko, čo sa vám páči v časopisoch či katalógoch, sa zmestí a hodí aj do vašej kuchyne. Tá by mala byť predovšetkým funkčná a poskytovať dostatok pohodlia pri práci. Až potom sa možno zamerať na jej estetickú stránku. Z funkčného hľadiska je najdôležitejšie usporiadanie spodných a vrchných skriniek. Naopak, pre estetický dojem je dôležitá časť, ktorá sa nachádza vo výške očí – teda horné skrinky. Z tohto dôvodu začnite spodnými skrinkami a až potom pokračujte hornými.
Niekoľko dobre mienených rád na dosiahnutie dokonalosti
- Pre niekoho je hlavnou činnosťou príprava jedla, pre iného konzumácia. Konzumácia sa pokojne vojde aj do malej kuchyne, ale keď si prajete často a veľkoryso stolovať, presťahujte túto činnosť do priľahlých priestorov. Potom si premyslite dispozíciu bytu a snažte sa jedálenskú a obývaciu časť umiestniť čo najbližšie ku kuchyni.
- V stiesnenom priestore si treba vybrať. Možno vám stačí dvojplatnička, je vo všetkých verziách od plynu cez elektrinu, sklokeramiku až po najviac propagovanú indukčnú dosku, najužšia umývačka riadu, jeden kuchynský robot, varná kanvica a hriankovač.
- Malé elektrospotrebiče si nechajte poruke na najbližšej poličke alebo na pracovnej doske, ak je široká aspoň o trochu viac ako 60 cm. Pracovnú plochu si môžeme ešte nadstaviť krytmi na drez a varnú dosku. Mikrovlnku a teplovzdušnú rúru možno spojiť do jedného spotrebiča. Niektoré z nich majú aj dve platničky ako náhradu za varnú dosku.
- Využite na prípravu jedla príručný, prípadne jedálenský stôl či barový pult. Potom vám tých 60 cm pracovnej dosky bude stačiť. Inou možnosťou sú výsuvné dosky, ktoré sú už súčasťou ponuky predávaných kuchynských liniek.
- Umývačka široká 45 cm nie je výnimkou, úplným šetričom miesta je zásuvková umývačka riadu, ktorá má šírku 36 cm.
- V malej kuchyni je najlepším riešením dať si nainštalovať linku so vstavanými spotrebičmi, nezabudnite na minimálny objem chladničky. Pod 133 l si príde na svoje akurát slobodný muž bez záväzkov.
- Najmenšie drezy, ktoré sú široké 35 cm, sa vo veľkých kuchyniach používajú ako doplnkové, napríklad na čistenie zeleniny. Ak však chcete občas umyť v dreze aj väčší hrniec alebo neutekať s plechom na pečenie do kúpeľne, rozhodnite sa pre šírku minimálne 40 cm a hĺbku aspoň 18 cm. No a k drezu ešte jedna rada: drvič odpadu vám ušetrí miesto, čas a nervy.
- Čím širšie dvierka, tým viac zasiahnu pri otváraní do priestoru. Našťastie si môžeme vybrať skrinky s dvierkami širokými iba 30 cm. Riešením sú aj posuvné dvierka a radosťou sú skrinky s výsuvnými alebo otočnými policami.
- Ak máte kuchyňu menšiu ako 9 m², zabudnite na pračku umiestnenú pod kuchynskou linkou. Doteraz som nepochopila, prečo je tento spôsob tak populárny a už vôbec nie vo veľkých otvorených kuchyniach, pretože hluku pračky sa napriek technickej vyspelosti ľudstva nevyhnete.
Ešte čosi navyše
Kuchyňa všetkých veľkostí potrebuje dobré osvetlenie. Denné aj umelé osvetlenie – a to nie iba jedno centrálne stropné. Lenže svetlo nestačí. Dokonca nestačí ani to, keď sa šikovne vyhnete množstvu detailov, rustikálnym a členeným povrchom skriniek alebo veľkému striedaniu materiálov. Dôležitá je aj farebnosť, ktorá sa zahráva so svetlom a našimi vnemami. Ovplyvňuje vnímanie veľkosti kuchyne. Ako na to? Svetlé farby, tón v tóne, svetlé drevo, lesk a optická ľahkosť materiálov. Jednotlivé plochy by mali byť materiálovo a farebne prepojené tak, aby pôsobili ako celok.
TEXT: Marína Ungerová a Kamila Ďuríková
FOTO: archív firiem a vydavateľstva
ZDROJ: RSZ
Komentáre