Septembrové číslo hobby magazínu Urob si sám v predaji

septembrove cislo hobby magazinu urob si sam v predaji

Milí čitatelia, čas beží a my v redakcii sa snažíme nejakým spôsobom zaznamenať skutočnosti, ktoré sa dejú v čase, v ktorom žijeme, preto sa výtlačok, ktorý držíte v ruke, nazýva časopis. A keďže ide o časopis Urob si sám, zachytávame zaujímavosti a zverejňujeme a články určené vám, stavebníkom, majiteľom rodinných domov, bytov, záhrad, chát a dielní, najmä tým, ktorí ich aj aktívne využívajú.

V auguste sme zaznamenali vážne otrasy štátnych ekonomík, znižovanie hodnoty papierových peňazí, ktoré sa prejavuje v stálom zdražovaní, a roztváranie ekonomickej priepasti medzi chudobnými a bohatými. Tí druhí svoje veľké príjmy zhodnocujú v zlate, takže jeho cena rastie každým dňom. Ocitli sme sa uprostred rastúcej inflácie a ukladanie peňazí v bankách nemá veľký význam, lebo strata z inflácie sa úrokmi nepokryje.

Ak už dlhšie rozmýšľate o tom, či stavať, a máte peniaze pripravené, možno bude vhodné vložiť ich do stavebného materiálu. O ňom a o hrubej stavbe rodinného domu hovorí aktuálne aj téma čísla. Múry, schody, stropy, izolácia, strecha i komín, … roboty je veru dosť. Ale možno svoju stavbu naozaj stihnete dokončiť do zimy.

Milí čitatelia, vďaka patrí vám, ktorí prispievate svojimi zaujímavými nápadmi a spestrujete obsah časopisu, ako aj naším odborným prispievateľom, lebo učia verejnosť – nás laikov, ako správne vykonávať niektoré postupy, činnosti či využívať vhodné materiály. Aj v tomto čísle je zaujímavý a aktuálny samochod s navijakom na prípravu palivového dreva. Slúži namiesto ťažného koňa na približovanie kmeňov. Nemožno nespomenúť úsporný akumulačný výmenník tepla ku kachliam, lebo v chladnejších dňoch pred zimou budeme už musieť prikurovať, a vykurovať predsa chceme efektívne, šetriac palivom.

Verím, že z našej septembrovej ponuky si vyberiete a že články v tomto vydaní vám pomôžu pri vylepšovaní a budovaní bývania alebo skrášľovaní záhrady. V dnešných zložitých časoch vám za redakciu želám veľa tvorivosti, energie, zdravia a pokoja v duši.

Stanislav Botur, redaktor

Foto na titulnej strane: Dano Veselský

Grilovanie

Text: Stanislav Botur, OBI
Foto: bauMax, isifa.com, Mountfield, OBI

Počasie je stále naklonené príjemnému posedeniu spojenému s grilovaním. Patrí k nemu dobrá nálada, skupina priateľov, voňavo naložené mäsko, dobré pitie a záhradný gril.



Stabilný gril

Na pevnom záhradnom grile si môžeme nielen ugrilovať mäso či zeleninu, ale dá sa využiť aj ako pec na chlieb či koláče, prípadne dokonca ako rúra na varenie obeda. Záhradné kozuby sa predávajú aj s udiarňou na teplé údenie, v ktorej možno ugrilovať syr, klobásky alebo ryby.

Prenosný gril na drevené uhlie
Tento typ grilu by sme vlastne mohli prirovnať k akémusi prenosnému a prepracovanejšiemu ohnisku. Prenosný gril však nevypáli každý rok špinavý kruh na trávniku, čo je výhoda. Keďže ako palivo používame uhlie, z grilu sa bude dymiť a odskakovať môžu aj žeravé uhlíky a iskry. Proti tomu môžu protestovať susedia. Pozor na zdravie – pri príprave tučného mäsa sa škodlivé spaliny z odkvapkávajúceho tuku vo forme dymu opäť dostávajú do jedla. Takže všetko s mierou, grilované jedlá by sme nemali jesť príliš často.

Kotlový gril
Pri uzavretom grile s klenutým poklopom sa pokrmy pripravujú šetrne, rýchlo a sú opečené rovnomerne zo všetkých strán, je teda vhodný aj na prípravu veľkých kusov mäsa, ktoré potrebujú na riadne prepečenie viac času. Vďaka nepriamemu pôsobeniu tepla môžeme buď piecť, alebo grilovať. Dobrým pomocníkom je nastaviteľný vetrací otvor na kryte, ktorým môžeme optimálne regulovať prívod vzduchu.

Viac sa dočítate v časopise Urob si sám september 2011.
–>

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.